MORA VRATITI 130.000 €

Bivši HDZ-ov načelnik ide na 4 godine u zatvor: 'Šokiran sam, ne bi mi dali toliko da sam ubio čovjeka'

Foto: Dino Stanin/PIXSELL
Bivši načelnik Škabrnje Nediljko Bubnjar osuđen na četiri godine zatvora, mora vratiti 130 tisuća eura
Foto: Dino Stanin/PIXSELL
Bivši načelnik Škabrnje Nediljko Bubnjar osuđen na četiri godine zatvora, mora vratiti 130 tisuća eura
Foto: Dino Stanin/PIXSELL
Nediljko Bubnjar, načelnik Općine Škabrnja
23.10.2024.
u 14:44
Bubnjar se branio da nije bio svjestan da nema pravo povesti sa sobom nekoga na put. Gotovinu koju je dizao na bankomatu opravdao je spašavanjem NK Škabrnja. Za kupnju odjeće brendiranih marki kazao je da je malo odriješio kesu i kupio par odijela jer se inače sportski odijevao, a tada se, s obzirom na funkciju, morao malo finije odijevati
Pogledaj originalni članak

Zbog tri kaznena djela zloporabe položaja i ovlasti na četiri godine zatvora nepravomoćno je osuđen u Splitu bivši HDZ-ov načelnik Škabrnje Nediljko Bubnjar, a sudsko vijeće sutkinje Tee Budimlić obavezalo ga je i da u roku od 15 dana namiri štetu veću od 130 tisuća eura u općinskom proračunu – izvijestili su s Dalmatinskog portala navodeći da je sutkinja Budimlić istaknula kako je otegotna okolnost bila upornost u činjenju djela jer inkriminirano razdoblje pokriva tri mandata na čelu Općine i da Vijeće nije prihvatilo obranu okrivljenog koji je tvrdio da se radilo o troškovima reprezentacije i putnim troškovima. "Bio je načelnik jedne od najmanjih i najsiromašnijih općina s niti 1300 stanovnika, a skoro svaki dan jeo je po restoranima i kupovao luksuzne stvari, poput odijela", kazala je, kako navodi Dalmatinski portal, sutkinja.

Tužiteljica Daira Barović u završnoj je riječi navela kako je Bubnjar koristio proračunska sredstva za osobne potrebe. Neistinito je navodio kako je službenim automobilom putovao u službene svrhe. Na putovanja je vodio bliske osobe. Nalagao je zaposlenicama u računovodstvu Općine da mu isplate dnevnice, noćenja u hotelima, kao i konzumaciju hrane i pića. Kupovao je odjeću i kožnu galanteriju na teret Općine, iako je bio svjestan da se radi o stvarima za osobnu uporabu.

Bubnjar se branio da nije bio svjestan da nema pravo povesti sa sobom nekoga na put. Gotovinu koju je dizao na bankomatu opravdao je spašavanjem NK Škabrnja. Za kupnju odjeće brendiranih marki kazao je da je malo odriješio kesu i kupio par odijela jer se inače sportski odijevao, a tada se, s obzirom na funkciju, morao malo finije odijevati.

POVEZANI ČLANCI:

"Na putovanja je vodio suprugu, zubara, novinarku i stranačke kolege. Sa suprugom je odsjeo u luksuznom hotelu Aurora, a u putnom nalogu kao svrha putovanja naveden je sastanak u ministarstvu… Bubnjar je karticom Općine dizao gotovinu na bankomatima. Podignuta sredstva knjižena su kao akontacija. Evidentiran je manjak u iznosu od 377 tisuća kuna. Karticom je plaćao razne stvari za privatne potrebe, što nije obrazložio. Radi se o privatnim troškovima u visini od 260 tisuća kuna", izvijestio je Dalmatinski portal sa suđenja, uz tvrdnju tužiteljice da je Bubnjar znao da radi nedopuštene stvari jer je nakon financijske revizije u Općini počeo vraćati novac u blagajnu.

"Bubnjar je na teret Općine podmirio račune u brojnim restoranima u iznosu od najmanje 111 tisuće kuna. Računi ne sadrže informaciju zbog kojeg su poslovnog događaja nastali, a ne navode se ni osobe koje su ugošćene. Bubnjar se nije mogao sjetiti ni jednog poslovnog partnera ili udruge koje bi ugostio na ime reprezentacije. S obzirom na to da ti računi ne sadrže te elemente i da su plaćani izvan radnog vremena, u kasnim noćnim i jutarnjim satima, ocjenjujem utvrđenim da se ta sredstva nisu koristila u službene svrhe, već da se optuženik, kako je naveo u obrani, relaksirao za privatne potrebe", navodi Dalmatinski portal završne riječi tužiteljice Barović.

Karticom Općine Bubnjar je, kako se navodi, platio i liječnički pregled u iznosu od 591 kune, kupio je građevinski materijal i opremu za 2700 kuna... Tu su i pidžama, donje rublje i papuče, Boss odijelo, cipele Timberland, tlakomjer…

"Da je optuženik postupao po onom 'tko mi što može', proizlazi iz dijela računa za kupljenu robu koja odstupa od uobičajenih troškova jedne općine, kao što su računi za juneći but bez kosti, pileći file, CD Halida Bešlića, luksuzne muške parfeme, kao i dvije donacije stranci HDZ…" istaknula je u završnoj riječi, kako navodi Dalmatinski portal, tužiteljica USKOK-a. Bubnjar se, navodi se, nije pojavio na objavi presude.

Večernji list pokušao je dobiti izjavu nakon presude od bivšeg načelnika općine Škabrnje, no nije nam se javio na telefon. Zadarskom hr. je izjavio:

"Nemam riječi, ovo je užas živi. Da sam opljačkao banku ili ubio čovjeka, ne bi mi četiri godine zatvora dali. Očekivao sam oslobađajuću presudu, tako da me ova vijest uistinu šokirala. Ali ništa, idemo dalje. Sigurno ću iskoristiti sve zakonske procedure i žaliti se na ovu presudu. Ovo je iživljavanje nad zakonom, nikakve osobne koristi od ovoga ja nisam imao. Ako su mene zbog ovoga osudili, mogu slobodno zatvoriti sve načelnike i gradonačelnike u Hrvatskoj. Sve što mi stavljaju na teret nema veze s mozgom",
kazao im je Nediljko Bubnjar i dodao da je bio svjestan da je u Općini bilo "brljavljenja" s papirima, ali i kako je sve napravljeno na dobrobit Općine Škabrnja.

>> VIDEO Zastrašujuća likvidacija koja je šokirala Hrvatsku: Eksplozija bombe koja je ubila Pukanića čula se u cijelom Donjem gradu

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 28

VO
Vorg
14:22 23.10.2024.

Ima još takvih i gradonačelnika i mnogih drugih kako se kaže lokalni šerifi neki su toliko bahati da su samouvjereni da im ne može nitko ništa

Avatar Art of Noise
Art of Noise
14:23 23.10.2024.

Škabrnja nakon rata izgleda ka' Las Vegas pa ga malo zanilo/ponilo.

SP
spezzii
14:55 23.10.2024.

Pošten čovjek više ne može ni krasti.