odlazak ministra

Stier je surađivao s Piculom, HNS mu nije jedini problem

Foto: Jurica Galoic/PIXSELL
Stier je surađivao s Piculom, HNS mu nije jedini problem
14.06.2017.
u 17:02
Plenković će uskoro imenovati novog glavnog tajnika HDZ-a, a Stiera, bude li želio, uvijek može smijeniti s pozicije političkog tajnika
Pogledaj originalni članak

Davor Ivo Stier na poziciji političkog tajnika bit će dok to tako bude želio šef HDZ-a Andrej Plenković jer to nije izborna, nego funkcija koju imenuje predsjednik stranke. Plenković u svakom trenutku, bude li to htio, može smijeniti Stiera i imenovati novu osobu.

Nisu o tome razgovarali

Dogodi li se takav scenarij, to bi značilo da Stier više ne bi bio ni član Predsjedništva, nego tek običan saborski zastupnik HDZ-a. Ostalo je nepoznato je li Plenković, makar prešutno, odobrio Stierov ostanak na mjestu političkog tajnika, ali iz njegovih riječi u preksinoćnjem intervjuu HRT-u stječe se dojam da šef HDZ-a tome nije dao svoj blagoslov jer je Plenković konkretan odgovor izbjegao rekavši da o tome nisu ni razgovarali. Ipak, Stieru je poslao jasne poruke što od njega očekuje (lojalnost i angažiranost u Saboru) te poziciju HDZ-a u desnom centru gdje ga je usidrio još Franjo Tuđman. Možda Plenković ostavlja prostor za stranačku suradnju sa Stierom želeći izbjeći “nasilnu smjenu” jer se sam nije maknuo s te stranačke funkcije. No Plenković, primjerice, nije smijenio ni Miru Kovača s pozicije međunarodnog tajnika HDZ-a iako se Kovač profilirao u jednog od najčešćih stranačkih kritičara aktualnog vodstva HDZ-a.

S druge strane Plenković će uskoro morati imenovati i novog glavnog tajnika HDZ-a jer Gordan Jandroković niti želi niti može istodobno obavljati funkciju predsjednika Sabora i glavnog stranačkog operativca. Možda će tada biti prilika za širu rekonstrukciju stranačkih tajnika. Kao budući glavni tajnik HDZ-a spominje se Mario Kapulica, sadašnji šef Kluba utemeljitelja HDZ-a i Plenkovićev stranački savjetnik. Stierova ostavka u Vladi odmah je interpretirana tako da Plenković u HDZ-u dobiva jasnu i opasnu opoziciju. Međutim, Stier pomalo podsjeća na Zlatka Hasanbegovića jer veću potporu ima među običnim članstvom HDZ-a i simpatizerima, pa i u izvanstranačkoj desnici, nego unutar formalnih struktura HDZ-a. Prvi test Stierova rejtinga u HDZ-u bili bi unutarstranački izbori, neovisno za koju bi se funkciju kandidirao, jer bi se tu izmjerilo kako on kotira. Međutim, više izvora iz HDZ-a jučer nam je tvrdilo da još nitko u stranci nije spominjao nove stranačke izbore. Što ne znači da se oni u neko dogledno vrijeme neće dogoditi. Plenković je, doduše, već dobrim dijelom rekonstruirao vrh HDZ-a kooptiravši u Predsjedništvo sedmero svojih ljudi...

Davor Ivo Stier nije uzalud spomenuo da će raditi na ispunjenju obećanja da se na svim razinama u HDZ-u predsjednici i stranačka vodstva biraju po načelu jedan član – jedan glas. Iz toga proizlazi da Stier zagovara nove izbore u HDZ-u, ali i da možda kritizira Plenkovićev način upravljanja HDZ-om.

Protukandidat Plenkoviću?

– Mislim da su pogrešne teze da je Stier dao ostavku jer nije htio biti s HNS-om u Vladi, pa upravo je Stier u Europarlamentu surađivao s Toninom Piculom iz SDP-a. On je po prirodi uključiv i otvoren, uostalom na tome se zasniva i njegov esej Nova hrvatska paradigma – komentirao je izvor blizak Stieru. Taj sugovornik upozorava da su Stieru vjerojatno zasmetale neke druge stvari, poput činjenice da Andrej Plenković glavne odluke donosi u najužem krugu ljudi, a stranačka tijela samo formalno potvrđuju već odlučeno.

– Moguće da je to sve pridonijelo njegovu odlasku iz Vlade – rekao je taj sugovornik. On ne isključuje da bi Stier mogao postati Plenkovićev protukandidat.

– On sebe nikada nije isticao u prvi plan, ali to ne isključuje da ne bi i on mogao imati veće ambicije nego dosad – rekao je taj izvor. 

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 28

FN
Fr@njo
18:17 14.06.2017.

kod pametnih ljudi stranacke pripadnosti ne igraju ama bas nikvu ulogu..oni se slazu u svem pametnim slazu..

DU
Deleted user
17:22 14.06.2017.

Ovo je "antologijska" izvala: "...značilo... TEK OBIČAN saborski zastupnik".

SO
SoloHan
17:42 14.06.2017.

Stier će neutralizirat Marasa na Facebooku i parirat Beri na twitteru