Bitka za vlasništvo

Bez mirovinskih fondova MOL ne može do 51% Ine

Foto: Pixsell
Bez mirovinskih fondova MOL ne može do 51% Ine
Foto: Pixsell
Instagram
Autor
Gojko Drljača
20.12.2010.
u 19:30
Jesu li obavijestili Vladu o planu kupnje prije nego što su Mađari objavili ponudu?
Pogledaj originalni članak

Nakon što su mirovinski fondovi na Zagrebačkoj burzi kupili dodatnih 30-ak tisuća dionica Ine, postalo je jasno kako se mađarski MOL bez mirovinaca neće domoći većinskoga paketa dionica hrvatske naftne industrije iako je 2. prosinca dao vrlo atraktivnu ponudu od 2800 kuna po dionici. Stigla je, podsjetimo, reakcija mirovinskih fondova koji su na burzi počeli kupovati Inine dionice po 2830 kuna.

Agresivna kupnja

Iako postoje ozbiljne sumnje da su mirovinski fondovi kartelski odgovorili na poziv iz Vlade da joj pomognu spriječiti MOL u osvajanju većinskog udjela, iz kruga bliskog mirovinskim fondovima doznajemo da su fondovi navodno planirali agresivnu kupnju Ininih dionica prije nego što je MOL izišao sa svojom ponudom.

Navodno su čak o toj svojoj namjeri informirali Vladu, ali nisu od nje dobili nikakvu povratnu informaciju sve do trenutka poslije MOL-ove ponude, a kada su poručili kako akciju mirovinskih fondova ocjenjuju neproblematičnom.

Navodno je Vlada o možebitnoj kupnji dionica Ine razgovarala i s Adrisom, ali Adris bez odgovarajućih ustupaka nije zagrizao jer bi u najboljem slučaju mogao steći tek dodatnih 19 posto dionica Ine. To bi značilo da bi bez dodatne diversifikacije za manjinski udio potrošio sve do zadnje lipe.

Nisu trajno rješenje

Bilo kako bilo, danas je posve sigurno da Vlada u napetim pregovorima oko plinskog biznisa s MOL-om (koji zapravo određuju moguću cijenu dionica Ine) ne mogu računati s mirovinskim fondovima kao trajnim rješenjem. Mirovinci nemaju kapaciteta za preuzimanje dodatnog paketa dionica Ine niti navodno ne žele na taj način kontrolirati situaciju te će navodno nakon nekog vremena biti spremni MOL-u prodati dionice i po 2800 kuna ako će tako minimalizirati moguće štete.

Iako iz mirovinskih fondova šalju signale kako nisu činili ništa nedopušteno jer se nisu koordinirali s Vladom, informaciju da su o svojim namjerama izvijestili predstavnike Vlade prije MOL-ove ponude nisu nam potvrđene. U osjetljivoj su pravnoj situaciji.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 17

MM
mmasnec
06:43 21.12.2010.

Ponovno velika igra politike.Netko u njihovu korist odrađuje ono što oni nisu odradili davnih dana ,kad je dionica manje vrijedila. Država ponovo radi gaf ,čeka se reakcija iz europe!

Avatar NJUŠKALO
NJUŠKALO
19:55 20.12.2010.

Ja svoje još uvijek neću prodavati.Nemam ih puno,zato mi i nije neka sila,osim ako ponuda ne bude veća bar za 35%.

CH
chemica
01:28 21.12.2010.

Jedino pametno što fondovi mogu u ovom trenutku je da prodaju svoj cijeli \"paket\" dionica MOL-u, za par stotina kuna veću cijenu po dionici nego što su ih platili. Mol će ionako postati vlasnik INE, penzije neće stradati već će se čak i zaraditi u cijelom poslu, a Jacina vlada... Ma koga više briga za te zločince? Izgubit će izbore. Ajme. Doći će nova vlast koja više neće biti ovako \"obzirna\" pa paziti koga se hapsi. Hapsit će ih sve redom. Naloge će izdavati EU, naravno. Ovaj put se NEĆE ponoviti dvijetisućita i zato se zločinci ovako brutalno drže vlasti, da bar zadrže minimalni kontrolu nad događajima pa i po cijenu naših penzija. Fondovi, pamet u glavu, još se imate šanse izvući. Mada, otkud onoj madžarskoj sirotinji toliki novac... Bit će to velik kredit. Naplatit će se iz dobiti nekada naše naftne kompanije. Sve za INU, INU ni za što. Lako je kad možeš nabaviti novac.