Zbog legionele

Beroš ne vidi Ćorušićevu odgovornost, ali traži unutarnji nadzor

Foto: Sandra Simunovic/PIXSELL
Zagreb: Sastanak ministra zdravstva Vilija Beroša s vodstvom KBC Zagreb o legioneli u bolnici
Foto: Sandra Simunovic/PIXSELL
Zagreb: Sastanak ministra zdravstva Vilija Beroša s vodstvom KBC Zagreb o legioneli u bolnici
Foto: Sandra Simunovic/PIXSELL
Zagreb: Sastanak ministra zdravstva Vilija Beroša s vodstvom KBC Zagreb o legioneli u bolnici
19.06.2024.
u 20:02
U Hrvatskoj godišnje imamo šezdesetak slučajeva oboljelih od legionele, a smrtnost je 10 posto, kazao je ministar
Pogledaj originalni članak

Zbog građevinskih radova na Rebru, u vodovodnom sustavu bolnice dolazi do stvaranja slijepih crijeva pogodnih za nastanjivanje bakterije Legionelle. - Danas smo detektirali ta slijepa crijeva kao mogući izvor zaraze - izjavio je ministar Vili Beroš nakon razgovora s ravnateljem KBC-a Zagreb, prof. Antom Ćorušićem, i ustvrdio kako nije bilo nikakvog zataškavanja.

Naime, dan ranije saznalo se kako je unatrag mjesec i pol dana na Rebru legionela dijagnosticirana kod šestero pacijenata, od kojih je troje i umrlo, a svi su bili imunokompromitirani. Za to je Beroš saznao iz medija a iz KBC Zagreb ga o tome nisu obavijestili. Zbog toga se sljedećeg dana pojavio na Rebru ne bi li saznao detalje o događajima koji, kako je sam kazao, predstavljaju i njegovu odgovornost, a nisu dobro iskomunicirani prema javnosti.

Nakon razgovora izjavio je kako nikakvih zataškavanja nema i kako ne vidi da je bilo odgovornosti ravnatelja. Međutim, svejedno je formirao radnu skupinu i zatražio unutarnji nadzor. - Činjenica je da nisam bio na vrijeme obaviješten, no želim demantirati tvrdnje da se nešto zataškavalo. KBC Zagreb je prije šest tjedana obavijestio HZJZ. Očito se nije do kraja uspjelo u sprječavanju širenja zaraze, stoga sam formirao sam radnu skupinu - rekao je Beroš i naglasio da se provode sve mjere kako bi se širenje zaraze spriječilo.

POVEZANI ČLANCI:

- Kad je riječ o legioneli, treba reći da u Hrvatskoj godišnje imamo šezdesetak slučajeva, a smrtnost je 10 posto, znači, ništa novo, događa se - kazao je, izrazivši žaljenje zbog svega. I Ćorušić je naglasio da se ne osjeća odgovornim te da zadnjih dana nemaju nijedan slučaj legionele. - Pokaže li se da sam ja nešto kriv, sigurno ću dati ostavku, budite sigurni u to! - poručio je novinarima ravnatelj, zbog kojeg su nedavno mijenjali bolnički statut kako bi mogao ostati na toj funkciji.

Legionella se nalazi svuda oko nas, podsjetili su doktori, a prenosi se respiratorno i putem tople vode. Istovremeno, jučer su iz KBC Sestre milosrdice potvrdili da su i oni imali dva slučaja legionele. U svibnju su evidentirali jednog pacijenta s legionelom, koji je uspješno oporavljen, a jednoj njihovoj medicinskojs estri legionela dijagnosticirana u siječnju u drugoj ustanov. Trenutno nemaju oboljelih od legionele.

Komentirajući pojavu infekcije, dr. Ivana Kekin podsjetila je da se legionela ponekad pojavljuje u bolničkim sustavima a u trenutcima poput obnove bolnice, rizik za njenu pojavu još je veći. - U slučaju KBC-a Zagreb, koji je nažalost odnio tri života, nužno je ustanoviti je li reakcija bolničkog vodstva bila pravovremena i u skladu sa smjernicama. Nažalost, iskustvo nas uči da je upravo neadekvatno upravljanje našim bolnicama jedan od ključnih razloga za lošu kvalitetu i dostupnost zdravstvene skrbi - kazala je dr. Kekin. (rok)

>> VIDEO Izjava ministra Beroša o pojavi legionele na odjelima

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 1

JA
Jatiser
08:09 20.06.2024.

Beroš nema odgovornosti nikakve. Može i pijan bez vozačke....