all inclusive

Bolnice će osigurati od liječničke greške, ali i pada letjelice

Foto: Davor Javorović/Pixsell
Bolnice će osigurati od liječničke greške, ali i pada letjelice
09.01.2015.
u 21:30
U tijeku je 50 milijuna kuna težak natječaj kojim Ministarstvo zdravlja traži najpovoljnijeg osiguravatelja za bolnice, i to za “all inclusive” osiguranje u koje je uključen, primjerice, i rizik od potresa, poplave, loma stroja, ali i odšteta pacijentu zbog liječničke pogreške te osiguranje od posljedica štrajka pa čak i pada letjelice
Pogledaj originalni članak

U tijeku je 50 milijuna kuna težak natječaj kojim Ministarstvo zdravlja traži najpovoljnijeg osiguravatelja za bolnice, i to za “all inclusive” osiguranje u koje je uključen, primjerice, i rizik od potresa, poplave, loma stroja, ali i odšteta pacijentu zbog liječničke pogreške te osiguranje od posljedica štrajka pa čak i pada letjelice. Potez je to kojim ministar zdravlja Siniša Varga dokida dosadašnju praksu individualnog ugovaranja osiguranja, prema različitim kriterijima, uvjetima, a pojedine bolnice i nisu osigurane.

42 ustanove

Od projekta ministar očekuje milijunsku uštedu, a u njega su se uključile 42 zdravstvene ustanove, među kojima su sva četiri klinička bolnička centra. Oni će, nakon završetka natječaja, imati pokrivenu odgovornost liječnika od profesionalne odgovornosti, ali i odgovornost ustanova prema djelatnicima, objasnili su iz Ministarstva zdravlja.

Plaćanje liječničke pogreške imat će godišnji limit od 20 milijuna kuna. Osim toga, predviđa se limit od milijun kuna godišnje po štetnom događaju te maksimalno dva štetna događaja od po četiri milijuna kuna. Gornji je iznos za jedan štetni događaj treće osobe, ako se, primjerice, netko ozlijedi u bolnici, 400 tisuća kuna, odgovorili su iz Ministarstva zdravlja.

Upola manje od spomenutog iznosa, odnosno 200 tisuća kuna, maksimalan je iznos odštete bolnice kad su u pitanju vlastiti djelatnici, za što je ukupan limit deset milijuna kuna godišnje.

– Čak 50 posto bolnica danas nema ugovoreno osiguranje od rizika loma stroja, a nakon provedbe natječaja, sve će biti pokriveno. Naime, natječaj ima za cilj uspostaviti jedinstvene osiguravateljne standarde za sve zdravstvene ustanove, optimalno i široko pokriće svih zdravstvenih ustanova od svih rizika, adekvatan limit pokrića za sve zdravstvene ustanove i, s obzirom na to, pozitivan financijski učinak.

Šire police

Ušteda se procjenjuje na minimalno 15 milijuna kuna godišnje na premijama, a uz puno šire pokriće šteta od danas dostupnog – poručili su iz Ministarstva zdravlja.

>>Varga plaća studij 30.000 kuna godišnje, a ne želi u diplomaciju

>>Nakon Zaboka, ove godine otvaramo veteranske bolnice u Vukovaru i Kninu

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 8

ME
Medo123
22:10 09.01.2015.

Pa u Hrvatskoj nije ni lud taj ministar kad osigurava od pada letjelice

NV
novo vriijeme
22:30 09.01.2015.

Baš da vidim koje osiguranje će osigurati bolnice od liječničke pogreške i koliko će njih priznati, kada i koliku odštetu.

Avatar Danko - SLOBO danko
Danko - SLOBO danko
02:24 10.01.2015.

Svi su mi u zdravstvu pa bi pitao : kako da se osiguramo da prilikom natječaja ne bude po sistemu " ja tebi - ti meni " ?