NEGIRA ZLOČINE U SREBRENICI

Dodik uoči obljetnice genocida: Donose se prazni lijesovi

Foto: Antonio Ahel/ATAImages/PIXSELL
Dodik uoči obljetnice genocida: Donose se prazni lijesovi
10.07.2021.
u 19:04
Dan uoči 26. obljetnice genocida u kojemu su pripadnici vojske i policije bosanskih Srba ubili više od osam tisuća Bošnjaka, Dodik je u intervjuu za entitetsku novinsku agenciju Srna rekao kako se u memorijalnom kompleksu u Potočarima zapravo ne pokapaju posmrtni ostaci nego se donose lijesovi (tabuti) na kojima samo pišu imena
Pogledaj originalni članak

Predsjedatelj Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik ponovo je u subotu zanijekao kako je u Srebrenici 1995. počinjen genocid nad Bošnjacima i ustvrdio da se na memorijalnom groblju ne pokapaju žrtve, nego prazni lijesovi.

Dan uoči 26. obljetnice genocida u kojemu su pripadnici vojske i policije bosanskih Srba ubili više od osam tisuća Bošnjaka, Dodik je u intervjuu za entitetsku novinsku agenciju Srna rekao kako se u memorijalnom kompleksu u Potočarima zapravo ne pokapaju posmrtni ostaci nego se donose lijesovi (tabuti) na kojima samo pišu imena.

"Ima podataka da su tabuti prazni, da u njima nema posmrtnih ostataka, nego se samo stavi ime", izjavio je Dodik, srpski predstavnik u tročlanom državnom vrhu.

U Potočarima su dosad pokopani ostaci 6652 žrtve iz Srebrenice čija su tijela ekshumirana iz brojnih masovnih grobnica. Ove godine uz njih će počivati još 19 identificiranih žrtava.

Pozivajući se na neimenovanog švedskog znanstvenika, Dodik je kazao kako je nemoguće dokazati da je u Srebrenici počinjen genocid "imajući u vidu da ne postoji lokalni genocid".

Kvaifikaciju srebreničkog zločina kao genocida opisao je kao "izmišljotinu Amerikanca koji je muslimanske vjeroispovijesti, profesora, koji je u Kongresu SAD svojedobno tražio potporu za to da se stvar oko genocida revitalizira i da se na taj način uspostavi tretman navodnih lokalnih genocida, što ne postoji".

DENIS ROMAC

Europska unija treba suspendirati pregovore sa Srbijom dok Beograd ne prizna genocid u Srebrenici

Hrvatska je s najvišeg mjesta tek prošlog ljeta smogla snage uputiti poruke pomirenja i priznati da je Oluja bila bolno iskustvo za Srbe koji su u Oluji izgubili zavičaj i pritom naglasiti da su, pored groznih zločina srpskih separatista nad Hrvatima, počinjeni i zločini nad Srbima, što je bio simboličan znak da je Hrvatska u komemoriranje svojih ratnih obljetnica spremna prihvatiti i uključiti i sjećanje na stradanja svojih srpskih sugrađana.

"Ta platforma Kongresa je bila osnova za presuđivanje u Haaškom tribunalu i sada svi to nastoje održati kao takvo. To je i svojevrsno ponižavanje holokausta i genocida koji su doživjeli Židovi u Drugom svjetskom ratu, a da ne pričamo o genocidu nad Srbima", elaborirao je svoje teze Dodik.

Činjenicu da međunarodna zajednica redovito odaje počast žrtvama Srebrenice i podsjeća kako je riječ o genocidu za Dodika nije ništa drugo nego "istrajavanja na stereotipima i manipulacijama" za što je okrivio "mržnju prema Srbima ugrađenu u germanski kod".

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 163

DV
Džontra Volta
20:35 10.07.2021.

Neki dan je bilo na tv-u kako hrabri srpski vojnici strijeljaju s leđa nenaoružana četiri 14-godišnjaka i dva 20-godišnjaka negdje kod Srebrenice. Katastrofa. Cijeli civilizirani svijet ih gleda kao genocidan narod ali oni se ne daju. Svi su protiv njih, a oni su u pravu. Trebao je NATO 1999 pojačati dozu bombi. Ono nije bilo dovoljno.

HA
hacker
20:46 10.07.2021.

Htjeli ste Veliku Srbiju i za to ste ratovali i svaka smrt svaka žrtva bila ona Srpska Muslimanska ili Hrvatska ide vama Srbima na dušu za svaki zločin za svaku smrt ste vi Srbi odgovorni jer ste vi započeli ratove, niste bili civilizirani poput Čeha ili Slovaka da bi prihvatili mirni razlaz Jugoslavije. Sada se pravite grbavi i slijepi pored očitog. U stogodišnjoj povijest stalno ste bili remetilački faktor na Balkanu od atentata u Sarajevu, atentata na Radića pa do novije povijesti sram vas može biti.

VH
volim.hrvatsku65
20:17 10.07.2021.

Ima li Hrvata na ovome portalu medju komentatorima ????????