NOVAC NIJE PROBLEM, ALI...

Amerikanci u problemima: Ne stižu isporučiti nove Javeline Ukrajincima

Foto: Spc. William Gore
Biden Unveils $ 800 Million In New Ukraine Military Aid
Foto: Cpl. Robert Gavaldon
Biden Unveils $ 800 Million In New Ukraine Military Aid
Foto: Cpl. Melanye Martinez
Biden Unveils $ 800 Million In New Ukraine Military Aid
Foto: Staff Sgt. John Yountz
Biden Unveils $ 800 Million In New Ukraine Military Aid
03.05.2022.
u 11:13
Ne čudi da u Ukrajini vlada velik interes za tim oružjem, pa tako i predsjednik Zelenski svako toliko od zapadnih zemalja traži isporuke novih Stingera i Javelina, ali pomama za njima ne vlada samo u Ukrajini nego i među mnogim drugim državama s obzirom na to da u posljednje vrijeme svi drastično dižu svoje vojne budžete
Pogledaj originalni članak

Protutenkovski sustav Javelin s kojim Ukrajinci od početka rata konstantno desetkuju rusku vojsku postao je toliko slavljen u toj zemlji da internetom kruži na desetke „memeova“ posvećenih njemu u čast, uključujući i onaj Marije Magdalene koja nosi Javelin na svom ramenu. Protutenkovski projektili FGM-148 Javelin srednjeg dometa proizvode se u SAD-u, a osmišljeni su prije tridesetak godina da se koriste upravo protiv sovjetskih, odnosno sada ruskih oklopnih formacija, što ih čini idealnim oružjem u ovom ratu. Sam bacač koji ispaljuje projektile stoji 100.000 dolara, a cijena je projektila 78.000 dolara.

– SAD je Ukrajini do sada isporučio oko sedam tisuća Javelina, što je jedna trećina od ukupne količine Javelina koju naša država ima na zalihama. Od toga je Bidenova administracija poslala oko 5,5 tisuća Javelina, a Trumpova 1,5 tisuća. Ukrajini smo isporučili i jednu četvrtinu naših ukupnih zaliha raketa tipa Stinger – nedavno je kazao američki vojni analitičar Mark Cancian.

Ne čudi da u Ukrajini vlada velik interes za tim oružjem, pa tako i predsjednik Zelenski svako toliko od zapadnih zemalja traži isporuke novih Stingera i Javelina, ali pomama za njima ne vlada samo u Ukrajini nego i među mnogim drugim državama s obzirom na to da u posljednje vrijeme svi drastično dižu svoje vojne budžete.

– Mnogi će tu situaciju prokomentirati u stilu „blago vama, profitirat ćete na ratu“, ali ne ide to baš tako. Greg Hayes, šef Raytheon Technologiesa koji proizvodi Javeline, kazao je kako oni trenutačno ne mogu podići proizvodnju zbog nedostatka materijala na tržištu. Ista je situacija i kod svih drugih proizvođača, poput Lockheed Martina koji godišnje proizvede 2100 Javelina. Upravo je njihov proizvodni pogon u Alabami u utorak posjetio predsjednik Joe Biden – govori Cancian te upozorava na ono na što iz Pentagona već neko vrijeme upozoravaju i američkog predsjednika – SAD ne može nastaviti isporučivati tolike količine oružja inače će se i sam naći u potencijalnom problemu zbog smanjivanja vlastitih zaliha.

Naime, iako novac nije problem, jer predloženi vojni proračun SAD-a za 2023. godinu iznosi 773 milijarde dolara, što je preko jedne trećine ukupne svjetske vojne potrošnje (globalno se za vojsku izdvaja malo više od 2 trilijuna dolara), nedostatak dijelova za proizvodnju je ono što zadaje glavobolje vojnoj industriji u SAD-u. Primjerice, samo jedan Javelin ima više od 200 mikročipova, a na globalnom tržištu posljednjih nekoliko godina vlada nestašica poluvodiča od kojih se ti čipovi proizvode, i to u svim granama industrije, od automobilske do avioindustrije i proizvodnje elektroničkih i kućanskih aparata.

Međutim, nije problem samo u poluvodičima nego i u sirovinama poput titana, jednog od ključnih materijala u avioindustriji kojeg najviše ima u Rusiji koja ga posljednjih godina sve manje i manje isporučuje drugim zemljama.

– Iz vojne zračne baze Dover u Delawareu samo smo u posljednja tri mjeseca u Ukrajinu isporučili više od 3,5 milijuna kilograma Javelina, Stignera, 155 milimetarskih haubica, šljemova i drugog streljiva i opreme koja je potrebna Ukrajincima. To dugoročno nikako nije održivo – smatra Cancian.

Inače, Stinger koji se u dosadašnjim borbama uz Javelin pokazao najučinkovitijim, košta otprilike upola manje manje od Javelina, odnosno cijena je jedne rakete 38 tisuća dolara. Riječ je o lakim protuzračnim sustavima koji se ispaljuju s ramena i imaju infracrveno navođenje.

Prvi Stingeri ušli su u sastav američke vojske još 1981. godine, a osim u SAD-u, službeno se koriste u vojskama tridesetak zemalja i nebrojenih vojnih organizacija diljem svijeta. Mogu gađati ciljeve na udaljenosti od 4800 metara i to s nadmorske visine između 180 i 3800 metara, što se pokazalo izuzetno učinkovitim tijekom sovjetske invazije na Afganistan, u kojem su mudžahedini s planinskih vrhunaca njime 'skidali' sovjetske jurišne i transportne helikoptere kao od šale, čime je u konačnici presudio sovjetskoj invaziji.

VIDEO Rusija planira i službeno objaviti rat Ukrajini?

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 5

MH
Max.hr
12:28 03.05.2022.

Mi nemamo Jeveline jer Kad se namire udruge i stranke iz buđeta uvijek fali novca.Oni će nama kupiti praćke za obranu.

Avatar spin
spin
11:58 03.05.2022.

Mene zanima imamo li mi Javelina u svom portfelju i ako nemamo zašto ga nemamo? Može i neki sličan učinkoviti protuoklopni sustav.

Avatar Kukulkan
Kukulkan
13:08 03.05.2022.

blablabla od od nasih medija, po njima bi nuklearni rat vec zavrsio a ne poceo