IZ MINUTE U MINUTU

UŽIVO Treći dan od katastrofalnih poplava: Najmanje 18 poginulih, stižu strani spasioci, HGSS traga za nastalima

Odron iz kamenoloma uzrokovan jučerašnjim poplavama zatrpao je kuće u Donjoj Jablanici
Foto: Armin Durgut/PIXSELL
1/5
06.10.2024.
u 10:02

U poplavama koje su u noći s četvrtka na petak zahvatile Bosnu i Hercegovinu stradalo je najmanje 18 osoba.

  • U katastrofalnim poplavama u BiH poginulo je najmanje 18 osoba
  • Srušen je veliki broj kuća, urušene su prometnice, mostovi, čak i  željeznička pruga
  • Na pogođeno područje stižu strani spasioci, HGSS traga za nastalima
  • Hrvatska šalje 10 milijuna eura pomoći

Tijek događaja:

10:00 Otvorena birališta na lokalnim izborima u BiH, svugdje osim na poplavljenom području

U Bosni i Hercegovini u 7 sati otvorena su glasačka mjesta na kojima građani te zemlje imaju priliku izabrati nove lokalne vlasti u gradovima i općinama te u distriktu Brčko. Više čitajte ovdje.


09:00 Na pogođeno područje stižu strani spasioci, HGSS traga za nastalima

Na područje pogođeno poplavama i odronima u sjevernome dijelu Hercegovine u nedjelju stiže više desetaka spasilaca iz drugih zemalja, a tim HGSS-a od jučer je na terenu u potrazi za nestalima čiji se broj procjenjuje na između 10 i 15. "Ekipa Hrvatske gorske službe spašavanja (HGSS) sa psima za traganje sudjeluje u potrazi za nestalima na području Jablanice i Konjica", potvrdio je glasnogovornik Kriznog stožera Vlade Hercegovačko-neretvanske županije Darko Juka.

Dodao je kako se očekuje dolazak više desetaka spasilaca iz drugih zemalja nakon što je Bosna i Hercegovina aktivirala Mehanizam civilne zaštite pod okriljem EU. Spasilački timovi stižu iz Srbije, Crne Gore, Slovenije i drugih zemalja. U Jablanici je za njih pripremljen smještaj s 200 ležaja. 

Juka je dodao kako je veliki broj pripadnika hitnih službi na terenu zajedno s volonterima kako bi pružili pomoć unesrećenima. Po procjenama Kriznoga stožera na području Jablanice i Konjica još uvijek se traga za između 10 i 15 osoba, što je veća brojka nego ona kojom se operiralo jučer. Juka je to objasnio kaotičnim stanjem i stalnim pristizanjem dojava o nestalima budući da su brojna naselja bila posve odsječena od svijeta od noći s četvrtka na petak. 

Do sada su u sjevernoj Hercegovini pronađena tijela 15 poginulih, uglavnom u Donjoj Jablanici, gdje se golema količina stijenja, pijeska i zemlje sručila na naselje. Brojni teški strojevi angažirani su kako bi se stiglo do unesrećenih. Tijekom protekle noći uspostavljen je prometni koridor prema naselju Buturović Polju kod Konjica, koje je jedno od najpogođenijih posljedicama poplava. Tamo je jedna osoba poginula, a traga se za više njih.

Nadležne službe rade na uspostavi telekomunikacijskih veza i opravku elektroenergetske infrastrukture. Iako je jučer padala kiša stanje na pogođenim područjima tijekom noći i jutra je bilo stabilno i nisu zabilježeni nova plavljenja i odroni.


07:00 EU: Stojimo uz BiH

Novoimenovani šef Delegacije EU u Bosni i Hercegovini Luigi Soreca je objavio da je Europska unija spremna pomoći BiH. "EU stoji uz BiH. Timovi za reagiranje stižu na mjesto događaja. BiH je punopravna članica EUCPM-a od rujna 2022. godine. Bosanskohercegovački timovi su sudjelovali u spasilačkim misijama u Sloveniji i Turskoj. Solidarnost na djelu", piše u objavi.


06:00 Stradalo najmanje 18 osoba, traga se za nestalima

Vlada Hercegovačko-neretvanskog kantona priopćila je u subotu da je broj žrtava u poplavama manji od onog koji je objavljen u petak i da je na području tog kantona stradalo 13, a ne 14 osoba, kako je prethodno naveo kantonalni MUP. Tijekom dana prijavljene su još dvije žrtve na području tog kantona, tako da je zaključno sa subotom stradalo 15 osoba.

Tri osobe smrtno su stradale u Fojnici, na području Srednjebosanskog kantona, tako da je na nivou države crni bilans porastao na 18 osoba. Na području HNK-a traga se još za deset osoba, od čega je šestero u Jablanici i četvero u Konjicu. Spasilačke ekipe i danas nastavljaju s raščišćavanjem terena i potragom za nestalima.

05:00 Hrvatska šalje 10 milijuna eura za sanaciju posljedica poplava u BiH

Vlada Republike Hrvatske je, uzimajući u obzir razmjere prirodne katastrofe u BiH, odlučila alocirati sredstva u iznosu od 10 milijuna eura kako bi se pružila žurna pomoć u sanaciji posljedica poplava te pomoglo obnovi infrastrukture i osiguralo osnovne potrepštine za stradale i evakuirane. Ova financijska pomoć bit će upućena Vijeću ministara BiH za potrebe pomoći stanovništvu u područjima pogođenim poplavama.  

VEZANI ČLANCI:

Ujedno, Vlada zadužuje tijela državne uprave da, u okviru svojih nadležnosti, razmotre mogućnosti i poduzmu odgovarajuće korake pružanja pomoći stanovništvu u područjima pogođenim poplavama, a sukladno zahtjevu o traženju međunarodne pomoći. 

"Hrvatska snažno stoji uz susjednu i prijateljsku Bosnu i Hercegovinu, koja je pogođena katastrofalnim poplavama. Uz financijsku pomoć u iznosu od 10 milijuna eura, Hrvatska aktivno sudjeluje i u slanju spasilačkih timova te opreme potrebne za sanaciju terena, a ostaje spremna i otvorena za sve druge oblike pomoći sukladno potrebama vlasti BiH. Još jednom izražavamo solidarnost i duboko suosjećanje sa svima pogođenima ovom teškom tragedijom", kazao je predsjednik Vlade Andrej Plenković

Odron iz kamenoloma uzrokovan jučerašnjim poplavama zatrpao je kuće u Donjoj Jablanici
1/43

Komentara 1

SL
Slonica
09:31 06.10.2024.

Daj Bože da novac ode u prave svrhe!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije