Obrat u slučaju

Djevojčica koja je nacrtala antiratni crtež izbavljena iz sirotišta

Foto: @maria_de_forest via Twitter
Ruska djevočica
Foto: SOTA/REUTERS
FILE PHOTO: Russian citizen Alexei Moskalyov accused of discrediting the country's armed forces attends a court hearing in Yefremov
Foto: EVGENIA NOVOZHENINA/REUTERS
A view shows a house of Alexei Moskalyov accused of discrediting Russian armed forces and his daughter in Yefremov
06.04.2023.
u 10:16
Otac je osuđen na dvije godine zatvora, a nekoliko sati prije početka rasprave o roditeljskim pravima po djevojčicu je došla njena majka koja s obitelji na živi već sedam godina
Pogledaj originalni članak

Rusku djevojčicu Mašu (13), poslanu u sirotište nakon što je nacrtala proturatni crtež, zbog kojeg je njen otac osuđen za diskreditiranje ruskih oružanih snaga, od tamo je izvela njena majka Olga, koja iz nepoznatih razloga obitelji nije živjela barem sedam godina. Nakon početka rata u Ukrajini 24. veljače prošle godine, Rusija je uvela kazne za omalovažavanje vojske, a sankcijama su podlegli brojne osobe koje se ne slažu s odlukama trenutne vlasti, novinari, glumci i glazbenici. Par sati prije no što se trebalo održati ročište o roditeljskim pravima djevojčina oca, službenica Maria Lvova-Belova za prava djece kazala je kako je razgovarala s njenom majkom, koja je došla po nju u sirotište. 

Otac Aleksej Moskaljov zbog spomenutog je djela osuđen je na dvije godine zatvora, zbog čega je djevojčica završila u sirotištu s obzirom da obitelj nije bila u kontaktu s majkom. "Mapa isprva nije htjela otići s majkom i prema zakonu morali smo razmotriti njeno mišljenje. Sad ga je promijenila. Sama mi je to rekla putem telefonskog poziva. Majka je djevojčicu već preuzela. Nadamo se da će se dobro slagati", rekla je Lvova-Belova. Objavila je i sliku njih dvije kako sjede na krevetu, gledaju se i osmjehuju te dodaje kako joj je drago što su majka i kćer ponovo zajedno, prenosi Reuters.

Podsjetimo, Maša je prošle godine na satu likovnog u školi nacrtala ruske rakete kako lete prema Ukrajini sa sloganima "Slava Ukrajini" i "Ne Putinu, ne ratu". Škola je obavijestila policiju, koja je, zajedno s obavještajnom službom FSB, potom stupila u kontakt s obitelji. Nakon toga je otac od socijalne službe dobio kaznu za loš odnos prema djetetu i optužen je za diskreditaciju oružanih snaga na društvenim mrežama, a branio se tvrdnjom da mu je korisnički račun hakiran. U ožujku je stavljen u kućni pritvor, a djevojčica je odvezena u sirotište. Moskaljov je pokušao pobjeći, ali je uhićen u Minsku. Prije samog uhićenja osuđen je na dvije godine zatvora.

VIDEO: Još jedan ruski oligarh preminuo pod misterioznim okolnostima: Tijelo pronađeno u ćeliji

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.