PROCURILI PODACI

Sukobi u sektoru obrazovanja: Rat anonimnim dopisima

Foto: Robert Anić/PIXSELL
Blaženka Divjak
Foto: Jurica Galoic/PIXSELL
Blaženka Divjak
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
Blaženka Divjak
Foto: Boris Ščitar/Večernji list/PIXSELL
Blaženka Divjak
Foto: Vecernji.hr
Damir Boras
Foto: Petar Glebov/PIXSELL/Facebook
Damir Boras
26.07.2017.
u 20:32
Nakon što su procurili podaci o dodatnim primanjima u vrijeme ministra Barišića, u medije su sada poslani i dokumenti o ministričinim honorarima od 2011. do 2013.
Pogledaj originalni članak

Sveučilište u Zagrebu nije prekoračilo koeficijente u zapošljavanju – poručio je rektor tog sveučilišta Damir Boras na Rektorskom zboru koji je održan prošli petak.

Bila je to njegova svojevrsna poruka ministrici obrazovanja Blaženki Divjak, ali i još jedan pokušaj da s vlastitog imena spere optužbe da je jedan od rektora koji su samo do lipnja ove godine prekoračili limite u zapošljavanju mladih znanstvenika, doktoranada i onih koji su u visokom obrazovanju napredovali, i to za iznos od 30 milijuna kuna.

Boras previše zapošljavao?

Nosi Boras još jedan teret – prozivke da je zapošljavao sebi odane kadrove. Istu je rečenicu rektor Boras ponovio i za našeg jučerašnjeg poziva: “Zagrebačko sveučilište nije prekoračilo nikakve limite.” Tu potrebu “opravdanja” imali su na sastanku zbora i svi ostali prozvani rektori te su uvjeravali predstavnike Ministarstva da im limiti sveučilišta nisu prekoračeni.

Podsjetimo, kad je preuzela ministarstvo, Blaženka Divjak od svih je hrvatskih sveučilišta zatražila da do kraja lipnja zabrane zapošljavanja i nove troškove koji se moraju financirati iz proračuna. Ona je još tada najavila dodatnu analizu na svim sveučilištima kako bi se utvrdile eventualne nepravilnosti, ali i osigurala fiskalna sigurnost.

– Kada sam ustanovila da je prekoračen dopušten iznos koeficijenata za 30 milijuna kuna, Uprava za znanost poslala je obavijest onim visokim učilištima koja su to prekoračila. To ne znači da sada nema zamjena, da nema napredovanja. To samo znači da se o tome mora voditi računa i da svatko mora znati koje je njegovo stanje na računu – rekla je Divjak u lipnju.

Problemi koeficijenata analizirali su se i na prvom Rektorskom zboru, odmah nakon njezine zabrane, a odjeci prekoračenja od 30 milijuna kuna, čini se, nisu splasnuli ni sada u srpnju. Ponovo ista tema na Rektorskom zboru, s tonom, kako neslužbeno doznajemo, u kojem se takvo prozivanje ministrici Divjak ne odobrava – dapače zamjera.

Ministarstvo je i na ovoj posljednjoj sjednici zbora prenijelo molbu ministrice da se “zabrana zapošljavanja” nastavlja do jeseni – kada se očekuje da će biti gotova temeljna analiza, ali i kada će sveučilišta imati uvid koliko njihovih djelatnika odlazi u mirovinu i koliki im je realni prostor za zapošljavanje i napredovanje djelatnika zaposlenih na sveučilištima. Molba je zapravo zapovijed, nešto na što ministrica Divjak ima apsolutno pravo – uostalom ona odgovara za sva prekoračenja.

– Ministrica Divjak jednostavno se mora brinuti o fiskalnoj odgovornosti – poručila je Branka Ramljak, nedavno imenovana državna tajnica u Ministarstvu znanosti i obrazovanja. Ona je bila i na posljednjem sastanku Rektorskog zbora.

– Moj je dojam da je rasprava bila konstruktivna. Ministrica Divjak ne protivi se zapošljavanju mladih znanstvenika, ali ima pravo tražiti cjelovitu analizu – kazala je Ramljak.

Dodala je da je nakon posljednjeg sastanka Rektorskog zbora usuglašeno da će kadrovska politika svih sveučilišta biti tema svakog budućeg Rektorskog zbora. No tenzije u resoru znanosti i obrazovanja, čini se, tek se naoko smiruju. Nakon što je u javnost procurio popis djelatnika i vanjskih suradnika Ministarstva koji su u mandatu bivšeg ministra Pave Barišića ostvarili ugovore o djelu, u medije je poslan dokument koji pokazuje da je, prije nego što je zasjela u stolac ministrice, i Divjak bila na sličnim popisima, u vrijeme dok je obnašala ulogu prorektorice Sveučilišta u Zagrebu.

Što kaže Porezna uprava

Tako se u poreznom rješenju nakon provedenog poreznog nadzora Sveučilišta u Zagrebu za razdoblje od 2011. do 2013. godine vidi da je među brojnim drugima i Divjak kao prorektorica sklapala sa Sveučilištem ugovore o autorskom djelu iako je Porezna uprava utvrdila da su poslovi za koje su sklapani ti ugovori bili dio struke, a ne autorska djela. Stoga su se morali voditi kao prihod od nesamostalnog rada pa su trebali biti tako i oporezovani.

Blaženki Divljak tako je bio isplaćen honorar od 5652,50 kuna za istraživanje procjene potreba studenata za podršku tijekom studiranja i osmišljavanje online tečaja o strategijama učenja, a dobila je i honorar od 13.755,56 kuna za izradu dokumenta o standardima pristupačnosti za studente s invaliditetom.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 11

Avatar alien79
alien79
21:13 26.07.2017.

Kultura i obrazovanje. Ta dva sektora guše Hrvatsku, previše je tu antifašističkih neradnika i parazita uhljebljeno. Crpe, sišu, proždiru i nemaju namjeru stati. Ako im tko pokuša smanjiti pipu, arlauču o fašizmu kao u slučaju Hase

MK
mksdk
23:14 26.07.2017.

Baš me zanima hoće li se oko afere s honorarima povlačiti Divjakicu mjesecima po novinama? Poznavajući način djelovanja mainstream medija, rekao bih da neće i da se to više nigdje neće spomenuti.

Avatar tituš
tituš
21:46 26.07.2017.

Divljakušu poslati u šturc! Od kada je došla samo je nered učinila, a taman se počelo nešto pozitivno zbivati. Kad riješi onaj zadatak sa mature, neka se javi, možda je pruime u kakvu školicu .. Tu se krije gadna muljaža i lova još od Mornara i tu nema govora o reformama,, već o interesima iskazanim u lovi!