Sabor

Bernardić: Potrebna je revizija Vatikanskih ugovora

Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Sjednica Sabora
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Sjednica Sabora
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Sjednica Sabora
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Sjednica Sabora
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Sjednica Sabora
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Sjednica Sabora
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Sjednica Sabora
06.02.2019.
u 11:17
– Godine 2017. samo je devet škola posjetilo to strašno stratište u Jasenovcu, a lani je više posjetitelja bilo iz Italije nego iz Hrvatske, i to je sve izrazito zabrinjavajuće – kaže Pupovac.
Pogledaj originalni članak

Uoči saborske rasprave o povećanju plaća sucima i drugim pravosudnim dužnosnicima, zastupnici su radni dan započeli slobodnim raspravama o raznim temama.

Predsjednik SDP-a Davor Bernardić osvrnuo se izjavu hvarskog biskupa kako sve više osjećamo vjersku nepismenost novih generacija i kako je sekularizam ušao u kuće te se založio za reviziju Vatikanskih ugovora, vraćanje vjeronauka iz škola u crkve te adekvatno plaćanje rada nedjeljom.

– To što je biskup rekao pokazuje elementarno nepoznavanje pojma sekularnosti i uplitanje crkve u temeljna prava građana, pogrešno je poistovjetiti sekularizam s ateizmom, preduvjet sekularizma jest postojanje savjesti i vjeroispovijesti. Poštivanje sekularnih vrijednosti nužan je uvjet održavanja i jačanja demokratskog društva, jamac je vjere za sve ljude. Ovo nije jedini takav pokušaj neadekvatnog miješanja crkve u život građana, pa čak i politiku – kaže Bernadić podsjetivši na ustavnu definiciju braka, borbu za zabranu pobačaja, ali i ukidanje Istanbulske konvencije.

Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Sjednica Sabora
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Sjednica Sabora
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Sjednica Sabora
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Sjednica Sabora
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Sjednica Sabora
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Sjednica Sabora
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Sjednica Sabora
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Sjednica Sabora

U Hrvatskoj u 21. stoljeću nitko ne smije biti diskriminiran ni po jednom odnosu, tvrdi šef SDP-a, Hrvatska mora biti moderna i progresivna i potrebna je revizija Vatikanskih ugovora.

– Neprihvatljivo je da je novac koji dobivaju vezan uz broj župa pa crkva osniva nove župe iako za to nema realne osnove jer ljudi iseljavaju pa imamo i manje vjernika. Građani moraju znati u što crkva ulaže stotine milijuna kuna, crkva mora podnositi izvješće na što troši novac koji dobiva od države. Crkva definitivno treba pomoć, ali ne da im se daje novac kako hoće. Ako netko želi, neka iz svoje plaće daje crkvi, kako to rade u drugim zemljama. Vjeronauk treba biti prvi ili posljednji školski sat kako ostala djeca ne bi bila diskriminirana, vjeronauku je mjesto u crkvama. Podsjećam na izjavu pokojnog don Ivana Grubišića koji je rekao da je vjeronauk u školi učinio negativnu stvar za crkvu, jer zapravo udaljava vjernike od crkve – komentira Bernardić.

Osvrnuo se i na rad nedjeljom koji, kao turistička zemlja ne možemo zabraniti, ali ga se može, predlaže, adekvatno platiti.

– Revizija Vatikanskih ugovora se može napraviti, susjedna Slovenija je napravila dobru reviziju Vatikanskih ugovora. Jedina namjera SDP-ova prijedloga jest da se djecu ne diskriminira po vjerskoj osnovi, da se rad nedjeljom adekvatno plati te da se revizijom Vatikanskih ugovora državi uštedi novac – poručio je Bernardić.

Predsjednik SDSS-a Milorad Pupovac komentirao je najavu ministrice obrazovanja da će učenici osnovnih škola imati obavezu jednom godišnje posjetiti spomen-područje Jasenovac.

– Godine 2017. samo je 9 škola posjetilo to strašno stratište, a lani je više posjetitelja bilo iz Italije nego Hrvatske, i to je sve izrazito zabrinjavajuće, posebno u kontekstu današnjeg vremena gdje djeca ne znaju što je točno, je li pozdrav "za dom spremni" dopušten ili nije, je li veličanje ustaštva dopušteno ili nije – kazao je Pupovac te progovorio i o slobodi medija koja se, tvrdi, djelomično želi ugušiti iz saborskih klupa, očito se referirajući na Živi zid koji je svoj sukob s vlasnikom jednog dnevnog medija pretvorio u sukob s novinarkom koja je prenijela izvješće Državne revizije o njihovim financijama.

– Obračunavate se s radnikom, a ne poslodavcem. Treba napadati mjesto gdje nešto ne valja u sustavu, a ne radnike. Druga posebno zabrinjavajuća činjenica jest da javni medij, čiji smo mi osnivač, HRT kojem smo stvorili pretpostavke da može biti neovisan javni servis sistemom pretplate, posljednjih mjeseci podiže 33 tužbe protiv drugih medija od kojih dobar dio živi od tržišta. Zašto? Jer su se borili protiv lažnih vijesti ili govora mržnje? Ne, nego zato što je netko primijetio da u nekim slučajevima postoje elementi cenzure. To je razlog zašto ćemo razmisliti da istoj toj televiziji zabranimo spominjanje naša imena ili da nas traži izjavu jer je nečasno što rade – poručuje Pupovac.

