Kolumna

Petrov će sindikatima morati objasniti da novca nema

Foto: Marko Lukunić/PIXSELL
Petrov će sindikatima morati objasniti da novca nema
20.03.2016.
u 16:01
U proračunu za ovu godinu novac za povišicu sindikatima nije izdvojen
Pogledaj originalni članak

Božo Petrov morat će sljedeći tjedan na sastanku sa sindikatima pokazati sve vještine smirenog pregovarača jer sindikati ne odustaju od svojih zahtjeva, a Vlada trenutačno novac za njihove zahtjeve nema jer ga nije predvidjela u ovogodišnjem proračunu ni u trogodišnjim smjernicama.

U ponedjeljak se održava sastanak pregovaračkih odbora Vlade, na čijem je čelu Petrov, sa sindikatima javnih i državnih službi. Sindikati su već razočarani jer ih Vlada zove na razgovor kada su državne financije već isplanirane. No poručuju da neće odustati od podizanja osnovice za plaće od šest posto, ali i ne isključuju spremnost na kompromise uz jasne argumente. Povećanje plaća dogovoreno je još 2009. godine, a aktivira se nakon rasta BDP-a za prosječno dva i više posto u dva uzastopna kvartala. Za to povećanje trebalo bi osigurati 1,8 milijardi kuna godišnje, a za ostala prava koja jamče ti sporazumi minimalno još tri milijarde kuna. U proračunu taj novac nije predviđen, a Petrov i tim ministara morat će objasniti i obećati kako će i kada dug sindikatima isplatiti. Sindikalisti traže da im se jasno kažu način i rokovi, koji moraju biti realni. Kako je ovu godinu Vlada odredila prijelomnom s ciljem deficita od oko tri posto BDP-a, jedino argumentirano objašnjenje Vlade moglo bi biti da će s dijelom isplate duga krenuti sljedeće godine.

Tada valjda računaju i na to da će se ekonomija u zemlji jače pokrenuti, za što i nema neke nade, pa ispada da manevarski prostor gotovo i ne postoji. No ne muči sindikate samo ova obveza nego i niz nelogičnosti koje se moraju ispraviti, pri čemu svaki sindikat ima svoje zahtjeve koje se u konačnici svode na isti nazivnik – pravednu cijenu rada. Sindikat u školstvu upozorava ne nelogičnost plaća profesora koje su manje od prosječnih plaća, sindikat policije na potplaćenost i nisku razinu sigurnosti policajaca... Ministrica uprave za početak je najavila neke mjere, od nagrađivanja za učinak do ujednačenja plaća u svim službama za iste poslove. 

>> Vlada imenovala odbore za pregovore sa sindikatima

OTVORILA DUŠU ZA VEČERNJI

Jelena Perčin: 'S prvim suprugom imam fenomenalan odnos, a Momo djecu 'na papiru' može viđati svaki drugi vikend'

– U trenutku kada su mediji dobili informaciju da smo se Momo i ja razveli, mi smo već godinu dana bili zapravo razvedeni. Tako da je sada već prošlo dvije godine otkad je svatko krenuo svojim putem. Svojoj djeci nikada nisam rekla: "Vaši mama i tata više se ne vole." To mi je grozno! Uvijek sam im objašnjavala da volim njihovog tatu, ali da više nismo zaljubljeni – između ostalog, kazala je glumica Jelena Perčin u velikom intervjuu za Večernji list.

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.