ITALIJA

Berlusconi od oštećenika do optuženika

Berlusconi od oštećenika do optuženika
27.09.2011.
u 12:51
Silvio Berlusconi u istrazi je najprije bio oštećena strana, a sada je u istom procesu postao optuženik. Talijanska biskupska konferencija (CEI) "izopćila“ je Berlusconija zbog njegova neobuzdanog ponašanja i seksualnih skandala
Pogledaj originalni članak

Talijanski premijer Silvio Berlusconi u istrazi tužiteljstva u Napulju bio je oštećena strana, odnosno žrtva ucjene Giampaola Tarantinija, poduzetnika iz Barija, njegove supruge Angele Devenuto i glavnog urednika socijalističkog glasila Avanti Valtera Lavitole. Tarantini je bio i uhićen te pušten iz zatvora u noći između ponedjeljka i utorka, a sada su suci pokrenuli istragu protiv Berlusconija. Iz Napulja istraga odlazi tužiteljstvu u Bariju. Tarantini je Berlusconiju dovodio djevojke na zabavu, a zauzvrat je dobivao poslove i novac od premijera. Zbog toga se smatralo da je Berlusconi ucjenjivan, odnosno da je morao platiti Tarantiniju više od 500 tisuća eura za šutnju.

Berlusconi je govorio da je novac dao Tarantiniju jer se poduzetnik iz Barija našao u teškoj financijskoj situaciji. Sada bi Berlusconi mogao biti optužen za “poticanje Tarantinija u davanju lažnih izjava istražnim sucima”.

Talijanski su biskupi konačno iznijeli što misle o Berlusconijevu ponašanju. Držalo se da šute jer im je Berlusconijeva vlada odobrila razne povlastice, ali sada (u ponedjeljak uvečer) predsjednik CEI-ja kardinal Angelo Bagnasco kazao je da događaji, ako budu dokazani, nisu sukladni s dostojanstvom osobe i onime kako bi trebale izgledati institucije i politički život. Bagnasco je osudio način ponašanja političara, posebno onih koji obnašaju visoke dužnosti. Nije spomenuo Berlusconijevo ime, ali u izrazu kako su “neobuzdano ponašanje i nesvojstveni odnosi sami po sebi negativni i stvaraju društvenu štetu”, bez obzira na to jesu li ta ponašanja  poznata javnosti,  lako se prepoznaje talijanskog premijera, posebno kada Bagnasco za takva ponašanja optužuje one koji obnašaju visoku dužnost.

Potrebno je “očistiti zrak kako nove generacije ne bi bile otrovane”, kazao je Bagnasco, a to su mnogi shvatili kao poziv Berlusconiju da se povuče s položaja.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 1

JA
jamadolac
13:22 27.09.2011.

Gospodine Bozaniću iostali crkveni velikodostojnici očitujte se u vezi HDZ-a !!!!!