SUKOB NA BLISKOM ISTOKU

Analitičar: Od Hezbollaha su napravili ljušturu, a ovo je konačni cilj Izraela

Foto: AHMAD AL-KERDI/REUTERS
Site of the Israeli air strike that killed Lebanon's Hezbollah leader Nasrallah on Friday, in Beirut's southern suburbs
Foto: MOHAMED AZAKIR/REUTERS
Smoke billows over Beirut's southern suburbs, as seen from Sin El Fil
Foto: LOUISA GOULIAMAKI/REUTERS
Aftermath of Israeli air strikes on Beirut's southern suburbs
Foto: SHARAFAT ALI/REUTERS
Kashmiri Shia Muslims shout slogans during a protest against Israel following the killing of Lebanon's Hezbollah leader Sayyed Hassan Nasrallah in an Israeli air strike in Beirut, on the outskirts of Srinagar
Foto: LOUISA GOULIAMAKI/REUTERS
Aftermath of an Israeli strike, in Beirut
Foto: LOUISA GOULIAMAKI/REUTERS
Aftermath of an Israeli strike, in Beirut
30.09.2024.
u 09:14
Na pitanje koliko je Iran vojno snažan da bi se odlučio na rat s Izraelom, Galić se osvrnuo na početak napada na Gazu. Hamas je očekivao da će mu u pomoć doći Hezbollah, ali to se nije dogodilo, a hoće li Iran pomoći Hezbollahu, kazao je kako neće.
Pogledaj originalni članak

Eskalacija sukoba između Libanona i Izraela bila je tema jutrošnje emisije U mreži prvog na HRT-u. Nakon što je ubijen i čelnik Hezbollaha Hassan Nasrallah, izraelski tenkovi stigli su na granicu s Libanonom te je Izrael najavio kopnenu ofenzivu. Vojni analitičar Mario Galić rekao je  kako su jučer navečer oporbeni čelnici Izraela pozvali da se krene u kopneni napad na jug Libanona kako bi se izraelski stanovnici mogli vratiti na sjever Izraela.

– Očito postoji suglasnost da se poduzme ta operacija, no s druge strane izvori iz izraelskog ministarstva obrane govore da se njima ne žuri te da je Hezbollah svakim danom sve slabiji i da žele vidjeti tko će biti novi šef Hezbollaha – istaknuo je te dodao kako je  izraelska obavještajna služba uz pomoć zrakoplovstva od Hezbolaha napravila ljušturu.

– On unutra praktički ne postoji jer je više od 50 posto zapovjednog kadra eliminirano i više od 80 posto visokog zapovjednog također je eliminirano – dodao je. Vanjskopolitički analitičar Branimir Vidmarović kaže pak kako Izrael provocira Iran na jači odgovor uz pretpostavku da će se u veći sukob uključiti i SAD.

– To je konkretna zamisao Benjamina Netanyahua da SAD uđe u sukob kao jamac izraelske sigurnosti i da se tako riješe i unutarnji problemi u Izraelu vezani uz njega i za situaciju u Gazi, ali i presudu Međunarodnog suda pravde koji je predstavio Izrael skoro kao zločinačku državu – kaže Vidmarović. Na pitanje koliko je Iran vojno snažan da bi se odlučio na rat s Izraelom, Galić se osvrnuo na početak napada na Gazu. Hamas je očekivao da će mu u pomoć doći Hezbollah, ali to se nije dogodilo, a hoće li Iran pomoći Hezbollahu, kazao je kako neće.

– Uspoređujući snagu izraelske vojske i vojske Irana, izraelska je nekoliko puta jača – rekao je te dodao kako je konačni cilj Izraela okupacija juga Libanona.

Galić je kazao kako rat na Bliskom istoku neće utjecati na rat u Ukrajini. – Nakon što Izrael završi s Hamasom i Hezbollahom, vrlo je izgledno da će sa Saudijskom Arabijom riješiti problem Huta i to bi totalno uzdrmalo Bliski istok, govori. Dodaje kako trenutačno Saudijska Arabija ne priznaje Izrael.

VIDEO Izrael ponovo napao jug Libanona

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 17

Avatar Orao
Orao
11:11 30.09.2024.

Je dragi Libanonci, vidite da vas Iran neće zaštititi, odrecite se islama i postanite normalna demokratska država, odstranite tumor - islamiste i razne terorističke organizacije i bit će sve u redu

KI
Kontra indoktriniran
11:31 30.09.2024.

Jedan od načina, po mom mišljenju gotovo jedini, da Sjedinjene Države izbjegnu gotovo neizbježan pad uloge "perjanice svijeta" (od kojeg žive), kao i gotovo unutarnji kolaps države, jest da postanu gospodari Bliskog istoka. U ovom trenutku u njega su uložili posljednje atome svoje snage i naravno da neće odustati od toga. Izrael je, kao što sam rekao, njihova istočna Ukrajina, koja usput pokušava riješiti "neke od svojih problema" ulogom glavnog aktera, odnosno iskoristiti situaciju (konačno rješenje je naša cijena, rekla bi Bibi). SAD očito nije zadovoljan načinom na koji se ovaj scenarij igra, ali kao što sam rekao, uložili su sve. Premještanje obveznih zaliha NATO-a u Kuvajt, do sada deponiranih na teritoriju Sjedinjenih Država (bez pristanka većine ostalih vlasnika) u najvećoj logističkoj operaciji u posljednjih nekoliko desetljeća, bio je znak njihovim najvećim protivnicima onoga što dolazi. Prijetnje nuklearnim odgovorima nisu povezane samo s ratovima u koje su uključeni. Oprez nekih drugih igrača je simptomatičan i ukazuje na to da nije sve onako kako se čini. Veliki ulozi obično dovode do znojenja i moguće su i greške te ih treba smanjiti na razumnu mjeru. Postoji jako malo (zapravo nimalo) šansi da ovo prođe bez narativa na koji nas pripremaju. Iako SAD igraju glavnu ulogu nisam baš siguran u happy end glavnog igrača, budući da je svoje planove (karte) izložio svojim protivnicima.

VI
Vérité Indolore56
11:38 30.09.2024.

Izrael se godinama priprema da nuklearno napadne Iran (uloga je to koju su mu namjenili), i toga su u Iranu svjesni. Dug je to i njegovim najvećim podupirateljima koji su i sada zbog toga tu. Sjetite se samo koliko su trajale pripreme za rat u Ukrajini. Nuklearni napad na Iran više nije hoće li, nego kad će? SAD će se, ne želeći ga same izvesti zbog "škakljivosti" prirode istoga, koristiti svojim "istočnim Ukrajincima", nadajući se da će poslije toga postati gospodari Bliskog istoka. Više neće morati krasti naftu i ostale energente, nego biti vlasnici istoga. U prilog ovome govori i izjava Saudijaca, njihovih "saveznika", da je vrijeme da počnu legalno plaćati istu. Temeljem ovog plana i druge arapske države ne žele se otvoreno sukobiti sa SAD čekajući rasplet događaja. Sve navedeno neznači da je Iran bez šansi u ovakvim okolnostima budući da se i on priprema za ovaj scenario. Budući događaji bit će izuzetno ružni ukoliko Kina i Rusija ne prelome (neizbježno) prije, nego kasnije jer su svega svjesne..