KADROVIRANJE

Đapić potpredsjednik Hrvatskog sabora?

13.12.2003.
u 00:00
Prema zadnjoj priči, ministar bi mogao biti Darko Milinović, liječnik iz Gospića
Pogledaj originalni članak

Još samo da DC i HSLS kažu što žele, odnosno dobiju što se odbiti ne može, i bit ćemo korak do nove hrvatske vlade. Proceduralno tehničke poteze u svoje će ruke tada preuzeti Vladimir Šeks, a mandatar Ivo Sanader već je osigurao dovoljno parlamentarnih ruku koje će podržati njegovu ekipu za Banske dvore. I građani će napokon odahnuti, veselo proslaviti blagdane i puni optimizma krenuti u 2004. godinu. Nitko nije ni obećao niti najavio znoj i suze, pa je optimizam i te kako utemeljen i dobrodošao. Iako, kada su u pitanju političari, naši ljudi pušu i na hladno.

U godini koja dolazi još aktualni ministri sjest će u zastupničke klupe, a u njihove će fotelje sjesti novi, sve sami Sanaderu lojalni ljudi.

Ključan Sabor

Bit će to prvi novum u vladi, jer šef HDZ-a ni u kojem slučaju ne želi prolaziti kroz koalicijske muke koje su gotovo iz dana u dan zagorčavale život Ivici Račanu. Budući premijer želi učinkovitu i operativnu vladu koja će brzo i bez velikih međustranačkih natezanja donositi i najvažnije odluke. Istina, u njoj će biti i deceovci i liberali, ali budu li "nemirni", to neće moći ozbiljnije uzdrmati vladu. Sanaderu je, naime, puno važniji mir u Hrvatskome saboru. Zbog toga ne treba čuditi da su iz vrha HDZ-a odaslane poruke haespeovcima da razgovarati ne treba preko novina, da se nitko ne treba vrijeđati, ali i to da bi HSP mogao dobiti vrlo važna mjesta u parlamentu.

Konkretno to znači da bi jedan potpredsjednik Sabora bio pravaš, a Anto Đapić mogao bi računati i na čelna mjesta za svoje ljude u nekim vrlo važnim saborskim odborima.

Traži se ministar obrane

U toj se varijanti računa, dakako, na to da pravaši podržavaju Sanaderovu ekipu.

Barem kada je najpotrebnije. Isto bi se moglo reći i za odnos HDZ-a prema HSS-u. I Tomčićeva ekipa potrebna je Sanaderu, pa su sasvim razumljive pozitivne vibracije koje se s Trga žrtava fašizma šire prema susjednoj Zvonimirovoj.

Ali Sanader je potreban i Tomčiću i Đapiću. Jer, liječiti izborne rane lakše je u pobjedničkoj ekipi... Osigura li parlamentarne saveznike, budućem će premijeru bez trauma proći i više nego samo prvih 100 dana, ili šest mjeseci. Ne treba čuditi što je najviše nagađanja o budućem ministru obrane, ali tu je bilo i najviše nepoznanica. I probnih političkih "balona".

Darko Đuretek

Pogledajte na vecernji.hr