SUSRET EUROPSKIH BISKUPA U ZAGREBU

Bozanić zbog krize ne kritizira Vladu nego javnu televiziju

09.06.2009.
u 11:27
Pogledaj originalni članak

Zagrebački Kaptol danas je središte crkvenih zbivanja u Europi. Na dvodnevnom zasjedanju okupili su se predstavnici europskih biskupskih konferencija (CCEE) od Ukrajine do Portugala kako bi raspravljali o gospodarskoj krizi u svijetu i rješenjima koje nudi Katolička crkva.

- Aktualna ekonomsko-financijska kriza otkriva se kao kulturna kriza i kao kriza vrednota. Sustav je izgubio vjerodostojnost i djelotvornost, potrebno je promijeniti mentalitet, ponovno temeljito sagledati model dominantnog razvoja, razmatrati etičke aspekte i nadasve ulagati u integrirani rast najsiromašnijih - rekao je zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić pozdravljajući europske biskupe.

Neke od ključnih točaka o kojima su biskupi raspravljali bile su: promjena odnosa prema radu, jer se "ne može nešto imati ako se ne stekne radom", socijalna profilacija tvrtki čiji naglasak ne smije biti samo profit te promocija supsidijarnosti u društvu u kojem svatko preuzima svoj dio u društvu.

- Crkva ne organizira društvo, nego predlaže načela prema kojima se svatko odgovoran mora odgovorno i odnositi. Crkvi je specifično njezino karitativno djelovanje - rekao je Bozanić.

On je rekao kako Komisija Iustitia et Pax HBK u prošlotjednoj izjavi nije kritizirala Vladu, nego je govorila o načelnim problemima.

- Crkva nije pozvana da da sud o radu Vlade. Ona može analizirati određene poteze pod moralnim i etičkim vidom, što je činila i što će činiti - rekao je kardinal Bozanić, uputivši pritom izravnu kritiku javnoj televiziji, upitavši se je li ona "promovirala ono što više ide za prevladavanjem krize ili upadanjem još više u nju".

- Moramo biti kritični i prema uzrocima i prema onome što potiče krizne situacije - rekao je Bozanić.

Bozanić nije htio komentirati ni Zabino povećanje kamata.
- Crkva govori o načelima, a ako treba reći nešto o konkretnoj odluci vlade ili potezu banaka, onda su pozvani stručnjaci da u svjetlu katoličkoga socijalnog nauka iznesu svoj sud - rekao je Bozanić.

Pogledajte na vecernji.hr