SVE VEĆI PROBLEM

Broj korisnika pučke kuhinje povećao se za 15 posto: Zašto Zadar nema prenoćište za beskućnice?

Foto: Emica Elvedji/PIXSELL
Broj korisnika pučke kuhinje povećao se za 15 posto: Zašto Zadar nema prenoćište za beskućnice?
02.10.2024.
u 12:44
Nemamo kapacitet za smještaj svih onih osoba koje su u periodu od početka 2024. g. do danas osobno zatražili smještaj, niti osoba za koje je CZSS uputio zahtjev, kaže don Matak
Pogledaj originalni članak

Brojni žitelji zadarske županije korisnici su pomoći Caritasa, pučke kuhinje, raznih programa, savjetovališta, ali i niza drugih vidova pomoći s kojima su Večernji list upoznali iz Caritasa Zadarske nadbiskupije. - Riječ je o osobama koje su se zbog različitih životnih okolnosti našle u teškoj financijskoj situaciji, umirovljenici slabijeg imovinskog statusa, samci koji imaju ozbiljnih problema sa ovisnosti, duševno bolesni, beskućnici kod kojih nema mogućnosti povratka na tržište rada ili drugog načina osiguravanja minimuma prihoda i zadovoljavanja egzistencijalnih potreba. Podjelom hrane putem Pučkih kuhinja Zadar i Benkovac, uključujući i pakete hrane koji se dijele obiteljima i pojedincima, obuhvaćeno je 950 osoba. Usluge prehrane u Pučkoj kuhinji Zadar koristilo je 200 korisnika, njih 120 koristilo je Pučku kuhinju svakodnevno na način da su ili dolazili sami po obroke i odnosili ih kući ili bi obroke konzumirali u blagovalištu. Dostava na kućnu adresu se vršila za 80 korisnika - ističe za Večernji list don Darijo Matak ravnatelj Caritasa Zadarske nadbiskupije i dodaje kako u sklopu Pučke kuhinje Zadar djeluje i socijalna samoposluga u kojoj pomoć u obliku mjesečnih paketa hrane prima 650 osoba ili 250 obitelji, a od toga se za 57 osoba ili 19 obitelji paketi dostavljaju na kućnu adresu. Istodobno Pučka kuhinja Benkovac u skrbi je imala oko 100 korisnika. Sto obroka dnevno od toga 95 se dostavlja. 

- Korisnici su uglavnom samci u visokoj životnoj dobi koji su ostavljeni od obitelji. Pet korisnika dolazi po obrok u kuhinju, a za sve ostale obrok se odvozi na kućne adrese. Obzirom na velike potrebe, količina i vrsta prikupljene hrane nije dovoljna za najosnovnije životne potrebe korisnika. Donacije hrane, pored državnih institucija, najčešće dobivamo od trgovačkih lanaca i građana. U odnosu na prošlu godinu broj korisnika se povećao za 15 % - ističe Matak.

Na zadarskom području broj stranaca korisnika pučke kuhinje nije velik, uglavnom su to ljudi istočnih susjednih zemalja. Iz Caritasa ističu i projekt rad za opće dobro odnosno uslugu putem ugovora sklopljenog s Ministarstvom pravosuđa na način da osuđenici za lakše prekršaje mogu izvršavati svoju obvezu rada za opće dobro kroz rad u pučkim kuhinjama u Zadru i Benkovcu. Trenutno je u projektu jedan korisnik.

Tu je i projekt pomoć učenicima i studentima koji pruža različite oblike pomoći učenicima i studentima iz socijalno ugroženih obitelji i to stalne mjesečne novčane pomoći, pomoći u participiranju troškova stanovanja i režijskih troškova. Trenutno su u tijeku prijave za dobivanje različitih vrsta stipendija. 

