UŽIVO: RAT U EUROPI

SAD šalje Ukrajini nove projektile; Zelenski: Zajedno se borimo protiv terora

Foto: @Dankihot / (dankihot.com) (@Dankihot /
Von Der Leyen Promises 10th Package Of Sanctions - Kyiv
Foto: Stringer/REUTERS
Ukrainian servicemen attend a drill of armed forces at the border with Belarus near Chornobyl
Foto: Ralf Hirschberger/DPA
Leopard 2 battle tank
Foto: Thomas Imo/DPA
BM Pistorius in Augustdorf
Autori Vecernji.hr, Hina
03.02.2023.
u 23:58
Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen najavila je da će u Haagu biti uspostavljen međunarodni centar za procesuiranje zločina u Ukrajini
Pogledaj originalni članak

 Ukrajinski ministar obrane Oleksij Reznikov rekao je na sastanku s Europskom komisijom da Ukrajina daje jamstvo da neće napasti Rusiju ako dobije rakete dugog dometa koje je tražila od svojih saveznika. Pozvao je i druge zemlje da pomognu Ukrajini u uspostavi proturaketnih obrambenih sustava. Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen najavila je da će u Haagu biti uspostavljen međunarodni centar za procesuiranje zločina u Ukrajini.

Tijek događaja:

22:53 -Novi projektili kojima će se udvostručiti domet Ukrajine u ratu s Rusijom uvršten je u američki paket vojne pomoći vrijedan više od 2,175 milijardi dolara, rekao je američki dužnosnik u petak.

"Kao dio USAI paketa, Ukrajini ćemo isporučiti bombu malog promjera djelovanja za lansiranje s kopna (GLSDB)", rekao je brigadni general Patrick Ryder na brifingu za novinare. USAI je kratica za Inicijativu za sigurnosnu pomoć Ukrajini. 

Paket pomoći od petka otvara vrata dodatnim isporukama GLSDB-a čiji je domet 150 kilometara, prema dokumentu koji je vidio Reuters. 

Kada stignu novi projektili, Ukrajina će prvi put vidjeti eksponencijalni rast dometa otkako su joj topnički raketni sustavi visoke mobilnosti (HIMARS) isporučeni iz SAD-a krajem lipnja prošle godine. 

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski zahvalio je Joeu Bidenu na novom paketu američke vojne pomoći, koji uključuje novu raketu koja će udvostručiti domet Ukrajine po prvi put u njezinom ratu s Rusijom. Što je ukrajinski kapacitet oružja dugog dometa veći i što su njezine trupe mobilnije, to će prije završiti ruska brutalna agresija, objavio je Zelenski na Twitteru.

23:50 - Francuska i Italija završile su  razgovore za zajedničku isporuku sustava protuzračne obrane SAMP/T Ukrajini u proljeće 2023., objavilo je francusko ministarstvo obrane.

22:00 - Ukrajinski ministar obrane, Oleksii Reznikov, rekao je da će novi tenkovi koje su isporučili NATO saveznici poslužiti  u protuofenzivi Kijeva da probije ruske obrambene linije.

Zapadne isporuke topništva od 155 mm bit će od vitalnog značaja za Ukrajinu za odvraćanje ruskih napada na jugu i istoku, rekao je Reznikov na zajedničkoj konferenciji za novinare sa svojim poljskim kolegom Mariuszom Błaszczakom.

14:39 - EU će pokrenuti humanitarni program razminiranja Ukrajine vrijedan 25 milijuna eura, potvrdio je potpredsjednik Europske komisije Josep Borrell. Razminiranje je "ključno za spašavanje života civilnog stanovništva", napisao je Borrell na društvenim mrežama. Ukrajinski premijer Denys Shmyhal objavio je da je to "važna komponenta našeg oporavka, koja će nam omogućiti povratak normalnom životu".

U ruskom granatiranju Donjecka dvoje je ljudi poginulo, a osam ih je ranjeno tijekom posljednja 24 sata, dok bitka za kontrolu nad tom istočnom ukrajinskom regijom još traje. Borbe se nastavljaju i u južnoj regiji Kherson gdje je poginulo dvoje ljudi, a devet ih je ozlijeđeno. Ruske su snage naselja u toj regiji napala 65 puta u posljednjih 24 sata, rekli su ukrajinski dužnosnici. U Khersonu su buknula i tri požara, a jedan je zahvatio skladište s pirotehnikom pa je bio popraćen eksplozijama i vatrometom. 

