U OSAM GODINA

Bolnice uhljebile 6500 računovođa i čistačica

Foto: Goran Jakuš/PIXSELL
Bolnice uhljebile 6500 računovođa i čistačica
26.11.2013.
u 14:15
Jačanje djelatnosti bez izdvajanja, spin off ili izdvajanje, navodi R. Ostojić
Pogledaj originalni članak

Administraciju, pripremu hrane, održavanje i čišćenje te čuvarske službe u javnom sektoru Vlada planira izdvojiti i privatizirati. S ciljem ušteda ide se u izdvajanje neosnovnih djelatnosti u pet velikih sektora: školstvu, visokom obrazovanju, socijali, pravosuđu i zdravstvu. Potonji sektor po nekim je parametrima specifičan i postoje vrlo ozbiljni argumenti protiv outsourcinga u zdravstvu.

Loši eksperimenti

– Za zdravstvo bi to značilo katastrofu! Kuhinja u zdravstvu je terapija, tu se kuha više od 30 dijetalnih jelovnika za pacijente i nema privatnika koji to može. Čišćenje pak nije isto u ministarstvu ili općini, kao u operacijskoj sali ili na intenzivnoj, gdje sve mora biti dezinficirano – kaže sindikalistica Spomenka Avberšek koja u svom sindikatu okuplja velik broj nezdravstvenih djelatnika.

Tvrdnje temelji na iskustvu velikih:

– Englezi su izdvojili te dijelove prije šest godina, a kad su ustanovili da se broj bolničkih infekcija povećao za 30 posto, vratili su organizaciju službi na staro. I Nijemci su to napravili prije petnaestak godina i kod njih se pokazalo da je kombinacija s privatnicima mnogo skuplja i slabijeg učinka, a broj infekcija raste. Skandinavci nikad nisu ni riskirali s tom, za pacijente pogubnom opcijom. Privatnici se, tamo gdje su to radili, nisu htjeli obvezati snositi odgovornost za slučajeve infekcije – objašnjava S. Avberšek.

Drugi je problem, dodaje, što se u posljednjih osam godina u nezdravstvenim službama uhljebilo oko 6500 ljudi, na što sindikati učestalo upozoravaju i pri svakom spomenu outsourcinga prstom prvo upiru u njih. Stvar je i organizacije, naime, dok u uređenim europskim sustavima djelatnost za higijenu vode sanitarni inženjeri, kod nas to nerijetko budu, primjerice, više medicinske sestre. Službe treba optimalno voditi, a ne tek tako privatizirati.

– Neka se ne igraju s tim, u zdravstvu ima dosta eksperimenata, a jedan od najgorih je primarna zdravstvena zaštita. Skandinavske su zemlje prihvatile hrvatski model Andrije Štampara, a mi smo ga uništili i svu specijalistiku usmjerili na bolnice, što je najskuplje, a preventivu ugasili, govori sindikalistica.

Radničko dioničarstvo

Vjeruje da resorni ministar misli jednako podsjećajući da je Rajko Ostojić dvaput u javnosti izjavio kako ne dolazi u obzir u zdravstvu izdvajati djelatnosti kuhinje i djelatnost za higijenu.

Međutim, ministar jučer nije bio spreman govoriti o toj temi, već su nas iz Ministarstva zdravlja uputili na njegovu izjavu na tu temu od subote. A tada je kazao da je outsourcing isplativ te da postoje tri tipa poboljšanja nezdravstvenih djelatnosti: jače i učinkovitije poboljšanje djelatnosti u kući, bez izdvajanja, zatim tzv. spin off, odnosno radničko dioničarstvo djelatnika zaposlenih u neosnovnoj djelatnosti te naposljetku klasično izdvajanje.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 22

CA
castor3
15:53 26.11.2013.

Za zdravstvo bi to značilo katastrofu, kaže sindikalistica Spomenka Avberšek... LAZE!!! NIJE istina da privatnici ne mogu garantirati 30 jelovnika... NIJE istina da se je broj bolnickih infekcija u Engleskoj povecao za 30 %, i da su se Englesi vratili na staro. LAZE i da se u njemackoj od toga odustalo. Na zapadu se bolnice bave lijecenjem, a sve ostale djelatnosti od pranja vesa pa do menzi i vrtlara externirane su jerje tako najbolje i najjeftinije. I zato naprijed sa outsearchingom, a sindikalce treba kao nekad u 1800-im opleti pendrekom po ledjima...

Avatar AWKWARD DOOBIE
AWKWARD DOOBIE
16:04 26.11.2013.

bespotrebni ekonomisti i pravnci nikad neće dovesti državu na pravi put, jer su to samo posljedične struke, a osnovna je stvaranje nove vrijednosti. uhljebljavanjem tolike količine nepotrebnih, kolektivu ste odrezali noge razvoja. ne ide se na posao da bi se dobila plaća, već da se na poslu nešto korisno i novovrijedno stvori....ali vi to ne poznajete !

NV
novo vriijeme
15:25 26.11.2013.

Molimo jedan ozbiljan članakna bar jednu temu u zdravstvu. Ovaj osim eksplozivnoh naslova nema nikakav sadržaj, ne znamo koliko se otvorilo novih bolničkih kapaciteta, kojeg profila, koji je omjer ukupno zaposlenog medicinskog i nemedicinskog kadra.