OSJETLJIVI PODACI

Mossad je godinama prikupljao podatke i spremao likvidaciju: Otkriveno kako su doznali lokaciju šefa Hezbollaha

Protesters demonstrate against Israel following the killing of Lebanon's Hezbollah leader Sayyed Hassan Nasrallah, in Istanbul
Foto: UMIT BEKTAS/REUTERS
1/5
29.09.2024.
u 23:04

Izraelske novine Haaretz, pozivajući se na visoke vojne izvore, pišu kako je Hezbollahov arsenal velik te da pripremaju napad na glavni grad Tel Aviv

Izraelski bombarderi nastavljaju žestoko bombardiranje diljem Libanona, od juga do sjevera, od istoka do zapada. U manje od tjedan dana, prema izvoru libanonskog ministarstva zdravstva, ubijeno je više od 1700 Libanonaca, a ranjeno nekoliko tisuća. Eskalacija sukoba svaki je dan sve veća. Iako je Hezbollah pretrpio težak udarac i izgubio velik broj visokopozicioniranih časnika, uključujući i glavnog tajnika Hezbollaha, šeika Hassana Nasrallaha, čije je tijelo jučer izvučeno ispod ruševina, još uvijek lansira dalekometne projektile ne izraelske gradove.

Odluka o napadu

Izraelske dnevne novine Haaretz, pozivajući se na visoke izraelske vojne izvore, pišu kako je Hezbollahov arsenal dalekometnih strateških balističkih projektila i dalje velik te pripremaju masovni napad na glavni grad Izraela, Tel Aviv. Uz žestoke zračne udare i likvidaciju Hezbollahovih dužnosnika svaki se dan sve više govori o vojnoj kopnenoj operaciji, za koju se Izrael priprema već dulje vrijeme. Međutim, mnogi vojni stručnjaci upozoravaju da bi Izrael, koji je do sada uspješno izvodio napade na Hezbollah, kopnena vojna operacija mogla skupo koštati.

Izraelska vojska u 11-mjesečnoj kopnenoj operaciji nije uspjela uništiti Hamas, ističu, a kako bi onda uništila daleko jači Hezbollah, koji posjeduje jače naoružanje za gerilske ratove. Smatraju i kako bi ulazak na libanonski teritorij za Izrael mogao biti koban i preokrenuti smjer ratovanja. Naime, Hezbollah nije regularna vojska, već gerilska skupina. Dok se vodi velika rasprava unutar izraelske vojske ide li se na vojnu kopnenu operaciju ili ne, ono što je evidentno jest da se Hezbollah nakon ubojstva šeika Hassana Nasrallaha suočava s ogromnim izazovom: popunjavanjem praznina u svojim redovima koje su njegovu zakletom neprijatelju Izraelu omogućile da uništi lokacije s oružjem, postavi svoje radiokomunikacijske uređaje i ubije glavnog tajnika, čija je lokacija godinama bila brižno čuvana tajna.

VEZANI ČLANCI: 

Nasrallahovo ubojstvo u zapovjednom stožeru u petak dogodilo se samo tjedan dana nakon što je Izrael detonirao stotine miniranih dojavljivača i voki-tokija. Njegovo ubojstvo bilo je kulminacija brzog niza napada u kojima je ubijena polovina rukovodstva Hezbollaha i uništeno više vojno vodstvo. U danima prije Nasrallahova ubojstva i u satima koji su slijedili više od desetak izvora u Libanonu, Izraelu, Iranu i Siriji govorilo je i pružilo pojedinosti o šteti koju je Izrael nanio moćnoj šijitskoj paravojnoj skupini, uključujući njezine linije opskrbe i zapovjednu strukturu.

Izraelski mediji pišu kako Mossad od 2008. radi na likvidaciji dužnosnika te političkog i vojnog krila Hezbollaha, pa je čak vrbovao velik broj Libanonaca koji su bili bliski Hezbollahu i prikupljali podatke te ih slali Mossadu, što je bilo izuzetno korisno. Dok je Hezbollah radio na jačanju svojeg arsenala oružja, Izrael je polako prikupljao podatke i analizirao ih te se pripremao za likvidaciju čelnika Hezbollaha. Iako je glavni tajnik Hezbollaha, šeik Hassan Nasrallah živio u tajnosti, svi su se čudili kako je Izrael doznao njegovu lokaciju i likvidirao ga, prema pisanju francuskog lista Le Parisien.

List je, pozivajući se na libanonske sigurnosne izvore, objavio da je Izrael dobio osjetljive podatke preko iranskog agenta koji su ukazivali na prisutnost glavnog tajnika Hezbollaha Hassana Nasrallaha u južnom predgrađu Bejruta prije njegova ubojstva prošlog petka. Prema tim informacijama, Izrael je izveo zračne napade na to područje, što je dovelo do smrti Nasrallaha. Le Parisien piše kako najveće iznenađenje u ubojstvu Nasrallaha leži u ulozi iranskog agenta jer je taj špijun uspio prodrijeti u Hezbollahov najuži krug i dostaviti točne informacije o kretanju Nasrallaha, koji je u petak bio u Bejrutu da prisustvuje pogrebu Muhammada Sourura, dužnosnika Hezbollaha.

List dodaje da je Nasrallaha na dan atentata u svom automobilu pratio zamjenik zapovjednika snaga Quds u Libanonu te da je u trenutku atentata bio 30 metara ispod zemlje. Vjeruje se da je ovaj prodor iranskog agenta pomogao Izraelcima da vrlo precizno odrede vrijeme napada kako bi osigurali da Nasrallah bude u stambenom kompleksu u Haret Hreiku u trenutku bombardiranja, navodi francuski list. S druge strane, izraelski Channel 12 izvijestio je da je "zapovjednik libanonske regije u izraelskoj vojnoj obavještajnoj službi bio taj koji je naredio napad na Hassana Nasrallaha, koji je bio u podzemnoj prostoriji u južnom predgrađu".

VEZANI ČLANCI: 

Napad na stožer Hezbollaha bio je dugo planiran zahvaljujući podacima koje su godinama prikupljali Shin Bet i Mossad. Počeo je nakon što su zrakoplovi zračnih snaga izbacili 80 bombi za razbijanje bunkera MK84, od kojih je svaka težila tonu, prema izvješću Izraelske radiodifuzne agencije, a svaka bomba može probiti utvrde na dubini između 50 i 70 metara ispod zemlje. Operaciju je izvela Jedinica 119 zračnih snaga izraelske vojske, poznata kao "Bat", dok su zrakoplovi koji su izveli napad bili F-15. Prema izraelskom kanalu 13, glavno sjedište Hezbollaha nalazilo se na 14. katu.

Novi lider

Iako se još uvijek drži u tajnosti tko će zamijeniti Nasrallaha, mnogi arapski pa i izraelski mediji pišu kako Hashem Safi al-Din, Nasrallahov bratić i zet Qassema Soleimanija, bivšeg zapovjednika snaga Quds u Iranskoj revolucionarnoj gardi, kojeg su Amerikanci likvidirali u zračnoj luci u Bagdadu 2020., zapravo već obnaša funkciju glavnog tajnika Hezbollaha. 60-godišnji Hashem Safi al-Din visoki je dužnosnik libanonskog Hezbollaha koji ima veliku podršku u Libanonu. Poznat je po svojim radikalnim stavovima. Za njega kažu da je kudikamo radikalniji od ubijenog Nasrallaha.

>>> FOTO Noćni napad na Bejrut

Protesters demonstrate against Israel following the killing of Lebanon's Hezbollah leader Sayyed Hassan Nasrallah, in Istanbul
1/16

Izraelcima je sada on nova meta te ga žele što prije likvidirati jer će on zasigurno dati naredbu za ispaljivanje tisuća raketa dnevno na Izrael. Hashem Safi al-Din bliski je saveznik Irana i ključni akter u regionalnoj dinamici Bliskog istoka. Kao i mnogi drugi lideri Hezbollaha, bio je pod jakim utjecajem iranske ideologije, pogotovo iranske revolucije 1979. godine. Dosadašnja je njegova ključna uloga u Hezbollahu ta da je bio na čelu izvršnog vijeća organizacije, koje je zaduženo za koordinaciju unutarnjih poslova Hezbollaha, uključujući administrativne, političke, socijalne i organizacijske aspekte.

Hashem Safi al-Din ima vrlo bliske veze s iranskim vodstvom, osobito s Islamskom revolucionarnom gardom (IRGC) i snagama Qudsa, koje su zadužene za vođenje iranskih operacija u inozemstvu. Te veze ključne su za njegov utjecaj unutar Hezbollaha, s obzirom na to da Iran pruža značajnu vojnu, financijsku i logističku podršku Hezbollahu.

>>> VIDEO Izrael ponovo napao jug Libanona

Komentara 9

BJ
bjmaro
00:24 30.09.2024.

Ne razumijem sta je Hamas želio postići kukavičkim masakrom civila. Sličan proboj preko granice trebao je napraviti i Hezbolah . I sada sve gube iako nisu poraženi . Nikada vise neće biti u onoj zoni komfora kakvu su imali donedavno

Avatar Provokator1
Provokator1
00:23 30.09.2024.

koliko činjenice uzrokuju frustracije kod ovog autora članka ... Drži se ti ipak činjenica, pusti subjektivnost i prestani pisati u manirima glasnogovornika islamističkih skupina...barem dok pišeš u hrvatskim novinama.

JU
juma
23:58 29.09.2024.

Nije bitno koliko raketa ovi pošalju na Izrael, nego koliko ih tamo stigne. Zahvaljujući čeličnoj kupoli izraelska djeca mogu samo posmatrati vatromet na nebu, a ona u Libanonu i Gazi drhtati i umirati u podzemnim skoloništima dok se sve oko njih pretvara u ruševine i smrt. U takvim okolnostima svaki nastavak napada na Izrael je sulud i vodi u potpunu katastrofu za one koji ga poduzimaju, ali i za civile iza kojih se skrivaju.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije