Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 192
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
IZ MINUTE U MINUTU

Dva slučaja legionele zabilježena i u Vinogradskoj: Beroš otkrio odakle je vjerojatno potekla zaraza

Zagreb: Sastanak ministra zdravstva Vilija Beroša s vodstvom KBC Zagreb o legioneli u bolnici
Foto: Sandra Simunovic/PIXSELL
1/10
19.06.2024.
u 12:58

Ravnatelj KBC-a Zagreb Ante Ćorušić rekao je u utorak da o zarazi legionelom na Rebru nije obavijestio ministra zdravstva Vilija Beroša jer je smatrao da su poduzete potrebne mjere

*Šestero pacijenata zarazilo se legionelom u KBC-u Zagreb
*Dvije osobe zarazile su se u KB-u Sestre milosrdnice

*Troje zaraženih koji su bili imunokompromitirani preminulo je
*Beroš: Zataškavanja nije bilo

Tijek događaja:

12:58 - Hrvatski zavod za javno zdravstvo objavio je upute kako se zaštititi od legionele. Pogledajte ih OVDJE.


12:36 - U svibnju ove godine u KBC Sestre milosrdnice evidentirali su jednog pacijenta s legionelom, koji je uspješno oporavljen. Jednoj je bolničkoj zdravstvenoj djelatnici legionela dijagnosticirana u siječnju u drugoj ustanovi, priooćili su iz bolnice.

Trenutno nemaju oboljelih od legionele.

„Prema Pravilniku o kontroli parametara kućne vodoopskrbne mrežie potrošača i drugih sustava od javnozdravstvenog značaja te planu i programu edukacije svih dionika, u KBC Sestre milosrdnice kontinuirano se provode Preventivne mjere za parometor Legionella. Kroz monitoring parametara kućne vodoopskrbne mreže uzorkuje se voda zo parometar Legionello, te po prispijeću nalaza u suradnji s nadležnim epidemiologom provode se sve daljnje kontrolne mjere”, navode.

Preventivne mjere podrazumijevaju:

  • ispiranje dijelova sustava tople i hladne vode namijenjene za ljudsku potrošnju u kojima je niska potrošnja vode namijenjene za ljudsku potrošnju jedan puta tjedno uz evidentiranje
  • osiguranje temperature tople vode namijenjene za ljudsku potrošnju u sustavu PTV od minimalno 50"C/1min na krajnjim točkama sustava uz redovito praćenje i dokumentiranje najmanje jedan puta tjedno

  • osiguranje što niže temperature u sustavu hladne vode namijenjene za ljudsku potrošnju uz redovito praćenje temperature na krajnjim točkama sustava uz dokumentiranje

  • kontroliranje rozeta tuševa i mrežica na slavinama

  • čišćenje rozeta tuševa i mrežica od kamenca te po potrebi zamjena, prema godišnjem planu održavanja

  • osiguranje protoka i cirkulacije vode namijenjene za ljudsku potrošnju radi čzad riavanja vode

  • redovito održavanje bojlera i spremnika (čišćenje i dezinfekcija) minimalno jednom godišnje

  • pregled i po potrebi čišćenje revizijskih okana gdje se nalazi priključak na javnu vodoopskrbnu mrežu npr. kad su cijevi i ventili potopljeni pod vodom

Korektivne (popravne) mjere:

  • pregled i čišćenje pojedinih dijelova vodoopskrbnog sustava u skladu s preporukama proizvođača

  • čišćenje bojlera i ostalih spremnika u sustavu PTV uz provodenje dezinfekcije

  • čšćenje taloga i kamenca s mrežica na slavinama i rozeta tuševa

  • ispiranje sustava tople i hladne vode namijenjene za ljudsku potrošnju najmanje pet minuta, što mora zabilježiti

  • ispiranje protupožarnih hidranata ako postoji povezanost sa sustavom

  • dezinfekcija toplinom/pasterizaciia sustava ili kemijska dezinfekcija sustava odnosno hiperkloriranje sustava ili dezinfekcija drugim prikladnijim metodama

  • ponavljanje uzorkovanja pojačanom učestalošću

  • ostale tehničke korektivne mjere koje uključuju potrebne gradevinske i/ili strojarske radove


11:30 – Ministar Vili Beroš daje izjave za medije, a s njime je i ravnatelj KBC-a Ante Ćorušić, kao i Bernard Kaić i Tomislav Benjak iz HZJZ-a.