Broj ruskih brodova za lansiranje projektila na teritorij Ukrajine iz Crnog mora se povećao, objavilo je operativno zapovjedništvo Juga ukrajinske vojske u objavi u petak na Facebooku. "U pozadini pojačanih neprijateljskih izviđačkih bespilotnih letjelica, očite su pripreme za raketne udare", napisali su.

11:03 - Norveška će naručiti 54 nova tenka Leopard 2 njemačke proizvodnje za svoju vojsku od Krauss-Maffei Wegmann grupe, a dobit će opciju kupnje dodatnih 18 tenkova kasnije, objavila je u petak norveška vlada.

"Osiguravamo da imamo iste tenkove kao naši nordijski susjedi i mnogi ključni NATO saveznici", rekao je premijer Jonas Gahr Stoere na konferenciji za novinare. "Ovo dodatno jača naš odnos s Njemačkom", dodao je.

Nordijska članica NATO-a, koja s Rusijom dijeli arktičku granicu dugu 196 km, planirala je izabrati ili tenkove Leopard 2 A7 njemačke proizvodnje ili konkurentski K2 Black Panther proizveden u Koreji, kojeg proizvodi Hyundai Rotem.

Norveška je prvotno planirala nabaviti 72 tenka, no posljednjih mjeseci raspravljalo se o smanjenoj kupnji nakon što je šef obrane zemlje preporučio trošenje više sredstava na helikoptere, dronove i dalekometno topništvo.

10:30 - Broj osuđenika koje regrutira Wagnerova skupina ruskih plaćenika vjerojatno se "značajno smanjio" u odnosu na vrhunac između ljeta i jeseni prošle godine, priopćilo je britansko ministarstvo obrane u današnjem izvješću. Dodali su također kako podaci, koje je krajem siječnja objavila Ruska savezna kaznena služba, bilježe pada broja stanovnika za 6.000 od studenog.

"Suprotno tome, podaci FSIN-a ukazivali su na smanjenje od 23.000 od rujna do studenog 2022. Zapošljavanje Wagnera vjerojatno je glavni faktor koji je pridonio ovom padu."

Ministarstvo obrane nastavilo je primjećivati ​​da "dokazi ukrajinskih boraca u posljednjih deset dana ukazuju na smanjeno oslanjanje Rusije na napade Wagnerovih osuđenika u ključnim sektorima".

9:04 - Zračna upozorenja oglasila su se širom Ukrajine u petak, upozoravajući ljude na mogući val ruskih napada.

Sirene su se čule u Kijevu, glavnom gradu, gdje su čelnici Europske unije stigli u četvrtak na razgovore s Volodimirom Zelenskim, današnjim ukrajinskim predsjednikom. Charles Michel, predsjednik Europskog vijeća, i Ursula von der Leyen, predsjednica Europske komisije, među prisutnima su na summitu prije prve godišnjice ruske invazije 24. veljače. 

Trenutno se sirene oglašavaju u svim regijama Ukrajine.

8:14 - Zelenski uoči summita: 'Ukrajina zaslužuje početak pregovora o članstvu u EU-u ove godine'

Uoči summita EU-Ukrajina koji se održava u petak, ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij pozvao je na konkretnu perspektivu pridruživanja svoje zemlje EU-u.

"Vjerujem da Ukrajina zaslužuje početak pregovora o članstvu u EU-u već ove godine", rekao je Zelenskij u svom večernjem obraćanju u četvrtak. Naglasio je da bi daljnja integracija u Europsku uniju dala Ukrajincima "energiju i motivaciju ... da se bore unatoč svim preprekama i prijetnjama".

Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen i predsjednik Vijeća EU Charles Michel planiraju se u petak sastati sa Zelenskijem u Kijevu. Ukrajina već ima status zemlje kandidata od lipnja, no pristupni proces do punopravnog članstva obično traje mnogo godina.

Von der Leyen je u četvrtak najavila novi paket pomoći Ukrajini u vrijednosti od 450 milijuna eura i druge mjere potpore nakon sastanka nekoliko povjerenika s članovima ukrajinske vlade u Kijevu.

Od nove financijske pomoći, 145 milijuna eura namijenjeno je humanitarnoj pomoći, a 305 milijuna eura za popravak oštećene infrastrukture.

Ova je objava posljednje u nizu obećanja o pomoći danih tijekom posjeta von der Leyen i 15 drugih dužnosnika Komisije.

