NA PRVOM MJESTU

Ovim su liječnicima pacijenti važniji 
od štrajka

dubrava
Goran Jakuš/PIXSELL
25.10.2013.
u 08:50

Iako mnogi neće vratiti one koji dođu u bolnicu, liste čekanja se svakim danom zabrinjavajuće produžuju

Štrajk liječnika u hrvatskim bolnicama traje više od mjesec dana, a iako je šef liječničkog sindikata dr. Ivica Babić posljednjih dana iskazivao nešto optimizma i nadu u skori završetak kolektivnog pregovaranja “koje se dinamiziralo”, činjenica je da su glavni zahtjevi liječnika, zbog kojih su i stupili u štrajk, još nedefinirani. Nacrt kolektivnog ugovora u zdravstvu još nema definirane točke 60. i 61. koje govore o pripravnosti i dežurstvima liječnika.

Koja je formula

Iako nijedna strana ne govori o sadržaju, doznajemo da će novim kolektivnim biti ispravljena nejednakost dodatka na uvjete rada pa će i liječnici, kako to imaju instrumentarke koje im asistiraju, imati 25 posto umjesto 20 posto.

Zdravstvenim radnicima koji sada imaju deset posto tog dodatka, kako ga definira važeći KU, čija tromjesečna produljena primjena traje do 5. siječnja 2014. godine, on će se povećati na 12 ili 13 posto. U sudski poništenu ugovoru sklopljenom s Darkom Milinovićem taj je dodatak iznosio 16 posto. Nepoznato je na koji će se način obračunavati dežurstva i pripravnost. Liječnički sindikat traži posebni obračun za liječnike. Naime, prekovremeni sati u javnim službama obračunavaju se tako da se osnovna plaća, koja se sastoji od koeficijenta, osnovice i 0,5 posto dodatka po godini staža, uveća 50 posto.

Babić za liječnike traži na sve to dodatak od 16 do 25 posto, plus 10 posto dodatka za liječničku odgovornost. To je, dakle, 35 posto više od ostalih u javnom sektoru.

Još će razgovarati

Ministar se, navodno, na te zahtjeve iznesene tijekom pregovora ne izjašnjava nego ponavlja da će se o tome razgovarati.

Liječnici u štrajku rade svaki dan kao da je nedjelja pa načelno primaju samo hitne slučajeve, ali između pacijenta i štrajka ipak većina bira pacijenta, iako to ovisi od slučaja do slučaja. Međutim, liste čekanja se svakim danom zabrinjavajuće produžuju.

>> Babić: Liječnicima u štrajku moraju se isplatiti plaće za rujan

>> Stipić: Liječnici će dobiti naknadu pa i nama platite dan štrajka

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije