SLUČAJ SABO

Bajić: Nije nam potrebno skidanje imuniteta za pokretanje istrage

Foto: 'Goran Ferbezar/PIXSELL'
'07.07.2013., Vukovar - Obiljezena 6. obljetnica smrti vukovarskog heroja, hrvatskog generala Marka Babica. Zeljko Sabo. Photo: Goran Ferbezar/PIXSELL'
Foto: Patrik Macek/Pixsell
mladen bajić (1)
Foto: Marko Prpić/PIXSELL
marija budimir
21.08.2013.
u 21:25
Državno odvjetništvo povuklo je svoj zahtjev za skidanjem imuniteta saborskom zastupniku Željku Sabi upućeno danas. No, to ne znači da DORH nije već pokrenuo istragu i kazneni postupak protiv Sabe!
Pogledaj originalni članak

Vukovarski gradonačelnik Željko Sabo definitivno je pod istragom USKOK-a zbog pokušaja podmićivanja vijećnika HDZ-a da pređu na stranu SDP-a, ali to više ne znači kao nekoć da je protiv njega pokrenut kazneni postupak. To proizlazi iz dopisa kojim je glavni državni odvjetnik Mladen Bajić jučer izvijestio Gordanu Sobol kao predsjednicu saborskog Mandatno-imunitetnog povjerenstva da povlači toga jutra podneseni zahtjev USKOK-a radi odobrenja pokretanja kaznenog postupka protiv zastupnika Željka Sabe. Naknadno je zaključeno kako zasad Sabi ipak ne treba skinuti imunitet iako se u članku 197. stavku 2. Zakona o kaznenom postupku (ZKP) navodi da državni odvjetnik ne može naložiti niti pokretanje istrage ako ne dokaže da je dano odobrenje za kazneni progon.

Potrebna optužnica

Naime, Ustav kao najviši propis određuje (članak 75. stavak 3.) da se bez odobrenja Sabora protiv zastupnika ne može pokrenuti kazneni postupak, a prema ZKP-u (članak 17. stavak 1.) kazneni postupak počinje potvrđivanjem optužnice, a što slijedi tek nakon što se završi istraga. To znači da je sporna odredba iz članka 197. ZKP-a u suprotnosti s Ustavom, zaključili su u DORH-u te odlučili postupati u skladu i sa zaključkom Mandatno-imunitetnog povjerenstva prije četiri godine u slučaju Berislava Rončevića. Tada je zahtjev za skidanje imuniteta zastupniku Rončeviću radi donošenja naloga za provođenje istrage ocijenjen preuranjenim i suvišnim jer kazneni postupak počinje potvrđivanjem optužnice.

Skidanje imuniteta zastupniku Sabi bit će zatraženo tek kad se Uskok odluči podići optužnicu, što je vrlo izvjesno, pa bi tek tada bio saslušan i Sabo. Do tada i premijer Zoran Milanović formalno se može praviti da slučaj Sabo za njega ne postoji. Iako se uz Budimir kao svjedoci pojavili još jedan vijećnik HDZ-a, Radivoj Đurić, i njegova supruga. Slučaj Sabo pokrenula je vijećnica HDZ-a Marija Budimir tajno snimivši razgovor u kojem joj nudi i 50.000 kuna da prijeđe na stranu SDP-a.

Tvrdi da je montaža

Sabo je bilo kakav razgovor s Budimir prvo demantirao, a kad je čuo za snimku zaprijetio je da će tužiti i Budimir i sve koji to objave. Objavio je Večernji list, a potom i ostali mediji, nakon čega je Sabo uporno tvrdio da je riječ o montaži vrha HDZ-a kako bi ga se politički i ljudski diskreditiralo, a Vukovar pao. Vrh HDZ-a zasad nije pozvan u USKOK iz čega se da zaključiti kako za Sabine tvrdnje nema dokaza. Na to bi trebala ukazati neautentičnost snimke, koja laicima nije dala povoda za sumnje.

 

>>Poslušajte cijelu snimku razgovora u kojem Sabo nudi 50.000 kn mita!

>>Sabo: 'Puno je izrezano, 
to je montaža HDZ-a po uzoru na Udbu i KOS'

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.