- Kroz projekt osnovno socijalno zbrinjavanje pomoć se pruža različite oblike i to stalne mjesečne novčane pomoći, pomoći u participiranju troškova stanovanja i troškova električne energije i vode, mjesečne ili povremene pomoći za kupovinu lijekova i bezreceptnih pripravaka, pelene za odrasle osobe i bebe, jednokratne novčane pomoći, pomoći za ogrjev, kupovinu kućanski uređaja i drugih potrebnih stvari - navodi Matak te podsjeća i na prenoćište za beskućnike Sveti Vinko Paulski gdje je od početka godine uslugu smještaja koristilo je 14 muških osoba. Njih 7 u prenoćištu boravi više od godinu dana, a jedan dio i duže. Neki korisnici odu ali drugi dođu. Trenutno u prenoćištu boravi deset osoba, a za još dvije osobe je podnesen zahtjev za smještaj.

- Nemamo kapacitet za smještaj svih onih osoba koje su u periodu od početka 2024. g. do danas osobno zatražili smještaj, niti osoba za koje je CZSS uputio zahtjev. Imali smo upite CZSS za smještaj ženskih osoba koje nismo mogli ispuniti jer nemamo prenoćište za žene što je porazno za grad Zadar. Uvjeti u prenoćištu su takvi da zahtijevaju žurnu obnovu ili izgradnju novog prenoćišta za muškarce i žene na novoj lokaciji - apelira Matak i ističe i projekt Obiteljskog savjetovališta u sklopu Caritasa koje provodi programe savjetovanja za: bračne partnere; mlade s problemom adolescentskih kriza, problemima u ponašanju, tjeskobama, depresivnosti, problemima identiteta, panike; djecu osnovne i srednje škole s problemima u učenju ili problemima vezanim za učenje kao što su disciplina, strahovi, depresije, panika, izbjegavanje nastave, problemi s vršnjacima i sl.; studente s problemima nedovršenog ili prekinutog studija, zastoja u davanju ispita, s depresivnošću ili strahovima, planiranju obitelji i sl.; obitelji s
problemima odnosa unutar obitelji, najčešće funkcioniranje jednog člana, a ponekad i cijele obitelji; parove s problemima u odnosima ili s problemom jednog bračnog druga, rastave, nevjere; starije osobe s problemom prilagođavanja na smrt ili bolest bračnog druga ili svoje osobno stanje; samohrane roditelje s problemima odgoja, prilagođavanja na život bez drugog partnera, nerazjašnjenih odnosa i konflikata i sl.; pojedince s problemima depresije, tjeskobe, zlostavljanja, kriznih situacija, komunikacije, PTSP-a i sl.; ovisnike koji se pripremaju za komunu; branitelje i članove njihovih obitelji s problemima ovisnosti, depresijom i traumama te obiteljskim konfliktima; počinitelje obiteljskog nasilja kroz pojedinačno i grupno savjetovanje.

Oko 150 osoba na godišnjoj razini koristi usluge Obiteljskog savjetovališta. Tu je i Kabinet za ranu intervenciju, a riječ je o projektu koji je namijenjen djeci s razvojnim teškoćama ili rizicima u dobi do 4. godine starosti (iznimno do šeste godine) i njihovim obiteljima, odgojiteljima i drugim stručnjacima koji se bave malom djecom te široj javnosti, a uključuje programe: rana razvojna procjena (logoped), direktan terapijski rad s korisnicima i savjetovanje obitelji djeteta o učinkovitom poticanju te program savjetovanja roditelja i obitelji.

- Od 150 do 200 djece na godišnjoj razini koristi uslugu Kabineta za ranu intervenciju. Caritas Zadarske nadbiskupije planira osnažiti svoje djelovanje formiranjem župnih Caritasa čija je misija pomoći potrebnima, organizirati različite projekte i akcije za podršku lokalnoj zajednici, te promicati solidarnost i volonterizam među vjernicima. I na kraju zahvaljujemo svim dobročiniteljima koji duhovno i materijalno podupiru rad - zaključio je Matak.

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.