Govoreći ranije zajedno s ukrajinskim predsjednikom, predsjednica Komisije rekla je da će EU osigurati Ukrajini 150 milijuna eura za energetsku opremu, kao i 35 milijuna energetski učinkovitih žarulja i 2400 generatora nakon opetovanih ruskih napada na energetsku infrastrukturu.

EU je najavio da planira obučiti ukupno 30.000 ukrajinskih vojnika, čime je udvostručen cilj misije EU-a za vojnu obuku koji je prethodno bio 15.000.

Bruxelles je najavio da će osigurati Ukrajini 25 milijuna eura za pomoć u financiranju operacija razminiranja.

7:31 - Burns: Idućih 6 mjeseci bit će kritični za Ukrajinu

Ravnatelj CIA-e William Burns izjavio je u četvrtak da obavještajna agencija procjenjuje kako će sljedećih šest mjeseci biti "kritični" za Ukrajinu suočenu s ruskom invazijom, kazavši i da Rusi zadnjih tjedana ostvaruju neke manje dobitke.

Govoreći na jednom vanjskopolitičkom događaju na Sveučilištu Georgetown u Washingtonu D.C., Burns je također izjavio kako agencija procjenjuje da je kineski predsjednik Xi Jinping malo otriježnjen ratom u Ukrajini, ali da bi bilo pogrešno podcijeniti predanost Pekinga i Moskve zajedničkom partnerstvu.

Rusija i Kina potpisale su partnerstvo "bez ograničenja" prošle veljače, malo prije nego što su ruske snage izvršile invaziju na Ukrajinu, a njihove su gospodarske veze ojačale dok su se veze Rusije sa Zapadom smanjivale.

Kina se suzdržala od osude ruske operacije protiv Ukrajine, ali je pazila da ne pruži izravnu materijalnu potporu Rusiji, koja bi mogla izazvati zapadne sankcije poput onih nametnutih Moskvi.

No Burns, koji je nedavno putovao u Ukrajinu kako bi se sastao s ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim, rekao je da je Xi vjerojatno iznenađen i uznemiren onime što je opisao kao loš učinak ruske vojske.

Burns je dodao i da prijateljstvo Rusije i Kine nije u potpunosti bezgranično. "Mislim da je pogrešno podcjenjivati ​​uzajamnu predanost tom partnerstvu, ali to nije prijateljstvo potpuno bez granica", rekao je Burns.

Ruska invazija potaknula je zabrinutost Zapada da će Kina možda poduzeti sličan potez na Tajvanu, otoku za koji Peking kaže da je njegov teritorij.

Po Burnsovim riječima, kineski predsjednik Xi i dalje ima ozbiljne ambicije oko Tajvana te je upozorio da bi sukob oko te otočne države bio "izrazito nesretan" za sve uključene.

7:03 - Njemačka vlada odobrila je isporuku tenkova Leopard 1 Ukrajini iz industrijskih zaliha te je u pregovorima za kupnju 15 tenkova Gepard iz Katara za slanje u Kijev, izvijestio je u petak Sueddeutsche Zeitung.

>> VIŠE OVDJE

>> VIDEO Kod Solovjova o Kosovu: Rusija će pomoći Srbiji da se oporavi od raspada Jugoslavije

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 112

Avatar slava.ukrajini
slava.ukrajini
13:59 03.02.2023.

uz već najavljenu isporuku 14 leoparda 2, Njemačka će odobriti isporuku 88 leoparda 1! znači samo Njemačka daje preko 100 leoparda + kad se uračunaju tenkovi iz druguh zemalja koje će otkupiti kao npr. Danska ili dati iz vlastitih zaliha kao Poljska, Švedska itd.,taj broj će vjerojatno doći na 300 tenkova na koje računaju Ukrajinci kao nužne za protuofenzivu

Avatar OFA N AFO
OFA N AFO
12:30 03.02.2023.

Dok se SAD, Kina, Europa i Indija bave raspravama poput umjetne inteligencije, robotike i automatizacije, Rusija postavlja nove biste Staljina, diktatora koji je naredio likvidacije milijuna rusa pod izmišljenim optužbama nakon završetka 2.svj.rata! budućnost rusije ne da je crna, nego...

Avatar Krim je Ukrajina!
Krim je Ukrajina!
14:42 03.02.2023.

Prema današnjim ažuriranim podacima ruskog militarista Girkina, rusi nisu supjeli spriječiti dolazak ukrajinskih pojačanja u Bakhmut, što po njemu ukazuje na ukrajinsku odlučnost da zadrže grad.