BRICS SUMMIT

BBC-jev poznati novinar izravno suočio Putina s pitanjima o ratu, on mu se nasmijao u lice: 'To su gluposti''

Foto: Alexey Maishev/BRICS-RUSSIA2024.
Russian President Putin attends a press conference at the end of BRICS summit in Kazan
Foto: MAXIM SHEMETOV/REUTERS
Russian President Putin attends press conference at the end of BRICS summit in Kazan
Foto: Ekaterina Chesnokova/BRICS-RUSSI
Russian President Putin and U.N. Secretary General Guterres meet at BRICS summit in Kazan
25.10.2024.
u 08:46
Rosenberg je iskoristio priliku da Putinu postavi pitanja o kontradikcijama između BRICS-ovih načela stabilnosti, pravde i sigurnosti i poteza Rusije posljednjih godina.
Pogledaj originalni članak

BRICS summit u Kazanu, koji je jučer završio, okupio je lidere Brazila, Rusije, Indije, Kine i Južnoafričke Republike, sa svrhom promicanja ekonomske i političke ravnoteže u svijetu i izazivanja dominacije Zapada. Ovogodišnji summit, šesnaesti po redu, bio je najveći međunarodni skup u Rusiji u posljednjih nekoliko desetljeća, dok je zemlja suočena s izolacijom zbog sukoba s Ukrajinom. Nakon završetka summita, održana je konferencija za novinare na kojoj se pojavio i novinar BBC-a Steve Rosenberg, kojeg je glasnogovornik Kremlja Dmitri Peskov predstavio kao "rijetkog gosta ovih dana."

Rosenberg je iskoristio priliku da Putinu postavi pitanja o kontradikcijama između BRICS-ovih načela stabilnosti, pravde i sigurnosti i poteza Rusije posljednjih godina. "Pročitao sam deklaraciju BRICS-a, koja govori o globalnoj stabilnosti, regionalnoj stabilnosti i poštenju," rekao je Rosenberg, dodajući: "Kako se to poklapa s vašim djelima u protekle dvije i pol godine? Prije početka specijalne vojne operacije, ruski teritoriji nisu napadani dronovima, nisu bombardirani ruski gradovi, niti su strane sile okupirale ruski teritorij."

Putin mu je odgovorio protupitanjem, ističući dugogodišnje žalbe Moskve zbog širenja NATO-a prema istoku i tvrdnje da su zapadne zemlje ignorirale ruske sigurnosne interese. "Je li fer da smo se godinama žalili našim zapadnim partnerima da ne šire NATO na istok? Je li fer što su nam lagali u lice, obećavajući da takvog širenja neće biti? Je li fer što su se zavukli u naše dvorište i počeli graditi vojne baze?" uzvratio je Putin, dodavši da Rusija želi "promijeniti" situaciju i osigurati pravedniji poredak.

Rosenberg je potom spomenuo nedavna izvješća britanske obavještajne službe MI5, u kojima se navodi da ruska obavještajna agencija provodi operaciju kako bi stvorila "trajni kaos na britanskim i europskim ulicama." Putin se na tu tvrdnju nasmijao, nazvavši je "čistom glupošću."

>>> FOTO Putin likuje, nasmiješen dočekuje svjetske moćnike, kreću drastične promjene

Foto: REUTERS
Foto: REUTERS
Foto: REUTERS
Foto: REUTERS
Foto: REUTERS
Foto: REUTERS
Foto: REUTERS
Foto: REUTERS
Foto: REUTERS
Foto: REUTERS
Foto: REUTERS
Foto: REUTERS
Foto: REUTERS
Foto: REUTERS
Foto: REUTERS
Foto: REUTERS
Foto: REUTERS
Foto: REUTERS
Foto: REUTERS
Foto: REUTERS
Foto: REUTERS
Foto: REUTERS
Foto: REUTERS
Foto: REUTERS
Foto: REUTERS

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 10

Avatar PurpleRain
PurpleRain
09:27 25.10.2024.

On i dalje o NATO u Ruskom susjedstvu?! Pa što je postigao "specijalnom operacijom"? Nije on glup čovjek, znao je da će se Finska i Švedska priključiti jer je on prijetnja. To mu je bio najmanji problem. Htio je Ukrajinski teritorij.

GN
GNKDZ1986
11:12 25.10.2024.

Glupost je bila dobiti još 1.350 kilometara granice s NATO savezom...mali RuSSki glodavac se preračunao.

SI
siskic
11:52 25.10.2024.

Koji razbojnik i ubica, stati će se i njemu na rep.