NEPRAVOMOĆNA PRESUDA

Đerek: Jedva čekam vratiti se na posao, vidjeti kolege i razgovarati o nepravilnostima

Foto: Miroslav Lelas/PIXSELL
Split: Pravnica i bivša zaposlenica Državnih nekretnina Maja Đerek
Foto: Miroslav Lelas/PIXSELL
Split: Pravnica i bivša zaposlenica Državnih nekretnina Maja Đerek
04.10.2022.
u 16:45
Tvrtka u državnom vlasništvu ovu presudu još može osporavati pred Županijskim sudom, no po obrazloženju prvostupanjske presude koje nam je prenijela Đerek, teško da bi i ishod i na višem sudu mogao biti drukčiji, s obzirom da je zvoždačici uručen redoviti otkaz bez prethodno izrečene opomene.
Pogledaj originalni članak

Otkaz koji je prije dvije godine uručen zviždačici Maji Đerek je nezakonit. Utvrdio je to nepravomoćno danas Općinski radni sud u Zagrebu, uz uputu da se Đerek ima vratiti na isti radno mjesto, dakle na poziciju direktorice sektora poslovnih prostora u Državnim nekretninama.

- Sretna sam i zadovoljna, jedva čekam vratiti se na svoje radno mjesto, raditi i vidjeti svoje kolege. I da, jedva čekam da konačno razgovaramo o nepravilnostima koje sam prijavila – kazala nam je Đerek nakon donošenja presude.

Tvrtka u državnom vlasništvu ovu presudu još može osporavati pred Županijskim sudom, no po obrazloženju prvostupanjske presude koje nam je prenijela Đerek, teško da bi i ishod i na višem sudu mogao biti drukčiji, s obzirom da je zvoždačici uručen redoviti otkaz bez prethodno izrečene opomene. Đerek kaže kako je njezin poslodavac tijekom postupka tvrdio da je otkaz prouzročila skrivljenim ponašanjem, no nije naveo niti jedan primjer skrivljenog ponašanja koji bi sud ocijenio uvjerljivim. Također, u otkazu je navedeno kako joj opomena nije dana zato što je tada prijavljivala svoje nadređene zbog nepravilnosti, što bi inače trebalo spriječiti samo davanje otkaza.

Foto: Miroslav Lelas/PIXSELL

- Ja sam uvjerena da su me se htjeli što prije riješiti i da mi zato nisu pisali opomenu, iako su mi uručili redoviti otkaz – zaključuje zviždačica.

Podsjetimo, Maja Đerek javnosti je otkrila brojne nepravilnosti u upravljanju stambenim i poslovnim prostorima u vlasništvu države, a prijavu na 37 stranica podnijela je i USKOK-u. Kako je ranije svjedočila za medije, problemi na radnom mjestu počeli su kada je odbila sudjelovati u pogodovanju pri naplati zakupa poslovnih prostora.

Pod udarom "zviždanja" Maje Đerek našli su se i Zvonimir Frka Petešić, voditelj kabineta premijera i ministar obrane Mario Banožić, prvi zbog nepripadajućeg podruma u centru koji je dobio za svoje knjige, a drugi zbog stana koji mu je dodijeljen po dolasku na ministarsku funkciju, veće površine od one koju je mogao dobiti na temelju zakona. Ovaj slučaj za Banožića je bio tim neugodniji jer je prije mandata ministra obrane bio na čelu Ministarstva državne imovine, koje je imalo skrbiti za prostore u državnom vlasništvu u vrijeme u kojem je Đerek prijavljivala pogodovanja i nepravilnosti.

Renati Sabo, direktorica Državnih nekretnina koja je Đerekovoj uručila otkaz u međuvremenu je prošao mandat, a iako se ponovo prijavila na natječaj, za direktorsku funkciju nije ponovo izabrana.

VIDEO: Banožić o izboru ravnatelja VSOA-e

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 14

PO
poluvodič
18:02 04.10.2022.

Svaka čast draga moja, sad im se svima u facu smješkaj kad dođeš na posao. A zašto nigdje ne piše tko ju je točno otpustio i zašto za te ljude nema reperkusija? Državna firma, znači političari su opet u pitanju.

NO
Nogalo
18:08 04.10.2022.

Pa taj Banožić je kriminalac i mafijaš par exellence. Ne znam da li je išta napravio da je bilo po zakonu. A stalno tvrdi da je sve po zakonu.

DQ
Dq
18:03 04.10.2022.

Strože se kažnjavaju zvizdači od kriminalaca koje prijave , pa si možemo iz toga puno zaključiti.