Bush spreman na Arafatovu Palestinu

15.06.2002.
u 00:00
Pogledaj originalni članak

Američki predsjednik George W. Bush najavio je idući tjedan objaviti svoj mirovni plan za Bliski istok u kojem će podržati uspostavu države Palestine te ga ponuditi sukobljenim stranama. Procurilo je to s Bushova sastanka sa saudijskim šefom diplomacije princom Saudom al-Faisalom, održanim u četvrtak u Bijeloj kući, o čemu je jučer izvijestio New York Times.

Bushov zaokret od nedavnih izjava kako je još prerano za priznanje Palestine, kao i za pregovore s Yaserom Arafatom - izrečenih na susretima s egipatskim predsjednikom Mubarakom i izraelskim premijerom Sharonom - iznenadio je analitičare Bushove politike koji dvoje radi li se o dugoočekivanom mirovnu planu Bijele kuće ili novom vrludanju izazvanom neslaganjem "jastrebova" i "golubova" Bushove administracije. Dodatno ih je zbunio i sam Bush apelom da izbjegnu spekulacije o njegovim zamislima jer će sve doznati "na vrijeme". Nešto određeniji bio je glasnogovornik Bijele kuće Ari Fleischer. Izjavio je da je Bush svoj prijedlog al-Faisalu izložio samo "načelno", ali i kazao da se pokazalo da saudijski dvor i američka vlada imaju sličan pristup miru na Bliskom istoku. Saudijski plan već je dulje vrijeme u optjecaju, a uključuje proglašenje Palestine uz bok državi Izrael (sa zajedničkim glavnim gradom Jeruzalemom). Izrael bi zauzvrat priznale arapske zemlje, čime bi trebalo nestati otvorenih neprijateljstava na Srednjem istoku. Izrael zasad odbija plan jer se njime traži da se povuče s područja okupiranih u ratu 1967. godine.

Stajalište je Izraela da su svi pregovori i priznanje Palestine preuranjeni ako se prije toga ne reformira i pacificira Palestinska samouprava. Slična stajališta dijeli i dobar dio Bushove administracije, pogotovo krug oko ministra obrane Donalda Rumsfelda i potpredsjednika Richarda Cheneya. Ta se struja, koju američki novinari označavaju "jastrebovima", podržava izraelski vojni odgovor na terorizam i protivi se nastavku dijaloga s palestinskim vođom Arafatom. To pak zagovara, kao i europska diplomacija, državni tajnik Colin Powell, nazivan često "usamljenim golubom" Bushove vlade. Dužnosnici Bijele kuće tvrde da Bushu, neiskusnom u vanjskoj politici, ne smeta što dobiva oprečne savjete od Rumsfelda i Powella jer zna presjeći kad treba. Je li na pravi način presjekao bliskoistočni gordijski čvor, vidjet će se kad konačno i javno objelodani svoj plan mirenja Izraelaca i Palestinaca.

B. Keserović

Pogledajte na vecernji.hr