– Kada je riječ o legioneli, treba naglasiti da godišnje imamo 60-ak slučajeva, a smrtnost je desetak posto. Ništa novo, to se događa od 1976. godine kada je prvi put detektirana, ali bila je prisutna i ranije. Želim izraziti žaljenje što se to dogodilo, ljudi su bili imunokompromitirani, u terminalnim fazama osnovnih bolesti i zbog toga nam je iznimno žao. Ovo je kompleksan događaj koji je potrebno sagledati s  nekoliko strana, zato sam tu – istaknuo je. 

Objasnio je kako je nužna pasterizacija u bolnicama pa dodao kako je do razvoja bakterije moglo doći u tzv. slijepim crijevima, koja postoje u nekoliko bolnica zbog toga što je u tijeku protupotresna obnova na više mjesta. 

– Detektirali smo ta slijepa crijeva i poduzet ćemo sve moguće mjere da bismo to spriječili ubuduće. Činjenica je da nisam bio na vrijeme obaviješten, ali želim demantirali da se nešto zataškavalo jer je KBC Zagreb prije šest tjedana detektirao da se nešto događa – poručio je, dodajući kako nije točno da je opasno doći u KBC Zagreb. 

POVEZANI ČLANCI:

Tomislav Benjak iz HZJZ-a ponovio je kako se trenutačno radi na ''antilegionela programu'', što se prije nije provodilo. Tehničke i epidemiološke mjere poduzimaju se kako bi se uklonili ti džepovi, odnosno slijepa crijeva, a najavljeni su i sastanci na dnevnoj razini. Bernard Kaić (HZJZ) ponovio je Beroševe riječi, govoreći kako zataškavanja stvarno nije bilo.

– Kad se bolest prepozna i prikupi dovoljno podataka, onda ide i prijava iz HZJZ-a prema Ministarstvu. Dobili smo jučer konačne nalaze i sada prijava epidemije ide prema Ministarstvu, tako da nije zapela komunikacija – poručio je pa se osvrnuo i na napise da nitko nije obavijestio javnost: – Mi imamo u bolnicama diljem Hrvatske legionelu i ne moramo o tome obavještavati, već raditi na tome da se smanji infekcija. Zataškavanja nije bilo.

Legionele ima svugdje, objasnio je ravnatelj KBC-a Zagreb Ante Ćorušić.

– U posljednjih 15 dana nema novih slučajeva infekcije u bolnici, tako da možemo reći da je situacija pod kontrolom. KBC Zagreb je u punoj obnovi, a i zbog čestih radova vjerojatno postoje ta slijepa crijeva koja su razlog infekcije za koju mislimo da smo je već suzbili, ali opreza nikad dosta. To je nešto što se događa i dogodilo se, a nastojat ćemo da se ne ponovi – poručio je ravnatelj bolnice.

– Da se osjećam odgovornim, danas ne bih sjedio na ovom mjestu, razmišljao bih o ostavci. Na činjenicu da nam dolaze zaista najteži bolesnici koji su se, nažalost, zarazili, nitko nije mogao utjecati, pa ni ravnatelj. Ako se pokaže da sam kriv, onda ću sigurno dati ostavku, budite bez brige. Da smo imali namjeru zataškavanja, sigurno ne bismo izvijestili HZJZ-a, a ne bi ni obavijest o pasterizaciji poslali e-mailom na tisuće adresa. Ne znam otkud Jovanoviću ideja da bih zataškavao zbog imidža, nitko o njemu ne brine, a najmanje bi se trebao brinuti on – poručio je Ćorušić. 

Ljetni mjeseci osobito su pogodni za razvoj ove bakterije i slučajeva je bilo u više bolnica, ne samo u KBC-u Zagreb, objasnio je Beroš odgovarajući na pitanja novinara. 