Video – Nikola Grmoja kaže da je Andrej Plenković nasrnuo na njega

Predsjednik stranke Promijenimo Hrvatsku Ivan Lovrinović ustvrdio je da imamo jedan bankarski sustav koji će nas do daljnjega držati na dnu EU, tvrdi da imamo tipični neokolonijalni, antirazvojni sustav.

– Ukupna štednja građana u Hrvatskoj iznosi 200 milijardi kuna, od kojih 164 milijardi u devizama, znači da Hrvatski građani imaju golemu akumulaciju u odnosu na BDP države. Postoji teza da se Hrvatska može financirati samo od svoje akumulacije, a ne da prosimo kao sirotinja od EU. A kakve su kamatne stope na štednju u bankama? One su mizerne, a na kredite su od 3-7 posto, pitanje je isplati li se građanina štedjeti u bankama – ne isplati, a bankama se isplati odobravati kredite jer su kamate 15-30 puta veća u odnosu na kamatne stope koje možete dobiti na štednju. Takvo bankarstvo ne može razvijati Hrvatsku i držat će nas na dnu EU – tvrdi Lovrinović.

Banke, nastavlja, 47 posto svih kredita odobravaju građanima koji najviše kupuju uvoznu robu, dakle, kaže, pile granu na kojoj sjedimo, a pomažu druge države, a samo 33 posto kredita daju poduzećima i 16 posto državi. Promijenimo Hrvatsku stalno upozorava da se na ovakvom financijskom mehanizmu Hrvatska nikada neće razviti, zaključuje Lovrinović.

Branimir Bunjac iz Živog zida komentirao je priopćenje HANFA-e kojim se poziva građane da štede u 3. stupu ako, kaže, ne žele postati socijalni slučajevi.

– HANFA je time priznala da je čitav mirovinski sustav doživio potpuni krah. Veliki domoljubi iz redova HDZ-a uspjeli su više nego prepoloviti mirovine nego što su bile u mrskoj im Jugoslaviji. Danas prosječne mirovine iznose 1700 kuna, s čime se ni osnovni životni troškovi ne mogu pokriti, pa se postavlja pitanje kako će nam onda tek kasnije biti. Postavljaju se dva pitanja, od čega da građani štede u 3. stupu i kakve su garancije da će štednja u 3. stupu biti isplativa ako više nije isplativa ova u 2. stupu – zanima Bunjca.

Ugledni ekonomisti kažu da je 3. stup samo još jedan proizvod osmišljen da se opljačkaju građani, tvrdi Bunjac pa se pita hoćemo li onda u budućnosti morati štedjeti u nekom novom četvrtom ili petkom stupu i davati pola plaće da bismo imali ikakvu mirovinu. Drugi stup je, poručuje, bolest mirovinskog sustava, ali i cijelog gospodarstva, pa podsjeća da u proceduri čekaju prijedlozi Živog zida da se 2. stup proglasi dobrovoljnim i dopusti svima da štede tamo gdje će imati veće mirovine, kao i njihov prijedlog o zajamčenoj minimalnoj mirovini.

Nezavisni Tomislav Žagar tvrdi kako mjere Hrvatskog zavoda za zapošljavanje ne postižu rezultate, što, smatra, dokazuje podatak da svaki četvrti radnik radi na određeno do 3 mjeseca.

– Šesnaest posto radnog stanovništva napustilo je Hrvatsku, a od 270 tisuća mladih koji danas rade, od njih troje, čak dvoje radi na određeno. Istraživanja pokazuju, kad se mlade pita što su poželjna obilježja radnog mjesta, da svi na prvo mjesto stavljaju sigurnost. Kad se govori o ključnim problemima mladih, oni izdvajaju nezaposlenost,a isto stavljaju na prvo mjesto i kad govorimo o problemima društva. Demografska politika mora se baviti ovim problemima, sigurnost radnog mjesta i radna mjesta na neodređeno, a kasnije se može govoriti o većoj plaći i ostalo, čak i za kupiti stan moraju imati sigurno radno mjesto. Pozivam hrvatsku Vladu da se pozabavi ovim pitanjem – kazao je Žagar.

Video – Krešo Beljak i Andrej Plenković u Saboru

Predsjednica GLAS-a Anka Mrak Taritaš govorila je o odgovornosti u politici pa je rekla kako je danas politika skoro prosta riječ, a građani političke stranke zaobilaze u velikom luku.

– Gradonačelnik Zagreba saborske je zastupnike nazvao žetončićima, rekao da ima još 2-3 žetončića u džepu, da nije problem da ih prebaci iz nekog kluba u svoj klub. Kad vladajući imaju takvog koalicijskog partnera, onda postoji njihova odgovornost da s njime razgovaraju. On je sve zastupnike nazvao žetončićima, a pritom je osobna odgovornost onih koji prelaze iz jedne opcije u drugu opciju. Naš je posao odgovornost za riječ i ono što radimo. Imam problem da se sramim zbog drugih – kazala je Mrak-Taritaš zaključivši kako svi trebaju jednoglasno osuditi izjavu o žetončićima jer to loše govori o politici i strankama.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 29

IL
ilija26
11:44 06.02.2019.

Uzalud ispiranje mozga o Jasenovcu i ostalim jugo sranjima, tonete sve dublje

Avatar anti_komunist
anti_komunist
12:02 06.02.2019.

Australski hrvat Marko Frankovic nudi milion ustaskih kuna onome tko argumentirano i dokumentirano pobije nalaze Vukica, Matkovic,.Pilic, Leljak ........eto prilike istoricarima tipa jakovina, klasic, goldstein &co. da omaste brke ....he he he...

DU
Deleted user
11:41 06.02.2019.

Jasenovac je mitomanija ne lustriranih komunističkih zločinaca.