NAGODILE SE S USKOK-om

Djelatnice Porezne uprave i Fine priznale da su Biliću odavale podatke pa osuđene

Foto: Josip Regovic/PIXSELL
Zagreb: Slaviša Penava i Denis Bilić u pratnji policije dovedeni na Županijski sud
Foto: Josip Regovic/PIXSELL
Zagreb: Slaviša Penava i Denis Bilić u pratnji policije dovedeni na Županijski sud
Foto: Josip Regovic/PIXSELL
Zagreb: Slaviša Penava i Denis Bilić u pratnji policije dovedeni na Županijski sud
Foto: Josip Regovic/PIXSELL
Zagreb: Slaviša Penava i Denis Bilić u pratnji policije dovedeni na Županijski sud
28.10.2024.
u 16:00
Sandra Cindrić, koja se teretila  za zloporabu položaja i primanje 1.748 eura mita, na temelju nagodbe s USKOK-om osuđena je na 11 mjeseci zatvora koji su joj zamijenjeni radom za opće dobro
Pogledaj originalni članak

U srpnju ih je bilo optuženo četvero, no na prvoj sjednici optužnog vijeća na zagrebačkom Županijskom sudu optužene djelatnice Fine i Porezne uprave, odlučile su priznati krivnju te se nagoditi s USKOK-om. Hoće li njihovim stopama krenuti  i njihovi suoptuženici: Slaviša Penava, bivši voditelj  Službe za strategiju, informiranje i elektronike servise u Središnjem uredu Porezne uprave i Denis Bilić, tek će se vidjeti. Bilić je  osim u ovom postupku, optužen i u još jednom slučaju, u kojem su početkom listopada svi optuženici osim njega priznali krivnju te su osuđeni na temelju nagodbe s USKOK-om.

Prema optužnici, USKOK je Penavu, Bilića te Sandru Cindrić, koja je bila zaposlena u Fini i Ivanku Jukić, koja je bila zaposlena u Poreznoj upravi teretio za zloporabu ovlasti i položaja te mito. Svi troje su, Biliću, davali podatke o blokadama i ovrhama ljudi i tvrtki koje su njega zanimale. Sandra Cindrić, koja se teretila  za zloporabu položaja i primanje 1.748 eura mita, na temelju nagodbe s USKOK-om osuđena je na 11 mjeseci zatvora koji su joj zamijenjeni radom za opće dobro.

Izrečena joj je i  sporedna novčana kazna od 5000 eura koju mora platiti u roku dva mjeseca od pravomoćnosti presude. No kako se odrekla žalbe, presuda je odmah postala pravomoćna. Oduzima joj se 1.748 eura protupravne imovinske koristi te mora platiti 500 eura sudskih troškova. Ivanka Jukić, koja se teretila za zloporabu položaja, uvjetno je osuđena na osam mjeseci zatvora uz rok kušnje tri godine. Mora platiti i 500 eura sudskih troškova, a kako se i ona odrekla žalbe i njoj je presuda odmah postala pravomoćna. 

Bilić je, navodi USKOK, od Sandre Cindrić podatke tražio iako je znao da s njima nije smio raspolagati, a ona je u više navrata od 28. prosinca 2015. do 4. ožujka 2023. gledala podatke za pravne i fizičke osobe, koje je potom dostavljala Biliću. Što se tiče Ivanke Jukić, ona  je radila na predmetu naplate poreznog duga i doprinosa Bilićeve majke, te se s Bilićem dogovorila  da neće postupati po tom predmetu iako je znala da Bilićeva majka u svom vlasništvu ima dio kuće na Hvaru i inventar jedne trgovine.

Drugim riječima, mogla je platiti porezni dug koji je nastao od 13. prosinca 2006. do 11. veljače 2016., a 1. siječnja 2016. je iznosio 159.531 kuna. No zahvaljujući dogovoru s Bilićem, nije poduzela ništa da bi taj dug naplatila, nije utvrdila što Bilićeva majka ima u vlasništvu, zbog čega je spomenuti porezni dug 11. veljače 2016. otpisan jer je nastupila apsolutna zastara.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 1

CH
chemica
16:43 28.10.2024.

Znači, prevrijedna službenica koja je pogodovanjem oko nenaplate poreza napravila štetu državi od 20 tisuća eura, istoj sada mora platiti kaznu od 500 eura? Hahahahahahaha. Ček, ne, dolazi još urnebesnije pitanje. A jel to ona još uvijek radi u državnoj službi ili jadna gladuje čekajući obrok pred javnom kuhinjom? Ne, ne mogu više, bu mi herc preskočil od grohotnog smijeha.