'KLASIČNA PAT SITUACIJA'

Austrijski predsjednik Kicklu nije povjerio mandat za sastav vlade: Čelnici tri najjače stranke moraju se dogovoriti

Foto: LEONHARD FOEGER/REUTERS
Head of Freedom Party Herbert Kickl leaves after a meeting with President Alexander Van der Bellen in Vienna
Foto: LEONHARD FOEGER/REUTERS
Austrian President Alexander Van der Bellen welcomes head of Freedom Party Herbert Kickl in Vienna
09.10.2024.
u 15:48
“Imamo izbornog pobjednika, s kojim ostale stranke ne žele surađivati”, istakao je austrijski predsjednik.
Pogledaj originalni članak

Krajnja desna Slobodarska stranka (FPÖ) relativan je pobjednik izbora za novi saziv austrijskog parlamenta. Osvojila je 28,8 posto glasova, ali unatoč toga danas nije od predsjednika Austrije Alexandera Van der Bellena dobila mandat za sastavljanje vlade, kao što je to bila dosadašnja politička praksa u Austriji. Predsjednik Van der Bellen je u svom ranopopodnevnom obraćanju javnosti preko TV ekrana rekao kako si je nakon razgovora sa svim čelnicima parlamentarnih stranaka, od Herberta Kickla (FPÖ) preko Karla Nehammera (ÖVP) i Andreasa Bablera (SPÖ) do Beate Meinl-Reisinger (Neos) i Wernera Koglera (Zeleni) stvorio “jasnu sliku o mogućoj budućoj suradnji u koaliciji”. Dodao je kako nijedna stranka nije uspjela prijeći prag od 50 posto glasova i osvojiti apsolutnu većinu.

“To znači: Svaka stranka mora naći jednog ili više partnera, kako bi sastavila vladu”, napomenuo je. “Potrebno je najmanje dvije od tri veće stranke za sastav vlade”, to je “ekstremno važno”, dva puta je ponovio Van der Bellen. Rekao je kako je dosad bilo uobičajeno da stranka s najvećim brojem glasova dobije nalog za sastav nove vlade, ustvrdivši, kako je “ovaj put situacija drugačija, neuobičajena”. “Imamo izbornog pobjednika, s kojim ostale stranke ne žele surađivati”, istakao je austrijski predsjednik. Napomenuo je kako mu je šef FPö-a Kickl rekao da se vidi kao izborni pobjednik za poziciju povjeravanja mandata za sastav vlade. “Klasična pat situacija”, rekao je Van der Bellen. Uz upit: “Kako ćemo iz nje izaći?”

Ustvrdivši kako je ovaj put sve neuobičajeno, nikome od stranačkih čelnika nije povjerio mandat za sastav vlade nego je uveo jednu postizbornu novinu: Zamolio je čelnike tri najveće austrijske stranke - Herberta Kickla (FPÖ), Karla Nehammera (ÖVP) i Andreasa Bablera (SPÖ) -  “da još jednom zajedno porazgovaraju kako bi se razjasnilo, što bi bilo moguće, kako i da li je uopće moguće zajedno raditi - ako se stvarno radi o ozbiljnom”.

“Meni je potrebna jasnoća”, istakao je austrijski predsjednik, prebacivši tako sada loptu na čelnike prve tri stranke s najvećim brojem osvojenih glasova na nedavnim parlamentarnim izborima. “Sada su na potezu Kickl, Nehammer i Babler. Oni moraju međusobno razgovarati”, napominju austrijski mediji. Van der Bellen je rekao kako će s navedenom trojkom krajem drugog tjedna se ponovno sastati da vidi rezultat njihovih razgovara. I da će potom, ponovno izvijestiti javnost. Mediji ističu kako je današnjim potezom austrijski predsjednik dao naslutiti da je malo vjerojatno da će mandat za sastav vlade povjeriti slobodnjacima. Jer da je to htio, već je danas mogao učiniti.

POVEZANI ČLANCI:

VIDEO Lovci na oluje u srcu Miltona

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 2

V0
Vlaskoulicanec3.0
17:04 09.10.2024.

Austrijski predsjednik se ponaša stranački i to sa demokracijom nema veze. Austrijanci neće ni liberale (jedva 10%), ni socijaliste (jedva 20%) a niti narodnjake (25%). Austrijanci žele koaliciju slobodnjaka (preko 30%) sa narodnjacima. Izbori u Štajerskoj su krajem studenog: ako se nastavi ova nakaradna igra "demokrata", FPÖ će doći na preko 50%!

Avatar superhik74
superhik74
19:05 09.10.2024.

Ista prica kao i u Francuskoj gdje pobjednicima izbora diktator Macron ne da da formiraju vladu. To je tzv. EU "demokracija". Badava vam glasati diktatori odlucju o svemu a vi gubite vrijeme glasanjem necete nista promjeniti.