UKRATKO

Diplomatski odnosi s Palestinom?

15.04.2004.
u 00:00
Pogledaj originalni članak

ZAGREB - Predsjednik Republike Stjepan Mesić primio je jučer ministra vanjskih poslova palestinske samouprave Nabila Shata i tom se prigodom suglasio s pokretanjem postupka za uspostavljanje formalnih diplomatskih odnosa RH i palestinske samouprave, priopćeno je iz Ureda Predsjednika. Naime, tijekom ranijeg sastanka s ministrom vanjskih poslova Miomirom Žužulom, Nabil Shat je predložio uspostavu diplomatskih odnosa Hrvatske i Palestinske samouprave, a Žužul je odgovorio da će predsjedniku Republike i premijeru predložiti pokretanje postupka za takav čin. Mesić se složio s otvaranjem procesa za unapređenje i uspostavljanje formalnih diplomatskih odnosa RH i palestinske samouprave, a založio se i za pravedno i izbalansirano rješenje na Bliskom istoku. (H)

2588 Hrvata postalo Austrijancima

BEČ - Lani je rekordan broj stranaca preuzeo austrijsko državljanstvo. Prema službenom izvješću Saveznoga statističkog ureda u Beču, u 2003. godini čak je 45 tisuća stranaca postalo austrijskim državljanima. "Rekorderi" u preuzimanju austrijskog državljanstva u 2003. godini su turski građani (13.665). Slijedi ih 9836 Srba i Crnogoraca. Novim Austrijancima postalo je lani i 8268 državljana BiH te 2588 Hrvata koji su se odrekli hrvatskog i uzeli austrijsko državljanstvo. (S. H.)

Prosječna mirovina 43 posto plaće

PAZIN - Saborski zastupnik Silvano Hrelja na novinskoj je konferenciji u Pazinu izvijestio da Hrvatska stranka umirovljenika s Maticom i Sindikatom umirovljenika izrađuje prijedlog zakona o povratu duga umirovljenicima koji bi do kraja lipnja trebao biti upućen u Sabor. Pripremaju se i izmjene i dopune Zakona o mirovinskom sustavu. Upozorio je i na to da se u posljednje vrijeme u javnosti očito želi stvoriti dojam da su umirovljenici krivi za sadašnje stanje u gospodarstvu i za buduće promašaje. Zadovoljan je što je zaustavljen pad mirovina koje su ranije iznosile 39 posto prosječne plaće, a s uključivanjem dodatka u osnovicu sada iznose 43 posto prosječne plaće. Umirovljenici, kaže Hrelja, nisu teret, već izvor znanja i iskustva. (E. B.)

Razbili stakla na hrvatskom autobusu

SUBOTICA - Na autobusu s hrvatskim registarskim oznakama, kojim su potkraj prošloga tjedna u Novi Sad doputovali japanski turisti, razbijena su gotovo sva stakla, objavio je u srijedu na naslovnici vojvođanski dnevnik "Građanski list". Prozori su razbijeni tijekom noći dok je autobus bio parkiran ispred Hotela "Putnik" u središtu grada, piše list. Novosadska policija, piše dnevnik, o tome nije ništa znala. (H)

Del Ponte s Verheugenom

Glavna haaška tužiteljica Carla del Ponte razgovarala je jučer telefonom s povjerenikom EU za proširenje G?nterom Verheugenom o suradnji Hrvatske s Haaškim sudom, izjavila je njezina glasnogovornica Florence Hartmann. Ona nije željela otkriti pojedinosti razgovora. Glavna haaška tužiteljica do utorka nema planiran odlazak u Bruxelles. (H)

OMV kupuje stotinjak crpki u Hrvatskoj

OMV-Istra Benz u idućih pet godina namjerava u Hrvatskoj kupiti između 80 i 100 benzinskih postaja. Nove crpke ta će kompanija graditi i kupovati od privatnih vlasnika crpki te davati franšize, potvrdio je Martin Kral, predsjednik uprave OMV-Istra Benza. OMV će u pet godina za maloprodajnu mrežu u RH potrošiti oko 150 milijuna eura. (Z. C.)

Kalmeta danas bira čelnika HŽ-a

ZAGREB - Ministar mora, turizma, prometa i razvitka Božidar Kalmeta na današnjoj bi sjednici skupštine između 28 pristiglih prijava trebao izabrati novog predsjednika uprave HŽ-a, doznaje se od glasnogovornice Ministarstva Marine Halužan. Na natječaj je stiglo 28 prijava. Bivši predsjednik uprave HŽ-a Marijan Drempetić dao je 9. ožujka ostavku na tu dužnost. Drempetić tada nije želio komentirati razloge za takvu odluku, a prema neslužbenim informacijama razlog ostavke je Vladina odluka o usporavanju dinamike ostvarivanja planiranog programa modernizacije HŽ-a. (H)

Građa iz Bljeska i Oluje do kraja svibnja u Arhivu

ZAGREB - Hrvatski državni arhiv do kraja svibnja trebao bi preuzeti zbirku arhivskoga gradiva koju je prikupila POA nakon akcija "Bljesak" i "Oluja" na dotad okupiranome području Hrvatske, priopćeno je jučer iz Arhiva. Riječ je o izvornoj dokumentaciji koja je nastala djelovanjem paravojnih, policijskih i paradržavnih tijela tzv. Republike Srpske Krajine. Ti dokumenti, tvrde u Arhivu, zorno svjedoče o sustavnim pripremama i izvršenju agresije na Hrvatsku, srpskoj oružanoj pobuni i ulozi koju su pritom imali jugoslavenska vlast, posebno JNA. Nakon što Arhiv preuzme zbirku, dokumentacija će biti sređena i stavljena na raspolaganje istraživačima. (H)

Vlada danas o Zakonu o medijima

Zagreb - I nakon široke rasprave, Vlada je ostala pri tome da se iz Zakona o medijima izbaci odredba o nedopuštenoj tržišnoj koncentraciji. Prema toj odredbi isti nakladnik mogao je imati najviše 40 posto udjela u prodanim primjercima dnevnika ili tjednika. Ubuduće, na medije će se primjenjivati Zakon o zaštiti tržišnog natjecanja kojim se osim koncentracije prodanih primjeraka provjerava i koncentracija na tržištu oglasa. Vlada će danas utvrditi prijedlog novog zakona za koji će od Sabora tražiti hitnu proceduru. (D. K.)

Pogledajte na vecernji.hr