nakon odmora

Deset Milanovićevih problema: seljaci, Dina, rezanje plaća...

Foto: 'Sanjin Strukic/PIXSELL'
Deset Milanovićevih problema: seljaci, Dina, rezanje plaća...
17.08.2012.
u 13:00
Iskreno, čudi me da su ministri otišli na godišnje odmore jer ima toliko posla da ovog ljeta nisu trebali ići na odmor – tvrdi Božo Kovačević, ministar zaštite okoliša u Račanovoj vladi
Pogledaj originalni članak

Sušom spaljene slavonske njive i očajni poljoprivrednici koji traže pomoć, konkretno novac iz državnog proračuna, nedovršen proces privatizacije Brodosplita, čiji radnici čekaju da Vlada potpiše ugovor s novim vlasnikom DIV-om koji, nota bene, dio njih uopće i ne želi, očajni radnici Dine koji su zbog neisplaćenih plaća blokirali Krčki most jer su s pravom frustrirani zbog predugog natezanja Vlade, vjerovnika i potencijalnog novog vlasnika iz Turske... samo su dio problema koji će dočekati ministre kada se u ponedjeljak vrate s godišnjih odmora. Iduća sjednica Vlade sazvana je za četvrtak, 23. kolovoza.

'Nisu trebali na godišnji'

– Iskreno, čudi me da su ministri otišli na godišnje odmore jer ima toliko posla da ovog ljeta nisu trebali ići na odmor – tvrdi Božo Kovačević, ministar zaštite okoliša u Račanovoj vladi. Ono što nisu učinili, a svakako su prije eventualnog godišnjeg odmora trebali napraviti, dodaje Kovačević, jest smanjenje broja zaposlenih u državnoj administraciji i restrukturiranje uz otpuštanja u javnim poduzećima.

– Taj se problem ne rješava iako je očit. Vlada zaposlene u administraciji i javnim poduzećima očito tretira kao potencijalne birače kojima se nije dobro zamjeriti – govori Kovačević.

Osim spomenutih problema, premijera Zorana Milanovića i njegove ministre nakon povratka s Jadrana čeka i rješavanje graničnog pitanja s Bosnom i Hercegovinom te, s time usko povezano, donošenje konačne odluke o (ne)gradnji pelješkog mosta i/ili neumskog koridora, ali i rješavanje problema prezaduženih bolnica od kojih su neke, kao varaždinska, de facto u bankrotu.

Neki ministri imaju dodatne probleme u svom dvorištu jer su probili limite za plaće zaposlenih u svojim resorima koje im je odredio ministar financija Slavko Linić. Umjesto da se u prvih šest mjeseci za milijardu kuna smanje izdaci za plaće zaposlenih u ministarstvima, troškovi su čak 200 milijuna veći nego u istom razdoblju lani. Odnosno, otvorila se rupa od 1,2 milijarde kuna. Jedan od ministara koji je probio limit je i Ranko Ostojić. Ministru unutarnjih poslova već sada fali 250 milijuna kuna – iznos koji odgovara mjesečnoj plaći svih koji rade u sustavu MUP-a. Ostojić će se morati jako potruditi da policajcima osigura isplatu pune plaće za prosinac.

– Nisam uvjeren da možemo zatvoriti rupu od 250 milijuna do kraja godine. O tom problemu razgovarat ću s ministrom financija Slavkom Linićem jer je MUP u ovu godinu krenuo s osam posto manjim proračunom, mnogim naslijeđenim pravima, poput specifičnih dodataka na plaće zbog otežanih uvjeta rada, a zbog obveza prema EU, odnosno shengenskom režimu, morali smo popunjavati graničnu policiju. Mislim da zbog svega toga imamo pravo na nešto veći budžet od dogovorenog – rekao je Ostojić.

Plaće policajaca neće dirati, a novac će se uštedjeti uredbom kojom će se smanjiti dodaci na plaće činovnika, odnosno, kako Ostojić kaže, onih koji nisu na terenu.

Poseban problem koji će ministri napokon morati početi rješavati su investicije – odnosno njihov izostanak.

– U toj vladi samo dva ministra znaju što hoće: Slavko Linić i Radimir Čačić. Dok Linić u osnovi vodi dobru politiku i ostvaruje rezultate, Čačić ima problem. Nije uspio jer se svi projekti temelje na državnim investicijama, što je pogrešno – ocjenjuje Božo Kovačević.

I HDZ se budi...

Pomalo je ironično da jedini Vladin megaprojekt koji je spreman – gradnja termoelektrane Plomin 3 – sada koči koalicijski partner Ivan Jakovčić iako je Vlada već raspisala natječaj za odabir strateškog partnera. A imat će i dodatnih problema jer se HDZ polako budi...

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 107

GO
google385
15:11 17.08.2012.

@beravi ljepota i ruznoca nemaju veze ali iskreno meni milanovic na slici izgleda jako depresivno mozda prelazno od cacica

OB
-obrisani-
16:31 17.08.2012.

šupalj kao vakuum

BE
beravi
15:10 17.08.2012.

vidi se tko je u mirovini i na socijali... sve kradeze kadar na komentarima. ne daj bože da netko nešto radi