AKTIVNOSTI VIKENDOM

Ako ovo radite nedjeljom u Njemačkoj možete dobiti kaznu i do 10.000 eura

Novac
Foto: FREEPIK
1/3
18.10.2024.
u 23:30

U slučaju da vas susjedi obavijeste policiju zbog buke prilikom čišćenja, službenici mogu doći na vrata i otkriti prekršaj. Kazne za ovakve prekršaje mogu se kretati od 5.000 do čak 10.000 eura, ovisno o saveznoj zemlji.

Svi smo navikli da svoje kućanske poslove ostavimo za slobodne dane, poput subote i nedjelje, kada se većina nas odmara od posla. No, jeste li se ikada zapitali da li bi u nekoj zemlji moglo biti zabranjeno obavljati takve poslove, pa čak i kažnjeno? U njemačkom gradu, naime, postoji takvo pravilo koje može rezultirati kaznama za nepoštivanje.

U Njemačkoj, nedjelja i državni praznici smatraju se danima odmora, što znači da su svi javni radovi koji uzrokuju buku zabranjeni. Prema zakonima koji se primjenjuju u svim njemačkim saveznim zemljama, postoje stroga pravila koja osiguravaju da susjedi i ljudi u neposrednoj blizini ne budu ometani radom. Ovaj zakon, koji se može naći u FSchVO (Uredba o zaštiti praznika), propisuje razdoblja odmora tijekom kojih se ne smiju obavljati bučni poslovi, piše Fenix Magazin. 

Kada je riječ o kućnim poslovima, postoji određena razlika. Unutarnji radovi poput usisavanja ili pranja rublja su dopušteni. Međutim, čišćenje prozora s vanjske strane može izazvati buku koja smeta susjedima, posebno kada koristite električne uređaje poput parnog čistača.

U slučaju da vas susjedi obavijeste policiju zbog buke prilikom čišćenja, službenici mogu doći na vrata i otkriti prekršaj. Kazne za ovakve prekršaje mogu se kretati od 5.000 do čak 10.000 eura, ovisno o saveznoj zemlji. Ako živite u unajmljenom stanu, stanodavac može izreći opomenu, a u slučaju ponovljenih prekršaja, postoji mogućnost otkaza najma.

Što se tiče zakona o čišćenju prozora nedjeljom i državnim praznicima, situacija se razlikuje između saveznih zemalja. U regijama poput Bavarske i Baden-Württemberga, smjernice su strože, a kazne veće. S druge strane, u saveznim zemljama kao što je Schleswig-Holstein, čišćenje prozora ili rad u vrtu dopušteni su ako ti poslovi nisu komercijalni. Međutim, u svim slučajevima važno je uzeti u obzir razinu buke koju radovi mogu uzrokovati. Uvijek se preporučuje da se pospremanje prozora obavi u mirnijim trenucima, kako bi se izbjegli nesporazumi sa susjedima.

>>> Jeste li se ikada zapitali koji tu to najgori stereotipi o Hrvatima? Evo što nam je Chat GPT otkrio

Novac
1/14

Komentara 1

Avatar raznosač_pice
raznosač_pice
00:49 19.10.2024.

Nož u autu, bicikli u garaži, pranje prozora nedjeljom, pretpostavljam i košnja trave....bolesna država u kojoj "zeleni" gase nuklearne elektrane, a povećavaju rad termoelektrana na ugljen i teroriziraju ovakvim budalastim zabranama.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije