uputio čestitku

Biden poslao poruku BiH: 'Na današnji dan slavimo napore mirotvoraca'

Foto: TOM BRENNER/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL
U.S. President-elect Joe Biden speaks after meeting with governors in Wilmington, Delaware
Foto: JIM BOURG/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL
Democratic 2020 U.S. presidential nominee Joe Biden speaks at his election rally in Wilmington
Foto: KEVIN LAMARQUE/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL
U.S. President-elect Joe Biden speaks about the U.S. economy after a briefing in Wilmington, Delaware
14.12.2020.
u 18:42
Najavio je da će kao novi predsjednik SAD rado surađivati s međunarodnom zajednicom i ljudima u BiH kako bi se konačno ostvarilo obećanje sadržano u Daytonskom sporazumu a to je prosperitetna, pravedna i demokratska BiH u srcu cjelovite Europe, slobodna i u miru.
Pogledaj originalni članak

Novoizabrani američki predsjednik Joe Biden pridružio se u ponedjeljak čestitkama građanima Bosne i Hercegovine na 25. godina mira postignutog potpisivanjem sporazuma u Daytonu 1995. godine ali je upozorio kako posao građana BiH i međunarodne zajednice u toj zemlji nije završen.

U posebnoj izjavi objavljenoj na službenoj mrežnoj stranici kampanje Biden-Harris na dan kada je u Parizu potpisan sporazum iz Daytona, novi predsjednik SAD-a koji dobro poznaje stanje na Balkanu i BiH istaknuo je kako je time okončan najgori sukob na europskom kontinentu od Drugog svjetskog rata.

"Na današnji dan slavimo napore mirotvoraca, iako žalimo zbog gubitka stotina tisuća života i raseljavanja još milijun ljudi", napisao je Biden dodajući kako je ipak važno to što je Daytonom potvrđen suverenitet, teritorijalni integritet i neovisnost BiH.

No zadaće koje tek valja obaviti podsjećaju kako je u proteklh 25 godina propušteno puno prilika jer BiH još nije funkcionalna država a probleme joj stvaraju nacionalizmi.

"Četvrt stoljeća kasnije jasno je da rad na promociji pravde, pomirenja i funkcionalne, multietničke Bosne i Hercegovine ostaje nedovršen. Prečesto smo vidjeli kako nacionalizam pobjeđuje nacionalni interes i bogaćenje nekolicine koji dolaze prije reformi u korist mnogih. Ova godišnjica prilika je za sve strane da razmisle o mogućnosti svjetlije budućnosti i da se ponovo odluče na teške, ali neophodne korake za izgradnju potpuno funkcionalne Bosne i Hercegovine za sve njene građane", dodao je Biden.

Najavio je da će kao novi predsjednik SAD rado surađivati s međunarodnom zajednicom i ljudima u BiH kako bi se konačno ostvarilo obećanje sadržano u Daytonskom sporazumu a to je prosperitetna, pravedna i demokratska BiH u srcu cjelovite Europe, slobodna i u miru.

MLADI ODLAZE

Nepalci, Filipinci, Egipćani... Strani radnici pohrlili u hrvatski grad. Domaće stanovništvo bježi: 'Zatvorili smo šest škola'

Stanovništvo Vrgorske krajine većinom čine stariji i nemoćni ljudi, dok se mladi, u potrazi za boljim životnim uvjetima, sve češće sele u zapadnoeuropske zemlje ili na obližnju Makarsku rivijeru. Prema popisu stanovništva, grad Vrgorac s 27 mjesnih odbora broji 5.911 stanovnika, no stvarni broj stanovnika na terenu procjenjuje se između 3.500 i 4.000

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 15

Avatar zbog udbE HDZ i SDP Beskucnik
zbog udbE HDZ i SDP Beskucnik
19:33 14.12.2020.

Pa i hrvati zele da se sporazum postiva , Bosnjaci nekako kiksaju a srbi nece ni da cuju za BiH .

DI
Diosiario
19:18 14.12.2020.

Nek prizna tko mu je napisao ovo. Svi smo vidjeli da on nije u stanju ni izgovoriti ovako duge rečenice da se ne izgubi u pola rečenice, a kamoli da ode korak dalje i još to napiše. Dakle on ovo nije napisao pa bi bilo korektno prema javnosti da kaže tko je to napisao.

PU
Puky2
21:35 14.12.2020.

Ima da biden poslozi stvari u Bosni onako kako je pravedno, kao u svim drzavama svijeta bez entitete i konstitutivnih naroda nego kao gradjansku drzavu i mirna Bosn....