suđenje merčepu

Cipelarili su me, a neke su mučili indukcijskim telefonima

Foto: Borna Filić/PIXSELL
Cipelarili su me, a neke su mučili indukcijskim telefonima
02.04.2012.
u 15:38
Na suđenju Tomislavu Merčepu svjedočio je i zet Vladimira Veselice
Pogledaj originalni članak

– Zatvorenike u Pakračkoj poljani mučili su indukcijskim telefonima, a ljudi su na to reagirali jaucima i zapomaganjima. Te zvukove čuo sam iz svoje ćelije, a osim zastrašivanja i premlaćivanja, jedne su nam noći u sobu ispod vrata pustili sumporni dioksid. No, za mene sve je postalo gore kada sam pokušao pobjeći kroz prozor, jer sam čuo dvojicu stražara koji su pričali kako me planiraju izvesti na dvorište i ubiti sa 32 metka – kazao je danas među ostalim Stevan Brajenović, svjedočeći u nastavku suđenja Tomislavu Merčepu, ratnom savjetniku ministra policije, optuženom za ratni zločin nad civilima 1991. godine.

U svom iskazu na zagrebačkom Županijskom sudu Brajenović je kazao da je u Pakračku poljanu doveden iz jednog od paviljona Zagrebačkog velesajma, kamo su ga pak u studenom 1991. dovela trojica naoružanih muškaraca.

– Bio sam u strahu da će me mučiti skalpelom i poželio sam umrijeti. Stoga sam za jednog od tih ispitivanja u sobi gdje su me tukli u jednom trenutku posegnuo za poluautomatskom puškom koja je bila odložena u kutu. Tada me netko metkom pogodio u trbuh, dok me više osoba tako ranjenog cipelarilo na podu. Trajalo je to sve dok ih jedan od stražara nije zaustavio, kazavši im da sam krivo doveden u Poljanu. Potom sam odvezen i Zagreb, operiran i spašen. Valjda zato što sam zet Vladimira Veselice – kazao je Brajenović.

Osim njega svjedočio je i Slavko Gamauf, koji je bio šef kriznog štaba u Pakračkoj poljani. Govoreći o Merčepu, Gamauf, koji je kod Merčepa intervenirao tražeći oslobađanje pakračkog liječnika Đorđa Gunjevića, kazao je da je Merčep bio ljubazan i susretljiv čovjek.

– Ne znam da je u Pakračkoj poljani bio ikakav zatvor, a Gunjević je priveden u Društveni dom gdje nije bilo drugih zarobljenika – kazao je Gamauf.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 42

PA
Papuk
15:54 02.04.2012.

Lazu o Merčepu...Merčep je nas ponos!!!

PA
Papuk
15:56 02.04.2012.

I ovaj je svjedok cuo..jel ima koji da je nesto vidio..osim toga ovaj je mislio da ce ga rezati skalpelom i cuo je da ce ga ubiti s 32 metka?Tad je skocio prema puski u kutu i ovi su ga upucali..da bi ga kasnije saznavsi tko je ,odvezli u bolnicu i operirali ga..

Avatar kroki_kroket
kroki_kroket
16:34 02.04.2012.

merčep je branio hrvatsku domovinu.nije bio u kafićima kao mnogi,nego na prvoj crti gdje je i ranjen.