diplomacija

Clinton poručila Bruxellesu da Hrvatska zaslužuje mjesto u EU

Foto: Jadranka Jureško Kero/VLM
jandrokovic clinton (1)
Foto: Jadranka Jureško Kero/VLM
jandrokovic clinton (1)
Foto: Jadranka Jureško Kero/VLM
jandrokovic clinton (1)
03.02.2011.
u 23:03
Hrvatska je pokazala liderstvo na globalnim pitanjima, u svojoj regiji te duboko partnerstvo s Amerikom u mirovnoj misiji u Afganistanu, kazala je američka državna tajnica Hillary Clinton.
Pogledaj originalni članak

SAD i Hrvatska dijele čvrsto prijateljstvo i partnerstvo. Podržavamo Hrvatsku u njenim važnim povijesnim trenucima pred ulaskom u Europsku uniju jer držimo da je hrvatski narod zaslužio svoje mjesto u toj zajednici. Hrvatska je pokazala liderstvo na globalnim pitanjima, u svojoj regiji te duboko partnerstvo s Amerikom u mirovnoj misiji u Afganistanu. Tim je riječima američka državna tajnica Hillary Clinton nakon susreta s Gordanom Jandrokovićem potpredsjednikom Vlade i ministrom vanjskih poslova i europskih integracija u četvrtak poslijepodne u State Departmantu komentirala američko-hrvatske odnose.

Clinton je naglasila da Washington drži Hrvatsku za glavnog lidera i partnera u regiji te podržavaju pomoć Zagreba u podršci susjednoj BiH i unapređivanju odnosa sa Srbijom.

- Sve što radi Hrvatska služi kao primjer drugima u regiji te se radujemo svim uspjesima naše prijateljske zemlje a posebno njenom brzom ulasku u Europsku uniju.

>>Ministar Jandroković na molitvenom doručku s Obamom

Hillary Clinton i Jandroković potpisali su Sporazum između Vlade RH i Vlade SAD o zračnom prometu.

- Sad imamo sve preduvjete za izravne zračne linije između naše dvije zemlje i nadamo se povećanom broju američkih turista i gospodraskih investicija u Hrvatsku - naglasio je Jandroković.

Iskazao je zahvalnost Republike Hrvatske na prijateljstvu i potpori koju prima od Sjedinjenih Američkih Država tijekom gotovo 20 godina otkada je postignuta neovisnost.

- Naši zajednički napori u Afganistanu i Jugoistočnoj Europi, gdje dijelimo čvrstu predanost miru, stabilnosti i sigurnosti, dokaz su naših sve snažnijih odnosa.

Ministar Jandroković prenio je državnoj tajnici Clinton da je Republika Hrvatska spremna zemljama regije prenositi svoja iskustva stečena u procesu euroatlantstkih integracija, te kako će i nadalje biti proaktivan partner Sjedinjenim Državama na tom prostoru.

- Hrvatska čvrsto podržava suverenitet i teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine, kao i njezinu euroatlantsku perspektivu, reforme te ustavne promjene - rekao je Jandroković.

Pritom je naglasio važnost koju za Republiku Hrvatsku ima ravnopravni status Hrvata, kao i njihovo sudjelovanje u novoj vladi. Podsjetio je i na osjetljivost položaja hrvatskog naroda kao najmalobrojnijeg od triju konstitutivnih naroda u Bosni i Hercegovini.

U nastavku razgovora o zajedničkim međunarodnim prioritetima, Jandroković je predstavio američkoj državnoj tajnici hrvatske planove za tekuću godinu. Poručivši kako Hrvatska ulaže znatne napore kako bi tokom mađarskoga predsjedanja Europskom unijom dovršila pristupne pregovore za svoje članstvo u Uniji, prenio je i zahvalnost Hrvatske na ohrabrenju koju je primala od američkih partnera kroz čitav taj proces, te posebice sada kad je u završnoj fazi pregovora.

 - Hrvatski napori usmjereni su i na jačanje gospodarstva, te sa zadovoljstvom iščekujemo razvijanje snažnijih gospodarskih odnosa sa Sjedinjenim Američkim Državama.

Očekuje se da će regionalna konferencija o trgovini i ulaganjima, koja će se u zajedničkoj hrvatsko-američkoj organizaciji održati u travnju u Dubrovniku na petnaestu obljetnicu tragične pogibije američkog ministra trgovine Rona Browna, dati daljnji poticaj gospodarskoj suradnji.

Prenio je državnoj tajnici Clinton hrvatski kontinuirani interes u uključenje u SAD-ov program izuzeća od viza i izrazio nadu da će Hrvatska uskoro postati članica tog programa.

Na kraju susreta Jandroković uputio poziv državnoj tajnici Clinton na sudjelovanje na Croatia Summitu u godini koja je, kako je ministar kazao, ključna godina za Republiku Hrvatsku.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 163

LO
lojtra
23:34 03.02.2011.

Ameri se grebu jer znaju da ćemo uskoro imati puuuno kvalitetne janjetine :)

OB
-obrisani-
07:20 04.02.2011.

Bravo Hr ..Bravo SAD!!!

BI
bilikamen
23:26 03.02.2011.

Velikazmijo jesi odrasla i narasla, ali ti pamčenje nešto šteka ili se možda neznaš pravilno izraziti.