Zaredali se slučajevi

Salmonele sve više, a zaraženih nema? Dovoljno je da se jaja obrade do 6 minuta na 60 °C i unište bakterije

storyeditor/2022-09-28/PXL_090321_32104191-1.jpg
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
1/3
10.10.2022.
u 06:50

Dr. sc. Brigita Hengl, stručna savjetnica u Centru za sigurnost hrane HAPIH-a, kaže kako se hrana povlači zbog ili utvrđene prisutnosti na salmonelu ili iz opreza, stoga nema informacija o oboljenjima povezanim s povučenom hranom. U ovoj su godini salmonelom bili kontaminirani i bademi, curry u prahu, proteinska smjesa za palačinke, u veljači i pet različitih čokoladnih proizvoda, ali od istog proizvođača i s istog izvora kontaminacije...

Salmonele na sve strane, a epidemije zaraženih ljudi nema, percepcija je javnosti, nakon što su iz Državnog inspektorata (DIRH) posljednjih dana opozvali niz proizvoda, od kojih je najjače "zazvonio" slučaj obitelji Lukač koja mora usmrtiti čak 150.000 nesilica s jedne od dviju farmi u Graberju Ivanićkom. Unatoč sumnjama o podmetanju konkurencije, i treći je put, podsjetimo, na farmi potvrđena Salmonella enteritidis – u posljednjoj analizi na 41 od 947 uzetih uzoraka. Stoga je počelo klanje nesilica u za to odobrenom objektu, potvrdili su nam iz DIRH-a, koji je donio i mjeru zabrane stavljanja svježeg mesa peradi podrijetlom iz pozitivnih jata, dok prepreka da se meso te peradi, nakon što se propisno termički obradi i preradi, za prehranu ljudi nema.

Iz Peradarstva Gajić iz Trnjana povučena su jaja određenih LOT brojeva i rokova trajanja zbog Salmonelle typhimurium, a zbog istog soja i određene serije Tastino napolitanke proizvođača Pak Ramparta iz BiH. Iz DIRH-a kažu kako je lani zabilježeno 19 slučajeva salmonele (enteritidis), od kojih dva s hranom za životinje, ostali za ljudsku konzumaciju – meso peradi (9), ostale vrste mesa i prerađevina (6), po jedan u orašastim plodovima i proizvodima pekarstva. U devet mjeseci ove godine zabilježeno je pak već 20 slučajeva, od kojih četiri s hranom za životinje, a 16 (od kojih opet najviše u mesu peradi, 4) za ljudsku prehranu. Dr. sc. Brigita Hengl, stručna savjetnica u Centru za sigurnost hrane HAPIH-a, kaže kako se hrana povlači zbog ili utvrđene prisutnosti na salmonelu ili iz opreza, stoga nema informacija o oboljenjima povezanim s povučenom hranom. U ovoj su godini salmonelom bili kontaminirani i bademi, curry u prahu, proteinska smjesa za palačinke, u veljači i pet različitih čokoladnih proizvoda, ali od istog proizvođača i s istog izvora kontaminacije...

– Kako su konzumna jaja kategorija hrane koja se često konzumira, i znatno je raširenija, nego npr. curry u prahu, veći je i odjek u općoj javnosti – kaže Hengl. Isto tako i s napolitankama povučenim u listopadu koje isti proizvođač radi pod više robnih marki za više trgovaca. Sustav sigurnosti hrane koristi više mehanizama s ciljem da se što više zaštiti zdravlje potrošača, tako da je onda rezultat smanjenja prijava oboljenja u ljudi potvrda da sustav i funkcionira, objašnjava ona. Jaja se najviše smatraju primarnim izvorom salmonela – i najviše konzumiraju, pa predstavljaju i potencijalno najveći rizik za potrošače.

– Uvijek treba imati na umu da zdravlje možemo zaštititi dobrom termičkom obradom jaja. Salmonele uništava izloženost temperaturi od 60 °C tijekom 3-6 minuta, ili manje od 2 minute na 70 °C, ali svih dijelova hrane. Kod viših temperatura, potrebno vrijeme izlaganja je još kraće – zaključila je Hendl.

 

Ključne riječi

Komentara 14

TA
Tarantula
07:44 10.10.2022.

Ili zbog salmonele ili zbog opreza? Znači ovima ste napravili genocid među kokošima očito iz opreza? Sva sreća da kod nas vlada HDZ pa se može uništavati konkurencija iz opreza...

ŽU
ŽuŽu
09:55 10.10.2022.

Umjetno izazivanje gladi kroz kontroliranu nestašicu hrane.

DO
doberdedec
08:08 10.10.2022.

A hoće li tko odgovarati, zbog toga što je netko iz opreza uništio farme.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije