POVELJA

Deset gradova prilagodit će se invalidima

Foto: ILUSTRACIJA
Deset gradova prilagodit će se invalidima
02.02.2011.
u 12:41
Povelju su u Varaždinu osim domaćina potpisali Varaždinske Toplice, Prelog, Murske Središće, Novi Marof, Ivanec, Ludbreg, Lepoglava, Đurđevac i Donja Stubica
Pogledaj originalni članak

Deset gradova sjeverozapadne Hrvatske potpisalo je u srijedu u varaždinskoj gradskoj vijećnici povelju o pristupačnosti javnih prostora osobama s invaliditetom. Gradonačelnici Ivanca, Lepoglave, Ludbrega, Murskog Središća, Novog Marofa, Preloga, Varaždina, Varaždinskih Toplica, Donje Stubice i Đurđevca svojim su se potpisom obvezali prilagoditi gradske površine potrebama osoba s invaliditetom. Ovu je povelju tako dosad potpisalo 50 hrvatskih gradova. Dio je projekta "Pravo na život u zajednici: Socijalno uključivanje i osobe s invaliditetom", koji u Hrvatskoj provodi Program ujedinjenih naroda za razvoj (UNDP).

– Do kraja godine želimo dobiti svih 127 hrvatskih gradova. Unatoč inicijativama, još uvijek imamo poteškoća. Mnogo je prostornih barijera, ali i nerazumijevanja, neznanja i predrasuda prema invalidima. Svaki grad može pronaći rješenja i prilagoditi zgrade. Krapina je pronašla rješenje kako prilagoditi zgrade koje su pod zaštitom, u dogovoru s konzervatorima – izjavio je Alessandro Fracassetti, zamjenik stalne predstavnice UNDP-a.

Zlatko Horvat, dogradonačelnik Varaždina, potpisao je umjesto Ivana Čehoka koji je hitno morao odvesti dijete u bolnicu.

– Drago nam je da se potpisuje u Varaždinu. To nam je priznanje za ono što smo napravili. Potrudili smo se pokriti što više javnih prostora rampama, da se invalidi lakše kreću. Ova povelja bit će nam još jedan poticaj – izjavio je Horvat.

Profesor Ivica Vujec, predsjednik je društva distrofičara, invalida cerebralne i dječje paralize i ostalih tjelesnih invalida grada Varaždina.

– Od 30 godina rada društva, prvih 10 godina morali smo odvojiti na nadilaženje mentalnih barijera. Ali zadovoljni smo postignućima u posljednjih 20 godina. Ljudi su shvatili da su invalidi normalni članovi društva i trebaju pristup svim objektima – rekao je Vujec.

Najvećim problemom u Varaždinu smatra zapošljavanje invalida, kako bi se mogli uključiti u normalan život. Htjeli bi i prilagođeni autobus, kako bi se lakše i brže kretali gradom.

– Država treba potaknuti gospodarstvenike da zapošljavaju invalide. Nadam se da ćemo uskoro riješiti i prijevoz – istaknula je Ružica Radelić, varaždinska pročelnica za zdravstvo i socijalnu skrb.

Dragutin Kranjčec, gradonačelnik Varaždinskih Toplica, istaknuo je da je briga za invalide u Toplicama posebno izražena zbog Specijalne bolnice za medicinsku rehabilitaciju.

Marijan Krobot, gradonačelnik Ludbrega, izjavio je da je zadovoljan pristupom javnim ustanovama, poput gradske uprave, učilišta ili knjižnice. No problem vidi s državnim institucijama kojima je pristup za invalide gotovo nemoguć.

Dragutin Glavina, gradonačelnik Preloga, ustvrdio je da gradske ustanove imaju primjeren pristup invalidima, a naročito nova zgrada gradske uprave, koja ima dizalo i WC za invalide.

Josip Dobranić, gradonačelnik Murskog Središća, dodao je da kod njih žene u sklopu javnih radova pomažu invalidima u uređenju kuće i okućnice.

Darko Hrenić, gradonačelnik Novog Marofa, istaknuo je da se po školama postavljaju dizala, ali također imaju problema s gradskom upravom. No to će biti riješeno kad presele u novi kulturni centar.

Marijan Škvarić, gradonačelnik Lepoglave, rekao je da invalide zapošljavaju kroz javne radove, a njegov "susjed" Milorad Batinić, gradonačelnik Ivanca, napominje da Ivanec već godinama uklanja fizičke barijere.

– Invalidi su kod nas članovi Vijeća za komunalnu prevenciju. Za rad udruga kupili smo i posebno opremljen kombi – kaže Batinić.

MLADI ODLAZE

Nepalci, Filipinci, Egipćani... Strani radnici pohrlili u hrvatski grad. Domaće stanovništvo bježi: 'Zatvorili smo šest škola'

Stanovništvo Vrgorske krajine većinom čine stariji i nemoćni ljudi, dok se mladi, u potrazi za boljim životnim uvjetima, sve češće sele u zapadnoeuropske zemlje ili na obližnju Makarsku rivijeru. Prema popisu stanovništva, grad Vrgorac s 27 mjesnih odbora broji 5.911 stanovnika, no stvarni broj stanovnika na terenu procjenjuje se između 3.500 i 4.000

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.