Macron upozorio Netanyahua

Bliski istok na rubu totalnog rata: Jemenski hutisti i službeno objavili rat Izraelu

Foto: AZIZ TAHER/REUTERS
Aftermath of Israeli strikes on Saksakiyeh
Foto: AZIZ TAHER/REUTERS
Aftermath of Israeli strikes on Saksakiyeh
Foto: AMR ABDALLAH DALSH/REUTERS
Cross-border hostilities between Hezbollah and Israeli forces
Foto: AMMAR AWAD/REUTERS
Cross-border hostilities between Hezbollah and Israel
Foto: Khaled Abdullah/REUTERS
Protesters rally to show support to Palestinians and Hezbollah, in Sanaa
Foto: Khaled Abdullah/REUTERS
Houthis celebrate 10th anniversary of their takeover in Sanaa
Foto: Khaled Abdullah/REUTERS
Houthis celebrate 10th anniversary of their takeover in Sanaa
27.09.2024.
u 21:14
"Eliminacija više dužnosnika Hezbollaha nije dovoljna jer svaki od njih ima zamjenu", kažu izraelski vojni analitičari
Pogledaj originalni članak

Hutisti iz Jemena su i službeno, nakon što su u četvrtak navečer lansirali balističke projektile na Tel Aviv, što je izazvalo opću paniku i natjeralo gotovo dva milijuna Izraelca u sklonište, objavili rat Izraelu. Vođa hutista Abdul-Malik Al-Houthi objavio je ulazak Jemena u rat s Izraelom. "U sljedećim danima Izrael može očekivati još žešće napade", kazao je Al-Houthi. Isto to učinile su i iračke šijitske militantne skupine koje su počele gađati Izrael dronovima i dalekometnim raketama.

'Još jedna Gaza'

Unatoč velikoj vojnoj kampanji koju Izrael vodi protiv njih, Hezbollah i dalje napada gradove u Izraelu te svaki dan povećava broj raketa i dubinu gađanja unutar Izraela. Neprestana je baražna vatra na Haifu i Tiberias, Safad... Unatoč diplomatskom pritisku SAD-a i Francuske, neće biti prekida vatre u Libanonu, gdje već četvrti dan traje neviđena ofenziva izraelske vojske koja je ubila stotine ljudi, a tisuće ih ranila. SAD i drugi saveznici pozvali su na trenutačni 21-dnevni prekid vatre duž izraelsko-libanonske granice, ponavljajući svoju potporu trenutačnom prekidu neprijateljstava u Gazi, što je kulminiralo raspravama na marginama Opće skupštine Ujedinjenih naroda u New Yorku.

Prekid vatre na koji pozivaju SAD odnosio bi se na Plavu crtu razdvajanja između Izraela i Libanona, i omogućio bi pregovore o potencijalnom diplomatskom rješenju sukoba. Izraelski premijer, Benjamin Netanyahu, već je dao do znanja da ga takav prijedlog ne zanima. Naprotiv, premijer je naredio izraelskoj vojsci da se "nastavi boriti svom snagom i prema planu". Francuski predsjednik Emmanuel Macron ocijenio je da bi bila "pogreška" izraelskog premijera Netanyahua da odbije prekid vatre. "Prijedlog koji je napravljen solidan je prijedlog", rekao je Macron, precizirajući da je mirovni prijedlog pripremljen s Netanyahuom i SAD-om.

POVEZANI ČLANCI:

Netanyahua, koji se obratio Općoj skupštini UN-a, dočekali su prosvjednici i to američki Židovi. Newyorška policija uhitila je prosvjednike nakon što su blokirali planiranu rutu kretanja povorke automobila Benjamina Netanyahua. Organizacija Židovski glas za mir, koja je sudjelovala u organizaciji prosvjeda, priopćila je da je newyorška policija uhitila 25 osoba, uključujući glumca Rowana Blancharda, ispred sjedišta UN-a. Glavni tajnik UN-a Antonio Guterres upozorava da bi Libanon mogao "postati još jedna Gaza". Ako izraelska vojska nije uspjela slomiti Hamas, kako će slomiti Hezbollah?, pitaju vojni stručnjaci u analizi za izraelske dnevne novine Maariv.

Rat iscrpljivanja

"Eliminacija više dužnosnika Hezbollaha nije dovoljna jer svaki od njih ima zamjenu. Čak i kad bi se cijeli Libanon sravnio sa zemljom i pretvorio u ruševine poput Pojasa Gaze, Hezbollah bi nastavio lansirati projektile, rakete i dronove na Izrael. Rat iscrpljivanja, koji traje već godinu dana, a koji Netanyahu, Galant i Halevi ne žele zaključiti, doveo bi do ekonomskog i društvenog kolapsa, potpune izolacije i urušavanja rezervnih snaga...

Rat se ne može dobiti samo zračnim snagama. Kopnena vojska IDF-a iscrpljena je političkim i vojnim ešalonima u zadnjih 20 godina, pa zato ne može pružiti dugoročne odgovore. Kao što IDF ne može trajno poraziti Hamas zbog nedostatka resursa i snaga za dugotrajnu okupaciju teritorija, isto bi se dogodilo u Libanonu, čak i ako bi zauzeli područje do rijeke Litani. Ogromna sredstva se ulažu u zračne snage, dok su kopnene snage zanemarene, što ograničava sposobnost trajnog rješenja", stoji, među ostalim, u analizi.

>> VIDEO Devastirajući zračni napadi Izraela na južni Libanon: Izveli preko 300 napada u sat vremena

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 12

BJ
bjmaro
21:41 27.09.2024.

Moram reči da se uopće ne slažem gosp. Hassanom. Jedino zamjeram Izraelu i tzv. međunarodnoj zajednici što su dopustili da je dio sredstava iz bogatog Zapada pretvoren u oružje za ubijanje Židova i poput hobotnice okruzili Izrael (Libanon,Gaza,Irak.Sirija Jemen). Židovi se bore za opstanak ,a sve drugo je bajka

CH
chemica
21:20 27.09.2024.

Znači, Ukrajinci moraju tražiti dozvolu za korištenje Zapadnog oružja, a iranske terorističke skupine nemaju obavezu javno tražiti dopuštenje od Irana za korištenje iranskih raketa, već ispale plotun na Izrael kako im puhne? Ah ta sloboda i demokracija, sama će sebi doći glave s takvom čudnom pristojnošću spram najkrvoločnijih režima na planeti.

Avatar Tombstone
Tombstone
22:50 27.09.2024.

Propaganda. Haso (slucajno?) zaboravlja cinjenicu da Saudijska Arabija jedva ceka razlog da unisti Yemen, a posebno Hute. A ovo sada kao navodnom preko teritorija S. Arabija raketiraju nekoga?