'MORAT ĆE INTERVENIRATI'

Cvrtila: U jednom trenutku ćemo doći do vrlo visoke cijene goriva

Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL
Nikad skuplje gorivo u Hrvatskoj
Foto: Luka Stanzl/PIXSELL
Vlatko Cvrtila
31.05.2022.
u 20:57
Nekakvi novi iznenadni šokovi će vjerojatno imati manjeg utjecaja na cijenu, ali ćemo u jednom trenutku doći do vrlo visoke cijene goriva, kaže stručnjak za vanjsku politiku Vlatko Cvrtila
Pogledaj originalni članak

Stanje na ratištu u Ukrajini i posljednje događaje koji dramatično utječu i na međunarodne odnose analizirao je stručnjak za vanjsku politiku Vlatko Cvrtila. 

-  Sada smo na početku 6. mjeseca kada je postignut tek politički dogovor. Sada moramo vidjeti kako će se to operacionalizirati. To je jedini mogući kompromis, obzirom na to da su u njega ugrađeni određeni strahovi, prvenstveno Mađarske, Češke i Slovačke koje ovise o uvozu naftovodima, a ostatku EU-a, koji uvozi naftovodima će prekinuti jer imaju izlaz na more i mogu koristiti onu naftu koja postoji na svjetskim tržištima - rekao je Cvrtila za Dnevnik HRT-a. 

Cvrtila kaže da je Orban dobio ono što je na početku tražio.

- Upozoravao je da je njegova situacija različita od situacija drugih država. Naravno da je tu bila i određena doza recimo, bliskosti koju ima preko različitih vrsta energetskog biznisa s Rusijom, tu su i nuklearna energija, plinovod i nafta i on sigurno od toga ima velike koristi - kaže Cvrtila. 

Na pitanje koliko Hrvatska može profitirati kroz povećanje količine nafte koja bi prolazila kroz Janafove naftovode, Cvrtila je rekao da će Janaf imati veću zaradu, što je apsolutno dobro.

- Puno je veća korist da će Hrvatska konačno koristiti geoprometni, geostrateški i geopolitički promet koji ima svoju vrijednost jer je spojnica istoka, zapada, sjevera i juga Europe. Mi to nikada do sada nismo iskoristili - rekao je.

Cvrtila se osvrnuo i na cijene goriva koje rastu, rekao je da je to zbog kalkulacija.

- Polako se to tržište strukturira odlukama EU-a i vrlo vjerojatno se situacija, što se tiče cijena goriva, može stabilizirati. Nekakvi novi iznenadni šokovi će vjerojatno imati manjeg utjecaja na cijenu, ali ćemo u jednom trenutku doći do vrlo visoke cijene goriva - smatra.

Ima i Vlada, dodao je, jedan prostor za manevar.

- Već i jesu u jednom kratkom periodu intervenirali, sigurno će morati još - rekao je.

VEČERNJI DOZNAJE

Orbanov čovjek tražio hitan razgovor s hrvatskim vlastima, Filipović ga odbio: Evo detalja

Mađarima gori pod nogama! Orbanov čovjek htio se s Filipovićem sastati na hrvatski Dan državnosti. Koliko je Mađarima bitan taj sastanak, govori i informacija da je Szijjártó predložio Filipoviću da se sastanu u VIP salonu Zračne luke Franjo Tuđman. Naši dobro upućeni izvori kažu da Szijjártó s Filipovićem želi razgovarati o nafti i njezinu transportu Janafom do MOL-ovih rafinerija koje sad dobivaju rusku naftu naftovodom Družba.

OTVORILA DUŠU ZA VEČERNJI

Jelena Perčin: 'S prvim suprugom imam fenomenalan odnos, a Momo djecu 'na papiru' može viđati svaki drugi vikend'

– U trenutku kada su mediji dobili informaciju da smo se Momo i ja razveli, mi smo već godinu dana bili zapravo razvedeni. Tako da je sada već prošlo dvije godine otkad je svatko krenuo svojim putem. Svojoj djeci nikada nisam rekla: "Vaši mama i tata više se ne vole." To mi je grozno! Uvijek sam im objašnjavala da volim njihovog tatu, ali da više nismo zaljubljeni – između ostalog, kazala je glumica Jelena Perčin u velikom intervjuu za Večernji list.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 26

PK
Posljednji Komšikanac
21:51 31.05.2022.

Vidim, Andrej samo niže uspjeh za uspjehom svojom uzmi mene, uzmi mene politikom.

Avatar nekakav
nekakav
21:47 31.05.2022.

Barel 124 dolara. Ruski proračun baziran na cijeni 45 dolara. Trenutno su im prihodi iber 70 dolara od predviđenog. Ako cijena počne padati, možda još negdje izazovu krizu. Amerima isto paše, dolar se vrti. Sa niskom cijenom fracking nije konkurentan. Znači, rus i amer u združenoj akciji stvaranja ekstra profita. Sutra rusi pričaju sa 6 arapskih država, opec... Nema povećanja crpljenja, nek svijet plaća naftu skupo. Ionak zapad želi aute na struju, ovo je prilika. Samo, struja bu došla iz podruma.

Avatar Zbregov
Zbregov
23:04 31.05.2022.

na tragu spomenutog, vrlo je važno reći i to da ćemo u jednom trenutku doći i do sljedećeg trenutka! 🤡