REFORMA ZDRAVSTVA

Beroš o strožim kontrolama bolovanja: Novčane kazne ostaju i za pacijente i za liječnike

Foto: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL
Beroš o strožim kontrolama bolovanja: Novčane kazne ostaju i za pacijente i za liječnike
11.11.2022.
u 13:17
Trošak neopravdanih bolovanja na ovaj način može ići u druge svrhe", kazao je ministar.
Pogledaj originalni članak

Ministar zdravstva Vili Beroš na predstavljanju ključnih prijedloga i kritika zdravstvene reforme u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici, komentirao je i najavljene promjene regulacije privremene nesposobnosti za rad, odnosno bolovanja.

"Ostajemo pri početnom prijedlogu. Pri tome će kontrolori HZZO-a imati novu ulogu u kojoj će moći zaključivati bolovanje. Novčane kazne ostaju i za pacijente i za liječnike, kao i do sada. Trošak neopravdanih bolovanja na ovaj način može ići u druge svrhe", kazao je ministar, piše HRT.

Najavljene promjene

Ministarstvo zdravstva, podsjećamo, iznijelo je u prijedlogu izmjena zakona koje novine bi mogle biti kad je riječ o zdravstvu.

Uz kontrolu rada doktora primarne zdravstvene zaštite, kontrolori HZZO-a ubuduće će moći doći zakucati na vrata pacijentu na bolovanju. Za liječnika koji neosnovano propiše bolovanje, predlagali su prekršajnu novčanu kaznu od 660 do 2650 eura.

U prijedlogu se navodilo da je predviđena  i kazna za pacijente na "lažnom bolovanju", u iznosu od 1060 do 1990 eura ako "namjerno sprječavaju ozdravljenje" ili tijekom bolovanja rade neke druge, primjerice poljoprivredne poslove.

VIDEO: ​Sudar auta i hitne pomoći u Zagrebu

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.