POTVRĐENA SALMONELA

Čak 150.000 kokoši s farme Lukač napušta Hrvatsku, otkriveno gdje će završiti

Foto: Edina Zuko
Ivanić Grad: Vlasnik farme Lukač zbog salmonele mora usmrtiti 150.000 kokoši
Foto: Edina Zuko
Ivanić Grad: Vlasnik farme Lukač zbog salmonele mora usmrtiti 150.000 kokoši
Foto: Edina Zuko
Ivanić Grad: Vlasnik farme Lukač zbog salmonele mora usmrtiti 150.000 kokoši
Foto: Edina Zuko
Ivanić Grad: Vlasnik farme Lukač zbog salmonele mora usmrtiti 150.000 kokoši
Foto: Edina Zuko/PIXSELL
Ivanić Grad: Vlasnik farme Lukač zbog salmonele mora usmrtiti 150.000 kokoši
12.10.2022.
u 23:16
"U tijeku je otprema kokoši u objekt koji je odobren u državi članici EU-a u skladu sa svim propisima. Cijeli postupak, po planu, trebao bi biti gotov do kraja listopada 2022. godine", kazao je ranije Marijan Lukač
Pogledaj originalni članak

Sudbina čak 150.000 kokoši farme Lukač na kojoj je otkrivena salmonela krajem rujna je službeno odlučena - sve kokoši zaklat će se u klaonici u Poljskoj.

"U tijeku je otprema kokoši u objekt koji je odobren u državi članici EU-a u skladu sa svim propisima. Cijeli postupak, po planu, trebao bi biti gotov do kraja listopada 2022. godine", kazao je ranije Marijan Lukač, vlasnik tvrtke.

Sada su iz tvrtke za RTL potvrdili kako je šest, sedam šlepera punih kokoši već otišlo za Poljsku, a u iduća će dva tjedna dolaziti po još jedan. Sami su pronašli klaonicu koja je otkupila zaražene kokoši, a ugovorom su se obvezali termički obraditi meso.

Podsjetite se: Prijeti eutanazija 150 tisuća nesilica na farmi jaja Lukač

Inače, jaja koja se trenutno proizvode od preostalog jata ne stavljaju se na tržište za javnu potrošnju već se označavaju kao jaja "B" klase i provodi se termička obrada tih jaja. To znači da će se to meso ponovno naći u namirnicama koje jedemo, ali će biti termički obrađeno kako ne bi bilo opasno za zdravlje ljudi.

Država će platiti odštetu za svaku kokoš, no nove ne smiju nabaviti sve dok se farma ne isprazni, očisti i dezinficira, a brisevi na opne budu negativni na salmonelu.

Nikom to ne bi poželio

"Uzorci se često uzimaju, ako su kokoši cijepljene svakih osam tjedana. U Njemačkoj je to primjerice dva puta godišnje tako da naši potrošači mogu biti sigurni", kaže vlasnik peradarske firme Dražen Čurila koji je ispričao da provode i još niz mjera da izbjegnu pojavu bolesti na farmi poput presvlačenja pri ulasku u peradarnik.

"Ma nikome to ne bih poželio. prodaja je nešto porasla ali to je zbog ptičje gripe koja hara Europom, tako da je manjak jaja na tržištu već neko vrijeme i nestašica bi i tako došla da se to njima i nije dogodilo", kaže Čurila.

VIDEO: Objavljena lista najboljih sveučilišta u svijetu: Zagrebačko ostvarilo najgori rezultat dosad

Zaredali se slučajevi

Salmonele sve više, a zaraženih nema? Dovoljno je da se jaja obrade do 6 minuta na 60 °C i unište bakterije

Dr. sc. Brigita Hengl, stručna savjetnica u Centru za sigurnost hrane HAPIH-a, kaže kako se hrana povlači zbog ili utvrđene prisutnosti na salmonelu ili iz opreza, stoga nema informacija o oboljenjima povezanim s povučenom hranom. U ovoj su godini salmonelom bili kontaminirani i bademi, curry u prahu, proteinska smjesa za palačinke, u veljači i pet različitih čokoladnih proizvoda, ali od istog proizvođača i s istog izvora kontaminacije...

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 12

LI
liliZG
23:24 12.10.2022.

a onda će nam to isto meso biti uvezeno po višestruko većoj cijeni u nekim od stranih lanaca da pojedemo

DU
Deleted user
01:06 13.10.2022.

poljska pileca pasteta na rasprodaji

Avatar Gerbil, the farming Troll
Gerbil, the farming Troll
06:57 13.10.2022.

Egzodus. I kokice napuštaju Hrvatsku.