Magazin Oluja

'Anđeoska kuhinja' topnika Ledića - Recepti za dobar brak

Foto: Dušan Mirković/PIXSELL/Ilustracija
Anđelko Ledić
Foto: Dušan Mirković/PIXSELL/Ilustracija
Anđelko Ledić
Foto: Dušan Mirković/PIXSELL/Ilustracija
Anđelko Ledić
12.03.2014.
u 17:00
Magazin Oluja piše o Anđelku Lediću iz Požege parovima nudi tečaj brzog pripremanja hrane i valcer.
Pogledaj originalni članak

Da će postati televizijska zvijezda 45-godišnji kuhar Anđelko Ledić iz Požege nikada nije ni sanjao, ali splet okolnosti učinile su ga ne samo najpoznatijim licem Poljoprivredne TV nego i kuharskom zvijezdom na mnogim lokalnim televizijama u Hrvatskoj i susjednim zemljama. Kuharsku školu upisao je više na nagovor svojih roditelja koji su mu savjetovali da upiše to zvanje jer kuhari uvijek imaju dovoljno posla.

– Nikada nisam razmišljao da bih se kuhanjem ozbiljno bavio. Međutim, u školi, a pohađao sam je u Osijeku, imao sam strašno dobrog učitelja kuhara Stevana Tomića. On je bio kralj kuharstva u Hrvatskoj, ali nije bio tako eksponiran. Svojim radom me potaknuo da sam još više zavolio ovo zanimanje – prisjeća se Ledić koji je odmah po završetku škole, 1989.godine, s 19 godina, počeo raditi u tvorničkom restoranu Zvečeva.

"Radije sam izabrao ratište"

Nakon godine i pol dana postao je šef kuhinje, a u međuvremenu završio i peti stupanj kuharstva te položio majstorski ispit:

– Ratna događanja bila su sve bliža i nisam više mogao mirno to gledati te sam se 1.srpnja 1991. godine prijavio kao dragovoljac u gardu. Iako su mi se nudile opcije da vodim terenske kuhinje, nisam to prihvatio jer je to uključivalo i nabavku namirnica i drugih stvari, a onda i puno potpisivanja za što baš nisam bio. Radije sam izabrao ratište. Samo sam prilikom opsade vojarne kuhao za vojsku. Bio sam u topništvu. Naš je teren bila Požeština i pakrački kraj. U ratu sam bio šest mjeseci, odnosno skinuo sam se nakon oslobađanja zapadne Požeštine i dolaska snaga UNPROFOR-a u Kamensku – ističe Anđelko Ledić koji je ponosan što se uključio u obranu svoje domovine, ali se povratkom na staro radno mjesto razočarao.

Foto: Dušan Mirković/PIXSELL/Ilustracija

Ostao bez posla

Za ratne zasluge dragovoljca Domovinskog rata ‘nagradili’ su ga početničkim mjestom kuhara, a na njegovo mjesta šefa imenovan je čovjek koji nije, kaže Ledić, imao ni struku ni kvalifikaciju za to mjesto. To je za njega, tada 24-godišnjaka, bio težak udarac. Neko je vrijeme još radio u Zvečevu, a onda je otvorio vlastitu pečenjarnicu. No, ubrzo je otišao u Austriju gdje je radio kao kuhar i usavršio se u pravljenju pizza. Kako nije uspio dobiti radnu dozvolu nakon šest mjeseci vratio se i počeo raditi u Allesu kao trgovac i vozač. Kada je Alles u sklopu svog trgovačkog centra otvorio ugostiteljski objekt, prvo kafić pa pizzeriju, Anđelko se vratio svome zanimanju. Isto tako nastavio je daljnje školovanje i usavršavanje.

Položio je majstorski ispit za natkonobara, pedagošku grupu predmeta na Filozofskom fakultetu u Osijeku, što mu je omogućilo da već dvije godine predaje kuharstvo učenicima agroturističkog smjera na Poljoprivredno prehrambenoj školi u Požegi. Završio je tečaj za vinogradara, vinara i podrumara kako bi lakše sljubljivao jela i vina, a prošao je i edukaciju za voditelja ruralnog turizma. Kako je u međuvremenu Alles otvorio i turistički kompleks Zlatni lug u sklopu kojeg se nalazi restoran i smještajni kapaciteti, Ledić je konačno došao na svoje.

"Još uvijek mi je problem što sve vrijeme moram pričati"

Njegova kreativnost i maštovitost sada dolaze do punog izražaja. Prepoznalo je to i vodstvo Poljoprivredne TV iz Požege, prve specijalizirane poljoprivredne televizije u ovom dijelu Europe:

- Iako volim gledati kulinarske emisije nikada nisam ni pomišljao da bi se ja mogao pojaviti u nekoj od njih. Ali kada su mi predložili da imam vlastitu emisiju, prihvatio sam jer sam sklon novim izazovima. U početku je bilo malih nespretnosti, ali s vremenom se cijela ekipa uigrala. Jedino mi je još uvijek problem što sve vrijeme moram i pričati. Kada su u emisiji gosti, to ide puno bolje – objašnjava Anđelko Ledić po čijem imenu je emisija dobila ime „Anđeoska kuhinja“.

