uhićenja u bih

Budimira razotkrio brat silovatelja koji je tražio pomilovanje

Foto: VL FOTO
Budimira razotkrio brat silovatelja koji je tražio pomilovanje
28.04.2013.
u 21:09
Živko Budimir i njegov savjetnik razotkriveni jer ih je policija prisluškivala
Pogledaj originalni članak

Sud Bosne i Hercegovine prihvatio je zahtjev državnog tužiteljstva i odredio jednomjesečni pritvor predsjedniku Federacije BiH Živku Budimiru, njegovu savjetniku Petru Barišiću i još trojici osumnjičenika za primanje mita za pomilovanje osuđenika.

Detalji o dokazima

– Živku Budimiru i Petru Barišiću pritvor je zbog opasnosti od bijega, a svim osumnjičenicima zbog mogućnosti ometanja istrage utjecajem na svjedoke i sudionike – izjavila je jučer glasnogovornica Suda BiH Asja Papo.

Budimir i Barišić imaju i hrvatsko državljanstvo pa postoji realna opasnost da bi u slučaju puštanja na slobodu pobjegli u Hrvatsku. Dok se čeka nastavak aktivnosti na podizanju optužnice protiv Budimira i njegovih suradnika, u javnost polako izlaze i detalji o dokazima na temelju kojih je pokrenuta istraga jedne od najvećih korupcijskih afera u Bosni i Hercegovini.

Navodno je ključan iskaz Armina Kulovca koji je priznao istražiteljima da je tražio vezu za pomilovanje svog brata osuđenog zbog silovanja i posjedovanja droge.

Objavljen je i dio jednog prisluškivanog telefonskog razgovora Budimira i Barišića, koji ih obojicu inkriminira. Zanimljivo je da su se Budimir i većina drugih osumnjičenika na prvom ispitivanju branili šutnjom. Budimirovi odvjetnici i politički istomišljenici i dalje inzistiraju na tvrdnji da je u pitanju politički obračun s njim zato što nije dopustio smjenu aktualne i imenovanje nove vlade.

Ustav je neprecizan

Imajući u vidu ovakve tvrdnje, malo tko vjeruje da će Budimir podnijeti ostavku na mjesto predsjednika Federacije. Ustav Federacije prilično je neprecizan i zapravo ne predviđa jasnu proceduru u slučaju da predsjednik bude uhićen ili iz drugih razloga nije u mogućnosti obnašati dužnost. Predviđeno je da on dio ovlasti može prenijeti na dvojicu potpredsjednika, ali to se još nije dogodilo. Upitno je i hoće li jer potpredsjednici Mirsad Kebo i Svetozar Pudarić dolaze iz "protivničkog tabora".

Zasad nema naznaka da bi visoki predstavnik mogao iskoristiti svoje ovlasti i smijeniti Budimira, a neizvjestan je i ishod opoziva u parlamentu i na ustavnom sudu Federacije BiH.

>>Uhićen Živko Budimir – primao mito za pomilovanje kriminalaca!

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.