svi sveti

Istražili smo kakva je ponuda cvijeća i svijeća te na što treba paziti pri kupnji

Foto: Nikola Čutuk/pixsell
26.10.2015., Sisak - Ljubica Kos Leskovar uzgojem krizantema bavi se vise od dvadeset godina a u tome joj pomaze cijela obitelj. Photo: Nikola Cutuk/PIXSELL
Foto: Damir Špehar/PIXSELL
24.10.2015., Bjelovar, OPG Ravenscak - Krizanteme su natrazenije cvijece uoci blagdana Svih svetih. Photo: Damir Spehar/PIXSELL
Foto: Pixsell
margareta
Foto: Sanjin Strukić/PIXSELL
31.10.2013., Zagreb - Uoci sutrasnjeg blagdana Svih svetih na groblja Mirogoj velika je ponuda cvijeca Photo: Sanjin Strukic/PIXSELL
Foto: Nikola Čutuk/pixsell
26.10.2015., Sisak - Krizanteme su najtrazenije cvijece uoci blagdana Svih svetih. Photo: Nikola Cutuk/PIXSELL
Foto: Pixsell
špine
Foto: Marijan Sušenj/Pixsell
23.10.2012., Koprivnica - Kako se priblizava blagdan Svih svetih na gradskoj trznici sve je veca ponuda rezanog i cvijeca u teglama te cvjetnih aranzmana. Photo: Marijan Susenj/PIXSELL
Foto: Kristina Štedul Fabac/PIXSELL
27.10.2015., Karlovac - Zoran Salopek, vlasnik svjecarskog obrta RIPS. Photo: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL
28.10.2015.
u 19:03
U proizvodnom pogonu tvrtke Rips u Karlovcu ovih je pak dana intenzivirana proizvodnja svijeća.
Pogledaj originalni članak

U šarenilu multiflora, špina, gumbeka, krizantema... sve se teže ovih dana provući kraj štandova i klupa na tržnicama i grobljima. Ponuda cvijeća uoči blagdana Svih svetih raskošna je, no bila bi i raskošnija da im posao svake godine ne kvare trgovci i prekupci s cvijećem iz uvoza, pravdaju se domaći cvjećari, čija proizvodnja, prema procjenama, danas ne podmiruje ni 10% hrvatskih potreba. Prema podacima HGK, lani smo uvezli više od 5,3 milijuna kilograma sisvetskoga cvijeća za više od 17 milijuna eura, a izvezli oko 330 tisuća kilograma za oko 1,4 milijuna.

Postoje čak 43 vrste

No, iako su cvjećari proteklih šest mjeseci danonoćno bdjeli nad multiflorama i krizantemama u plastenicima, i one su dio uvoznih brojki, s obzirom na to da je njihova proizvodnja u Hrvatskoj nemoguća bez licenciranih pelcera iz Nizozemske. Na svaki u prosjeku plaćaju 35 lipa, a tu su još i režije, voda, zaštitna sredstva, folije, benzin... nakon čega na kraju sezone pomno računaju isplate li im se ulaganja u taj biznis i dogodine. Prema riječima Tihomira Varvira iz OPG-a koji ima štand na zagrebačkom Kvatriću, oni preko udruge Varaždinski cvijet i izvezu dio proizvodnje u Sloveniju i Austriju. Nešto prodaju i putem trgovačkih lanaca, no uz slabu kupovnu moć i članstvo se u udruzi, koja je donedavno držala osam od 10% preostale hrvatske proizvodnje, s devet osulo na njih šest s oko 20-ak tisuća kvadrata plastenika.

Postoje čak 43 vrste krizantema, a neke od njih uzgaja i obitelj Leskovar iz Siska. Na 800 kvadrata plastenika i otvorenih cvijetnjaka ove su sezone proizveli 9000 rezanih krizantema i 8000 margareta, špina i gumbeka.

– Oko 80% cvijeća koje uzgojimo plasiramo u vlastitim cvjećarnicama pa nam se posao ipak isplati – kaže 67-godišnja Ljubica Kos Leskovar, koja se sa suprugom Marijanom najviše brine o krizantemama. Čak osam članova obitelji radi stalno ili povremeno u obrtu koji postoji više od 20 godina, a krizanteme su, priznaju, najzahtjevnije.

– Od svibnja konstantno ima posla. O njima se treba pažljivo brinuti, tretirati ih i zalijevati kako bi se cvjetanje tempiralo na 10-ak dana oko blagdana. Ako se tu promaši, sve je propalo. Berba traje pet do 10 dana i ili si uspio ili je sve propalo – objašnjava Ljubica, razočarana što se rijetko tko od mladih danas želi baviti cvjećarstvom. Tu nema "budem sutra" dodaje ističući kako se cijene krizantema na tržištu godinama nisu mijenjale. I ovih će Svih svetih biti šest ili sedam kuna u veleprodaji, ovisno o kvaliteti, a u njezinoj cvjećarnici 12 kuna po komadu u maloprodaji. Realna cijena bila bi osam kuna, s obzirom na troškove koji su zadnjih godina od repromaterijala nadalje skočili do 100% pa je zarada po komadu otprilike kunu do kunu i pol. Po lončanici multiflore za prosječnih 25 kuna, prema računici cvjećara, može se zaraditi oko 12 kuna, odnosno oko 240.000 kuna na uloženih 100.000.

Uzeli još radnika

U proizvodnom pogonu tvrtke Rips u Karlovcu ovih je pak dana intenzivirana proizvodnja svijeća. Od oko dva milijuna komada godišnje, čak 70% proda ih se u listopadu, za što se pripremaju cijele godine, čak primaju i narudžbe. Imaju 20 zaposlenih, a posljednjih mjeseci, zbog opsega posla, na ugovor su primili još sedmero djelatnika, objašnjava Zoran Salopek, vlasnik tvrtke s pola stoljeća starom tradicijom. Rips ima brend star 50 godina: lijevani lampion koji gori 70 sati sa zlatnim poklopcem na kojemu je oznaka tvrtke. On stoji od osam do 12 kuna i najprodavaniji je. Ipak, zbog slabe kupovne moći proizvode i upola jeftiniji lampion s parafinskom pjenom, koji gori dan i pol. Salopek kaže kako uvozni lampioni zbog lošije kvalitete nisu puno poremetili domaće tržište, no zarada je sve manja, ni 10% po komadu.

>> Za lampaše i cvijeće barem sto kuna, ali do groblja besplatan bus

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 1

MA
marsovac
20:20 28.10.2015.

prije su se grobne svijece, lampasi radili i punili sa parafinom, danas pune sa svakim smecem i pijenom od parafina. Lampas je gorio danima a danas gori dok ne odes sa groblja.