235 PO OSOBI

Austrijanci godišnje pojedu 2 milijarde jaja, za Uskrs 70 milijuna

Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL
Vodice: Uskrsni doru?ak s najve?om karitulom
Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL
Turnir u tucanju jajima održan u Vodicama
Foto: Slavko Midzor/24sata
Zlatar Bistrica: Elcon najsuvremenijom tehnologijom prera?uje kokošja jaja
10.04.2023.
u 15:31
U Austriji svatko od devet milijuna Austrijanki i Austrijanaca godišnje pojede oko 14,5 kilograma jaja
Pogledaj originalni članak

Neizostavan simbol Uskrsa su jaja. Svejedno kakva, tvrdo kuhana, obojena, ispuhana ili ukrašena na tradicionalni način.  Gotovo svi ih volimo i rado jedemo. Nekada i više nego bi trebali ili je to zdravo. I ne samo za Uskrs. Kako pišu Hrvatske novine, tjednik gradišćanskih Hrvata u Austriji, “svaka Austrijanka i Austrijanac godišnje pojede oko 235 jaja odnosno 14,5 kilograma jaja”. To je u devetmilijunskoj Austriji preko 2 milijarde jaja godišnje, od čega je njih 1,8 milijardi domaćeg, austrijskog podrijetla, isti izvor navodi kako je za Uskrs svake godine potražnja za jajima znatno veća nego u ostalom dijelu godine.

Prema istraživanjima u vrijeme Uskrsnih blagdana Austrijanci konzumiraju oko 70 milijuna jaja, od čega je njih 50 milijuna kuhano ili obojeno, ističu Hrvatske novine. A kada smo kod jaja, koje smo i danas na Uskrsni ponedjeljak konzumirali, mnogi postavljaju pitanje koliko dugo su jaja jestiva od dana kuhanja? Nutricionisti poručuju kako se tvrdo kuhana jaja moraju čuvati u hladnjaku, te da se takova mogu jesti još sedam dana nakon kuhanja. Na znanje i ravnanje, ovih dana!

VIDEO: Milanović: Plenković u NATO-u? On živi za to da se negdje preparkira

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.