DOLAZI KRAJEM 2025.

Dijabetičarima uskoro dostupan inzulin koji se uzima jednom tjedno

Foto: Dejan Rakita/PIXSELL
Banja Luka: Na UKC RS obilježen Svjetski dan borbe protiv dijabetesa
Foto: Dejan Rakita/PIXSELL
Banja Luka: Na UKC RS obilježen Svjetski dan borbe protiv dijabetesa
18.09.2024.
u 13:14
Kanadskim pacijentima to je omogućeno ljetos, a EMA-ino Povjerenstvo preporučilo je odobrenje lijeka i za europsko tržište
Pogledaj originalni članak

Umjesto svakodnevne terapije inzulinom, dijabetičarima će uskoro biti dostupan inzulin koji se uzima samo jednom tjedno. Kanadskim pacijentima to je omogućeno ljetos, a uskoro se očekuje isto i za europske dijabetičare jer je Povjerenstvo za humane lijekove (CHMP) Europske agencije za lijekove (EMA) preporučilo EMA-i da odobri prvi takav inzulin i za europsko tržište. Lijek je indiciran za liječenje odraslih osoba sa šećernom bolešću tipa 2 radi poboljšanja kontrola glikemije.

Ova je najava bila glavna vijest na najvećoj europskoj znanstvenoj konferenciji o dijabetesu, netom završenom 60. kongresu Europskog udruženja za istraživanje dijabetesa (EASD – European Association for the Study of Diabetes) u Madridu, na kojem su sudjelovali najbolji znanstvenici, ali i predstavnici industrije koja proizvodi lijekove i tehnologiju za osobe s dijabetesom.

– Ovo je izvanredna vijest za sve osobe s dijabetesom. Tjedni inzulin u ovom je trenutku fokusiran na osobe s dijabetesom tipa 2 i mnogima od njih donijet će znatan rast kvalitete života, posebno starijima. U ovom trenutku dio osoba s dijabetesom tipa 2 uzima više od 365 injekcija dugodjelujućeg inzulina godišnje, najmanje jednu svaki dan. S novim će im inzulinom broj injekcija spasti na samo 52 godišnje. To neće samo popraviti kvalitetu života njima, već i obiteljima te zdravstvenim djelatnicima koji se brinu za njih. Prvi tjedni inzulin očekujemo krajem 2025. godine u Hrvatskoj, a najavljen je već i sljedeći – doznajemo od Davora Skeledžije, urednika portala nainzulinu, koji je sudjelovao na kongresu.

Premda mnogi dijabetičari dijele stav kako se na izlječenju dijabetesa ne radi jer bi to onemogućilo kontinuiranu zaradu na lijekovima i medicinskim pomagalima koje koriste milijuni oboljelih u svijetu, to nije baš tako. Na kongresu je bilo riječi o eksperimentalnim lijekovima koji nude novi pristup u liječenju dijabetesa tipa 1. Jedan je eksperimentalni lijek pokazao obećavajuće rezultate u ranim kliničkim ispitivanjima, s pacijentima koji su smanjili potrebu za vanjskim inzulinom, dok drugi zahvaljujući dodatnoj zaštiti stanica imunosnog sustava upućuje na smanjenje potreba za imunosupresivima.

VEZANI ČLANCI:

PROMO

Inovativna tehnologija za upravljanje dijabetesom od sada dostupna osobama s dijabetesom u Hrvatskoj

Zahvaljujući Dexcom ONE+, od sada dostupnom i u Hrvatskoj, osobe s dijabetesom tipa 1 i tipa 2 sada na jednostavniji** način mogu regulirati dijabetes i vidjeti vrijednosti glukoze bez uboda prstiju*. Novi sustav i dalje osigurava da osobe s dijabetesom imaju pristup točnom1, jednostavnom za korištenje†2, sustavu za kontinuirano mjerenje glukoze u stvarnom vremenu (CGM1). Dexcom ONE+ koristi najbolje i najtočnije senzore^ tvrtke Dexcom pri čijem su kreiranju uzete u obzir povratne informacije i korisnika i liječnika. Bolnički doktor sub/specijalist endokrinologije i/ili dijabetologije, koji se bavi liječenjem dijabetesa, procjenjuje indikacije za ostvarivanje prava na Dexcom ONE+ na teret Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje

– Oba se lijeka temelje na terapiji matičnim stanicama i usmjereni su na obnavljanje stanica gušterače koje proizvode inzulin – kaže Skeledžija. Napominje kako je Hrvatska danas među zemljama koje ne moraju predugo čekati na dolazak najmodernije tehnologije i da su senzori za dijabetes pokriveni preko HZZO-a za osobe s dijabetesom tipa 1 i tipa 2 na 4 i više doza inzulina, po čemu smo iznimno napredni u regiji. Međutim, dijabetičke udruge i liječnici zabrinuti su zbog aktualnog referenciranja cijena u HZZO-u, koji je netransparentan i u koji nisu uključeni dijabetolozi, a što bi moglo dovesti do doplata za lijekove o kojima dijabetičarima ovisi život.

GALERIJA Nestvarne scene u češkom gradu. Pukla brana Odre, voda preplavila kuće i tvornice

Foto: reuters
Foto: reuters
Foto: reuters
Foto: reuters
Foto: reuters
Foto: reuters
Foto: reuters
Foto: reuters
Foto: reuters
Foto: reuters
Foto: reuters
Foto: reuters
Foto: reuters
Foto: reuters
Foto: reuters
Foto: reuters
Foto: reuters
Foto: reuters
Foto: reuters
Foto: reuters

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.