ISTRAGE EPPO-a U ITALIJI

Blokirali im 53,8 milijuna eura zbog sumnje u poreznu prevaru

Foto: Horst Galuschka/DPA
European Public Prosecutor's Office, EuStA, EPPO
Foto: Horst Galuschka/DPA
European Public Prosecutor's Office, EuStA, EPPO
01.11.2023.
u 10:55
Sumnja se da je porezna prevara provedena preko VoIP-a (Voice over Intranet Protocol) – tehnologije.
Pogledaj originalni članak

Jedna uhićena osoba, 10 pod istragom, pretrage u Milanu, Novari, Genovi, Rimu, Palermu i Švicarskoj te šteta od 53,8 milijuna eura rezultati su najnovije istrage koju je zbog sumnje u organiziranu poreznu prevaru pokrenuo Ured europskog javnog tužitelja (EPPO) u Italiji. Sumnja se da je porezna prevara provedena preko VoIP-a (Voice over Intranet Protocol) – tehnologije.

Riječ je o tehnologiji  koja korisnicima omogućuje glasovne pozive putem interneta, a u ovu su bile uključene tvrtke u Češkoj, Njemačkoj, Italiji, Rumunjskoj, Švicarskoj i Velikoj Britaniji.  Istražitelji smatraju da je glavni korisnik ovakvih usluga bila  velika tvrtka iz  regije Emilia-Romagna,  čija je osnovna djelatnost trgovanje u plinskom sektoru.

Šteta je u ovom trenutku procijenjena na 53,8 milijuna eura, a taj je novac u cijelosti zaplijenjen na računu  tvrtke koja je navodno bila glavna u shemi porezne prevare. U pretragama  su nađeni i luksuzni satovi te gotovina koji su izuzeti.

VEZANI ČLANCI:

Talijanski ured EPPO-a  imao je pune ruke posla  jer je u suradnji s tamošnjom financijskom policijom pokrenuo istragu protiv poljoprivrednika zbog prevare i pranja novca.  Riječ je o novcu koji dolazi iz EU fondova  i to iz "Paketa za mlade 2016", a bio je namijenjen poticanju poduzetništva  mladih. Osumnjičeni poljoprivrednik dosjetio se kako da dođe do tog novca iako on nije mlad. No ima kćer i dvoje mladih  zaposlenika, na čija je imena osnovao dvije tvrtke pa se prijavio na natječaj. Dobiveni novac je, kako se sumnja, namjeravao iskoristiti kako bi  obnovio svoj vozni park,  odnosno  traktore i strojeve  koje je koristio u radu na  poljoprivrednom gospodarstvu.

Istragu je inicirala talijanska Financijska policija, a sve se razotkrilo nakon što se počela istraživati tvrtka Società Semplice Agricola. Riječ je o tvrtki koja je bila registrirana na  dvoje rumunjskih državljana, koji su se prijavili za EU i nacionalne subvencije namijenjene potpori mladim poljoprivrednim poduzetnicima.

Nije trebalo dugo da se utvrdi kako je stvarni vlasnik te tvrtke zapravo poljoprivrednik, da su Rumunji njegovi zaposlenici te da je on tvrtku na njihovo ime osnovao isključivo zbog njihove dobi jer mu je tako  bio omogućen ekskluzivan pristup projektima EFRR-a “Paket za mlade 2016.” A kako bi osigurao dodatne slične subvencije, na ime svoje kćeri je registrirao  još jedno poljoprivredno poduzeće jer je ona zadovoljavala kriterij, da bude u dobi od 18 do 40 godina, koji je bio preduvjet  za dobivanje financijske potpore.  

Kada je prevara otkrivena, istraživalo se 230.000 eura subvencija.subvencija.  EPPO navodi da je od te sume, Agencija za plaćanja već vratila otprilike 82.000  eura, 70.000 eura je blokirano, a oko 58.000 eura nikada nije isplaćeno.  Osim toga, još se vodi postupak kako bi se  povratilo 20.000 eura subvencije koje su distribuirane preko Toskanske regionalne agencije za poljoprivredne potpore (ARTEA).

Video: Glavaš vikao na izlazu iz sudnice: "Sram vas bilo, nabijem vas..."

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.