čeka li ih hladna zima?

Rusija obustavlja isporuku plina još jednoj europskoj zemlji

FILE PHOTO: Illustration shows natural gas pipeline in front of word EU and Russia flag colours
DADO RUVIC/REUTERS
30.05.2022.
u 18:41

Europske nacije podijeljene su oko toga kako odgovoriti na zahtjev Moskve da se sva plaćanja plina vrše u lokalnoj valuti. Njemačka i Italija su navodno rekle svojim tvrtkama da mogu otvoriti račune u rubljama kako bi nastavile kupovati ruski plin bez kršenja sankcija.

Rusija će prekinuti isporuku plina Nizozemskoj u utorak, rekao je u ponedjeljak trgovac GasTerra kojeg podupire Nizozemska nakon što je tvrtka odbila platiti dobavljaču Gazprom u rubljama, u posljednjoj eskalaciji spora oko plaćanja energije sa zapadom, prenosi The Guardian.

Gazprom Export je zahtijevao da europske zemlje plaćaju isporuke ruskog plina u rubljama zbog sankcija uvedenih zbog invazije Moskve na Ukrajinu . Gazprom je već prekinuo plin Finskoj, Poljskoj i Bugarskoj nakon što su odbili poštivati ​​nove uvjete plaćanja.

GasTerra, koja kupuje i trguje plinom u ime nizozemske vlade, u priopćenju je rekla da je "predvidjela" poteze Rusije da isključi plin i da je kupila "negdje drugdje"  2 milijarde kubnih metara plina koje je očekivala da će dobiti od Gazproma do listopada.

Oko 44% nizozemske potrošnje energije temelji se na plinu, ali samo oko 15% nizozemskog plina dolazi iz Rusije, prema vladinim podacima. Nizozemska vlada ranije je objavila planove zemlje da prestane koristiti ruska fosilna goriva do kraja godine.

Europske nacije podijeljene su oko toga kako odgovoriti na zahtjev Moskve da se sva plaćanja plina vrše u lokalnoj valuti. Njemačka i Italija su navodno rekle svojim tvrtkama da mogu otvoriti račune u rubljama kako bi nastavile kupovati ruski plin bez kršenja sankcija.

Ključne riječi

Komentara 16

Avatar Pastuh
Pastuh
21:49 30.05.2022.

Nizozemskoj svaka čast na ovom. Ali licemjerje drugih "predvodnica" je strašna. Fuj

DU
Deleted user
20:17 30.05.2022.

Kao što vidimo Nizozemsku ne čeka hladna zima ali bi se Rusi mogli smrznuti iz nekih drugih razloga. Rusima su potrebne devize da bi kupovali u inozemstvu a ne Rublje. Nitko neće Rublje već Dolare i Eure

NA
najposebniji
22:29 30.05.2022.

Švabe i Žabari potkopavaju NATO...nije Orban jedina krtica.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije