TRGOVINSKI RAT

BiH hrvatske proizvode na policama mijenja slovenskim

25.05.2009.
u 20:07
Pogledaj originalni članak

Hrvatsko-bosanskohercegovački trgovinski rat već ubire žrtve. Neslužbeno doznajemo da hrvatski proizvođači i izvoznici poput Vindije, koji ni danas nisu htjeli javno komentirati naprasnu odluku BiH da zabrani uvoz gotovo svih vrsta mesa iz Hrvatske, trpe već velike štete.

Tražeći rješenje
Na nestašicu hrvatskih proizvoda, koja se na tamošnjem tržištu već i te kako osjeti, BiH odgovara proizvodima vlastitih proizvođača te iz Slovenije i drugih zemalja EU. No, i jedna i druga strana nadaju se skorom dogovoru i ponovnoj uspostavi trgovinskih veza koje jamči i sporazum Cefta.

Na marginama generalne skupštine Svjetskog udruženja veterinarskih organizacija u Parizu, direktor Ureda za veterinarstvo BiH Drago Nedić kazao je za Večernji list da je BiH predložila Hrvatskoj da se idućeg ponedjeljka u Sarajevu održi međudržavni susret na kojem bi se pokušalo pronaći rješenje trgovinskog spora, koji nanosi štete gospodarstvima obiju zemalja.

Tvrdnje hrvatskog ministra poljoprivrede Božidara Pankretića kako je hrvatska strana maksimalno korektna i tolerantna i da kad bi na BiH primjenjivala kriterije koje EU primjenjuje na hrvatske proizvode, iz BiH ne bismo ništa uvezli, bosanskohercegovačke vlasti opovrgavaju.

Ako su njihovi proizvodi dobri njihovim građanima, onda su dobri i Hrvatskoj, tvrde i dalje ustrajući na zabrani uvoza peradi, živih goveda i ribe i prerađevina iz RH, uvedenoj prošlog četvrtka, sve dok RH ne povuče svoje mjere zabrane uvoza iz BiH. Pankretić međutim tvrdi da su hrvatske zabrane donesene još prije nekoliko godina.

Posljednja, koja se odnosi na živu ribu, samo je dopuna zabrani koja je u RH na snazi već šest-sedam godina. S obzirom na to da kravljeg ludila u Hrvatskoj nije bilo, dok je u travnju doista zabilježen slučaj atipične kuge u peradi – ali u goluba iz Kaštela koja se ne prenosi na farmsku perad – posve je jasno da BiH za zabrane uvoza s hrvatske strane nema ni opravdanih razloga ni objašnjenja, tvrdi ravnatelj Uprave veterinarske inspekcije Gordan Jerbić.

Prijava Cefti
Stoga je sve jasnije da je zabrana politička, stigla u vrijeme kad je BiH zbog packi EK odgodila uvođenje carina na poljoprivredno-prehrambene proizvode iz RH, kako bi zaštitila domaću proizvodnju – na što je Hrvatska, kazao je Pankretić, BiH već prijavila Cefti, u čemu očekuje i podršku Srbije i Makedonije.

Neeuropskom i nekorektnom odluku BiH danas je ocijenio i premijer Ivo Sanader ističući kako će RH učiniti sve da je BiH povuče.

– Nema potrebe za brzim reakcijama, odnosno brzim protumjerama na zabranu hrvatskog izvoza u BiH, jer želim čuti što je susjednu državu navelo na tu restrikciju – kazao je ističući kako RH ne može dopustiti da partikularni interesi unose nemir u bilateralne odnose između RH i BiH.


I dalje glavni trgovinski partner

Hrvatska je i dalje glavni trgovinski partner BiH. U travnju je iz RH u BiH izvezeno robe u vrijednosti oko 81 mil. eura, dok je vrijednost bh. izvoza u RH iznosila 43 mil. eura. Hrvatska godišnje u BiH izveze hrane u vrijednosti 469 milijuna dolara, što je više od trećine ukupnog izvoza prehrambene industrije. “Sigurni smo da će države pronaći zajednički jezik i rješenje zadovoljavajuće za obje strane. Gospodarstvo to podržava”, priopćili su danas iz Agrokora.

Pogledajte na vecernji.hr