investicijski forum

Branko Grčić: 
Iz Londona se nećemo vratiti s vrećom novca

Foto: 'Patrik Macek/PIXSELL'
Branko Grčić: 
Iz Londona se nećemo vratiti s vrećom novca
09.10.2013.
u 09:17
Uvjerit ćemo investitore da se puno toga promijenilo nabolje, a neki projekti bit će hit, tvrdi Grčić
Pogledaj originalni članak

Monetizacija autocesta, LNG terminal, Trg pravde, turistički kompleks Kupari, luke Rijeka, Ploče i Gaženica te zračne luke Rijeka i Osijek – projekti su od kojih u Vladi očekuju da će najviše zainteresirati investitore u Londonu.

Prvi feedback za autoceste

Na prvi Britansko-hrvatski investicijski forumu – koji će se održati 24. listopada u Londonu – potpredsjednik Vlade Branko Grčić, ministri Ivan Vrdoljak i Siniša Hajdaš Dončić idu s misijom predstavljanja Hrvatske kao zemlje željne investicija i koja je učinila velike napore u tom smjeru.

– Da ne bude zabune, nemamo velikih, a posebno ne lažnih očekivanja. Ne mislimo da ćemo se iz Londona vratiti s vrećom novca. To tako ne ide. Želimo se predstaviti velikim investitorima i reći im da se u Hrvatskoj mnogo toga promijenilo. Da smo donijeli niz važnih zakona koji investitorima jamče da će za njihove projekte brinuti i Vlada i posebni timovi, da ih nitko, a posebno ne na lokalnoj razini neće kočiti. Pa ipak osobno očekujem da će Kupari biti hit, a očekujem da ćemo dobiti prvi pravi feedback za projekt monetizacije autocesta – kaže potpredsjednik Vlade Branko Grčić.

Svjestan je, tvrdi, da će i oporba i javnost odmah nakon povratka iz Londona pitati za konkretne rezultate, ali napominje da stvari jednostavno ne idu tako.

– Važno je da se predstavimo kao nova članica EU, kao pravno sigurna zemlja otvorena za investicije. Važno je da ih zainteresiramo za ulaganja u Hrvatsku i da učinimo prvi korak. Drugi korak investitori će učiniti sami, a mi ćemo im onda pružiti svu moguću podršku. To je bit stvari – kaže Grčić.

I tako će naši ministri na prvo zaista veliko predstavljanje ulagačkih prilika krenuti tek nakon skoro dvije godine otkako su preuzeli vlast. Čak i da britanski investitori kao i drugi veliki svjetski "igrači" čiji će predstavnici biti prisutni na londonskom forumu pokažu interes za neki od projekata koji će im naši ministri predstaviti, to je tek prvi korak. Lako bi se moglo dogoditi da ministri koji budu putovali u London eventualnu realizaciju nekog od projekata koje će prezentirati ne dočekaju u ministarskoj fotelji.

Spori, ali ozbiljni?

I sam potpredsjednik Vlade Branko Grčić slaže se da je sve to moglo biti i prije.

– Ali morate znati da smo ovaj put u London planirali čak deset mjeseci. Radili smo ozbiljno, stoga će se tamo okupiti vrlo ozbiljni i veliki igrači. Zato se i nadam ozbiljnim rezultatima – zaključio je Branko Grčić.

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.