Emisija se prikazuje na deset lokalnih televizijskih postaja u Hrvatskoj, Sloveniji, Bosni i Hercegovini te Crnoj Gori.

Foto: Dušan Mirković/PIXSELL/Ilustracija

Zvijezda je rođena

- Nedavno su nam u gostima bili lovci iz Slovenije. Kada su me vidjeli rekli su:“Evo naše kuharske zvijezde“. A prepoznaju me i gosti iz Dalmacije gdje se ova emisija emitira, a posebno me zaustavljaju moji Požežani. Neki gosti traže da im priredim nešto što se kuhalo u emisijama. Do sada je snimljeno 30-ak emisija, odnosno predstavio sam stotinjak svojih autorskih jela jer smo u svakoj emisiji kuhali tri jela. Zanimljivo je da sam tijekom ovih snimanja i kuhanja otkrio i jednu namirnicu koju do sada nisam koristio, a koja je vrlo zdrava i dostupna – to je kopriva. Jedno desetak jela sam pripremio u kojima sam ju koristio - od juha, umaka, priloga, palačinki, njoka, tjestenina. Međutim, šteta je što se nitko do sada nije sjetio da koprivu preradi pa da je tijekom cijele godine možemo kupiti zamrznutu kao što možemo špinat. Pokušavamo naći nekoga tko bi se time bavio – objašnjava naša kuharska zvijezda koja u svojoj kuhinji najviše voli pripremati jela od namirnica iz ekološkog uzgoja ili onih koji se uzgajaju na njegovu području.

Na imanju Zlatnog luga uzgaja se domaće slavonsko - srijemsko govedo podolac te crne slavonske svinje, a imaju ovce i koze. To je Lediću bila podloga da napravi specijalitet kuće - ragu juhu od podolca ili podolac pod pekom s raznim povrćem. Crna svinja je osnova za brojne suhomesnate specijalitete Zlatnogluga, od obične masti i čvaraka, do raznih kobasica, kulena i šunke. Ledić se posebno voli ‘igrati’ s umacima, a gostu će omogućiti da, ako želi, sam izabere od kojih namirnica hoće da mu se pripremi umak. Sam je smislio i popularni ekoburger koji se pravi od integralne žemlje te mljevene piletine sa začinima. Sirovo mljeveno meso namaže se na žemlju koja se zatim peče na roštilju. Kada je gotovo, stavi se još malo salate i sira. Da njegova maštovitost nema kraja potvrđuje i najnoviji projekt koji bi uskoro trebao zaživjeti:

Čija mama bolje kuha?

– Sve je više bračnih parova koji se rastaju i to vrlo brzo nakon vjenčanja. Proučavanjem sam uočio da je jedan razloga i svađa oko kuhanja i prepiranja čija mama bolje kuha. Zbog toga sam odlučio složiti jedan turističko edukacijski tečaj za mlade parove u sklopu kojeg bi ih poučio nekim osnovama kuhanja, brzog pripremanja hrane, sljubljivanja vina i jela, kako odabrati i kupiti prave namirnice. Tu bi bilo i predavanje nutricionista. A da im sve bude što zanimljive, ponudit ćemo im i tečaj valcera te posjet nekom vinskog podrumu. Mislim da je ovo za njih bolje i korisnije od izležavanja na plaži – objašnjava Anđelko Ledić projekt koji bi trebao zaživjeti u travnju ove godine.

Svi koji se žele uvjeriti u kulinarska umijeća Anđelka Ledića iz Požege te naučiti nešto novo o kuhanju, što nikada nije naodmet, svakako bi trebali pogledati „Anđeosku kuhinju“ na Poljoprivrednoj televiziji.

>>Vrijeme kad su i opatice pile pivu i to do 3,5 litre na dan

POPULARNA INFLUENCERICA

Ella Dvornik o bivšem suprugu: 'Svoj razvod ne doživljavam kao loš san, sigurna sam da ćemo biti prijatelji i svemu se smijati'

- Razvod još traje, ali ne doživljavam ga kao loš san. To je samo jedna faza u životu iz koje učim i idem dalje. Ne smatram to ni greškom. Da moram sve ponoviti, ponovila bih, to su sve bile lekcije i blagoslovi. I mi smo danas ljudi koji jesmo zbog toga. Zahvalna sam na cijelom iskustvu, imamo dvije divne kćerkice i puno lijepih uspomena, a sigurna sam da ćemo u budućnosti biti odlični prijatelji i da ćemo se smijati svemu što se dogodilo - priznala je Ella Dvornik u razgovoru za Večernji list.

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.