Poznati Hrvati kažu da im manjak novca ne ugrožava brak, no svjesni su toga da takvih problema ima sve više

Brak i novac: Muškarci zbog novca pate više

Foto: import
Brak i novac: Muškarci zbog novca pate više
21.04.2006.
u 19:00
Pogledaj originalni članak

Muke zbog novca uzrokuju frustracije u braku. Što su primanja manja, stres u braku je veći. Ta je jednostavna jednadžba nedavno u Hrvatskoj prvi put i znanstveno dokazana.

Neoboriv dokaz da niska primanja uzrokuju stres i depresiju te ugrožavaju kvalitetu brakova u Hrvatskoj pružila je nedavno objavljena studija "Dohodak bračnih partnera kao odrednica bračne kvalitete". Njezini su autori sociolozi dr. Josip Obradović i Mira Čudina-Obradović. Utjecaj ekonomskoga stresa na brak dokazali su rijetko korištenom SEM metodom, iskaze nemoći zbog manjka novca modelirali su s pomoću strukturalnih jednadžbi. Bračni par Obradović do vrijednih je nalaza došao ispitujući stavove 340 bračnih parova iz Zagreba i Zagrebačke županije. Nalazi u postocima nisu, međutim, dostupni te za ilustraciju služi samo opisna statistika.
 Primjenom tog modela utvrdili smo da nizak dohodak muža i žene utječe na njihov doživljaj kvalitete braka, i to tako da izaziva ekonomski stres i depresiju. On izaziva depresiju kod obaju bračnih partnera, a depresija smanjuje doživljaj bračne intimnosti, povećava bračni stres i, na kraju, smanjuje kvalitetu braka  kaže dr. Obradović.

Ipak, niska primanja različito djeluju na žene i muškarce.
 Ženin niski dohodak povećava njezin doživljaj ekonomskog stresa. No, zanimljivo je i za žene specifično da mužev niski dohodak ne djeluje na ženin doživljaj stresa. Kod muškarca je drukčije: njegov nizak dohodak, nizak dohodak žene i broj djece u obitelji povećavaju njegov doživljaj ekonomskog stresa. To tumačimo tradicionalnom socijalizacijom muža koji se osjeća odgovornim za sigurnost obitelji  objašnjava sociolog.

Hrvatski nalaz ne čudi, nacionalno gospodarstvo još se oporavlja od Domovinskog rata, a egzistencija je mnogima ugrožena. Tako su ispitanici odgovarali i na pitanje jesu li kada posuđivali novac da prežive do kraja mjeseca. Na žalost, jesu. Slične studije sociolozi su u svijetu izrađivali u vrijeme ili nakon recesije i nalazi su slični  što su primanja manja, stres u braku je veći.
 Nismo svjesni toga kakvu cijenu plaćamo zbog ekonomske tranzicije i koliko se ona stresno odražava na brakove  kaže Obradović.
Iako se novac nametnuo kao svojevrsni okidač koji razara brakove u moderno doba, život opovrgava preostalu njegovu krajnost, onu koja navodi na pogrešan zaključak da veća primanja jamče i veću sreću u vezi. Da je tomu tako, oni s većim primanjima nikada se ne bi rastajali. Ipak, i oni s redovitim primanjima i bez egzistencijalnih problema svjesni su tuđe nevolje.


Među takve ubraja se Tonino Picula, političar koji stanuje u stanu od 36 četvornih metara. Nikada, kaže, nije dopuštao da materijalne (ne)prilike negativno utječu na emotivnu vezu u kojoj je posljednjih desetak godina.
 Tranzicijska situacija u Hrvatskoj odvaja ljude, živimo silno brzo, između nove permisivnosti Zapada i naslijeđenih tradicionalnih vrijednosti. Na Zapadu se uvriježio pojam DINC  double income no kids (dvostruka primanja, djece nema), u kojemu svrha braka više nije reproduktivna, a par maksimizira svoje ekonomske potrebe. Obrasci ponašanja promijenili su se, no temeljno je znati kakve su spone između ljudi i što ih spaja  zaključuje Picula.
Saša Tkalčević, pobjednik prvog hrvatskog Big Brothera, priznaje da je sa suprugom Natašom i sinovima Ernestom i Eduardom bio jednako sretan i prije nego što je osvojio milijun kuna. Književnica Julijana Matanović, pak, kaže da ne možemo sve komentirati naočalama naivna romantizma i kanonom bajki u kojima "ljubav sve pobjeđuje". Nije ravnodušna prema životima koje vidi oko sebe. A oni, pokazali su sociolozi, i u emotivnim odnosima plaćaju danak tranziciji.


340 bračnih parova

Primanja
Prosječna plaća ispitanih žena iznosi 2982 kune, a ispitani muškarci u prosjeku zarađuju 3551 kunu mjesečno.

Bračni staž
Ispitanih 340 bračnih parova iz grada Zagreba i Zagrebačke županije prosječno je u braku 12,31 godinu.

Dob
Ispitane supruge u prosjeku su u dobi od 35 godina, a muškarci iz studije prosječne su dobi od 38,28 godina.

340 bračnih parova
Otprilike 18 posto parova nema djece, 38 posto ima jedno dijete, 37 posto ima dvoje, 7 posto troje, a 1 posto četvero djece.

Pogledajte na vecernji.hr