– Osjećam se krivim, odnosno dužnim ispraviti ovakve stvari. Ne mogu kontrolirati vodu u sve 63 zdravstvene ustanove u Hrvatskoj. Zbog svoje odgovornosti prema poslu jesam tu i zato sam organizirao radnu skupinu. Što se tiče komunikacije, riječ je o pogrešci i trebao me ravnatelj izvijestiti, ali je obavijestio HZJZ. Ako je to jedini krimen, bit će najlakši jer se to lako da riješiti. Nekoliko je pravilnika koji definiraju ovo područje, KBC Zagreb ovo nije shvatio kao incident koji se inače mora prijaviti Ministarstvu. Zbog obaveze prema pacijentima moram postupati promptno, a činjenica je da sam jučer doznao za slučaj – poručio je. 

Dvije zaraze dogodile su se i Vinogradskoj. Jedan slučaj zabilježen je kod medicinske djelatnice u siječnju i jedan pacijent bio je zaražen u svibnju. Na pitanje je li do toga došlo zato što je Klinička bolnica Sestara milosrdnica također u obnovi, Beroš je poručio kako je moguće


11:18 – Dva slučaja i u Vinogradskoj

Uz šestero slučajeva na Rebru, Danas.hr doznaje kako su tijekom svibnja zabilježena i dva slučaja u KB-u Sestara milosrdnica. Pacijent je bio zaražen, kao i medicinska sestra za koju nije sigurno gdje se točno zarazila. 


10:00 – Uskoro izjava Beroša

Ministar zdravstva stigao je jutros u KBC Zagreb nakon što je objavljeno kako je u bolnici izbila legionela. Izjave se očekuju kasnije. 


8:00 – Beroš stiže na Rebro

Nakon objave vijesti da je šestero pacijenata u KBC-u Zagreb bilo zaraženo legionelom, od kojih je troje umrlo, ministar zdravstva Beroš rekao je u utorak da ga iz bolnice o tome nisu obavijestili iako su se slučajevi dogodili tijekom posljednjih šest tjedana te je najavio da će u srijedu posjetiti Rebro. 

Ministar zdravstva Beroš naglasio je da se izbijanje zaraze legionelom u bolnici može dogoditi, ali da nije bio obaviješten što se na KBC-u, lokaciji Rebro događa posljednjih šest tjedana.

"Nisam informiran iako su umrle tri osobe kod kojih je dokazano prisustvo bakterije legionele", odgovorio je Beroš na upit upućen Ministarstvu zdravstva. Najavio je da će u srijedu 19. lipnja s državnim tajnikom Tomislavom Dulibićem i pomoćnikom ravnatelja za kvalitetu u Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo (HZJZ-u) Tomislavom Benjakom posjetiti Rebro kako bi provjerio sve okolnosti.

POVEZANI ČLANCI:

Ranije su danas iz  KBC-a Zagreb izvijestili da su svi zaraženi imali teške komorbiditete i bili imunokompromitirani te da je legionela drastično pogoršala njihovo stanje. Prema napucima HZJZ-a, obavljena je mikrobiološka kontrola vode na svim odjelima i klinikama gdje su bolesnici boravili te su pronađene male koncentracije legionele.

"Poduzeli smo sve mjere da bismo otkrili kako su se zarazili i u tragovima je nađena ova bakterija. U tijeku je i pasterizacija, odnosno ispušta se vrela voda iz svih slavina u bolnici", rekli su iz KBC-a. Legionela je prouzročena bakterijom Legionella pneumophila, a očituje se kao atipična upala pluća. Epidemije ove bolesti uglavnom su povezane s vodovodom bolnica, hotela i javnih kupališta ili bazena. Uglavnom nema prijenosa bolesti s čovjeka na čovjeka. Liječi se antibioticima, azitromicinom, kinolonima ili rifampicinom.

>> VIDEO Ovako izgleda novi vrtić u Ivanjoj Reki: Koštao je 4,4 milijuna eura

Komentara 8

OT
otrovnijezik
11:43 19.06.2024.

Ovaj kao i naš premijer sve ozbiljne i bitne stvari doznaje iz novina.

AN
antonelić
10:33 19.06.2024.

min.zd. bero. : " slijedeća dva tjedna su ključna " ... a šta on ima drugo za reći ? ...

OT
otrovnijezik
11:48 19.06.2024.

Kada smo kod zataškavanja što je sa Filipom sinom poznatog hadezejovca koji je prodavao VAMA testove za kovid dok je čovjek bez maske u vlaku maltretiran pred maloljetnim djetetom i osuđen po smiješnom zakonu o javnom redfu koji nema veze s maskama i kovidom?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije